"Bütün kalbimle söylüyorum ki, Ben en az insanoğlu kadar Güvenilir ve iyi kalpliyim."
Sayfa 156Kitabı okudu
Prometheus ile İnsanlar
Zeus'un buyruğu üzerine Prometheus insanları da, hayvanları da yaratmış. Zeus bakmış ki hayvanlar insanlardan çok; Prometheus'u çağırmış: "Olmadı, şunların bir kısmını insan ediver!" demiş. Prometheus o buyruğu da yerine getirmiş. Bunun içindir ki daha başlangıçta insan olarak yaratılmamış olanların kalıbı insan kalıbı olmuş ama içi insan olmamış.
Sayfa 13 - AisoposKitabı okudu
Reklam
196 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Sümer Hayvan Masalları Yabanöküzü Boynuzlu Tilki
"Fabllar sadece çocuklar içindir." diye bir yargıya sahipseniz bence bir an önce bu önyargılarınızdan kurtulmanız gerekiyor. Bunun için size güzel bir tavsiye verebilirim: Sümer Hayvan Masalları Yabanöküzü Boynuzlu Tilki. Yalvaç Ural'ı tanımayan yoktur. Ama varsa diye şu kadarını söyleyeyim ki günümüz yaşayan çocuk yazarlarından usta bir isim. Bir kuşak kendisini "Yalvaç Abi" diye çağırırdı. Yüze yakın çocuk kitabı var. Ama çocuk kitabı deyip geçmemek lazım. Her yaşa hitap eden eserler veriyor gerçekten. İşte, bu kitap da öyle bir kitap. Türkiye halkı hem Asya'daki atalarının mirasını hem de kendilerinden önce Anadolu topraklarından yaşamış milletlerin mirasını korumakla görevlendirilmiş. O yüzden işimiz çok önemli ve bu derece de zor. Ural, üstüne düşen sorumluluğu yerine getiriyor. Bizler de okuyarak, araştırarak ve bu konuda sesimizi duyurarak kendi sorumluluğumuzu yerine getirebiliriz. Kitapta kırk altı adet fabl var. Hepsi birbirinden eğlenceli. Bir de uzun bir ön söz çalışması. Gerçekten zevkle okuduğum ve çok faydalandığım bir yazıydı. Bu kitap, tarihe, masala, edebiyata ilgi duyan herkese tavsiyemdir. Hep kitaplarla kalmanız dileğiyle.
Sümer Hayvan Masalları - Yabanöküzü Boynuzlu Tilki
Sümer Hayvan Masalları - Yabanöküzü Boynuzlu TilkiYalvaç Ural · Yapı Kredi Yayınları · 201619 okunma
196 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 saatte okudu
Çok keyifli, eğlenceli ve öğretici bir masal kitabıyla karşınızdayım. İçinde 46 tane fabl var. Sümer tabletlerinden evrilerek gelmiş günümüze. Hepsi birbirinden güzel ve tanıdık. Ayrıca çizimli olması ve çizimlerinin başarısı da cabası. 9-10 yaşlarından itibaren özellikle okutulmalı. Ahlaki öğretilerin yanı sıra günümüzde hala kullandığımız deyimler ve atasözlerinin temelinin kavranması yönüyle de oldukça doyurucu. Masalların hepsinden bahsedemesem de birkaçı özellikle çok hoşuma gitti. İlk masalda hayatın adaleti, eşitliği üzerine trajikomik bir giriş yapmak güzeldi. 2.masalda ise kaba kuvvete karşı, zekanın dik duruşu keyif verdi. 4.masalda hayat av ve avcı arasında geçen bir serüven derken, 7.masalda eğitimde istikrar ve kararlılıkla ilgili güzel bir vurgu olması güzeldi. Sahip olduğunun kıymetini bilmek, tedbirli olmak, son nefese kadar hayattan vazgeçmemek, cesaret, özgürlük ve daha bir çok güzel durumu öğütleyen kitapta hala kullandığımız çokça deyim ve atasözüne rastlamak da oldukça ilginç bir deneyimdi. Başarılı Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'ın' Sümer Hayvan Masalları' adlı kitabından yararlanılarak derlenen kitap Ezop Masallarını da etkileyen fabllardan oluşuyor. Çizimleri ödüllü çizer Erdoğan Oğultekin tarafından yapılmış. Baskısı oldukça kaliteli. Masallar Sümerler' in toplum yapısını daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. . . . İg/@dilpabuc
Sümer Hayvan Masalları - Yabanöküzü Boynuzlu Tilki
Sümer Hayvan Masalları - Yabanöküzü Boynuzlu TilkiYalvaç Ural · Yapı Kredi Yayınları · 201619 okunma
Köpek sokaktan çıktı, nehir kıyısına geldi. Önünden akan suya bakarak şöyle dedi: "Bütün kalbimle söylüyorum ki, Ben en az insanoğlu kadar Güvenilir ve iyi kalpliyim."
Sayfa 156Kitabı okudu
"Her yabanıl acımasız köpek, Bir gün başka bir acımasızın elinde Sonlandırır yaşamını."
Sayfa 139Kitabı okudu
Reklam
"Biz insanlar da koçlar gibi değil miyiz? Kızıp da sesimizi çıkaramadığımız Birine olan öfkemizi, Hep ya bizden güçsüzlerden Ya da nazımızın geçtiği Sevdiklerimizden çıkarmaz mıyız?"
Sayfa 108Kitabı okudu
"Sen suyunu iç, otunu ye! Bil ki, bu acımasız yerde, Ne yaban sığırı otunu yer Ne de ceylan suyunu içebilir. Sen karnını doyurmaya bak. Ölümün ne zaman, nereden geleceği Hiç belli olmaz. Bunu unutma! Sana sunulan güne kadar Sürdür yaşamı. Sahibin de böyle yapmıyor mu?"
"Doğrusu onu hiç anlamıyorum. Eşeğin alınyazısında ileri gitmek, Karşı koymak yok ki. Ona düşen yalnızca, yüksek sesle anırmak. Bunu da zaten yapıyor."
Reklam
Tilki aç midesiyle kuşa bakarken, Öküz ineğe şöyle söyledi: "Tilki kendini akıllı sanıyor Ve kuşu aldatabileceğini düşünüyor." İnek de ona: "Tilki, bence çok zeki. Ama açlıktan, kuşun uçtuğunu Ve yukardan tohumları Kolaylıkla görebildiğini unutmuş" dedi. "Anlamadım" dedi öküz. Inek "Anlayacağın, Tilki de zekâ var, ama akıl yok!" dedi.
Hiçbir canlı Özenmemeli bir başkasının yaşamına; Dağına, ağacına, suyuna. Sen bir dere kaplumbağasısın, Ben bir çalıkuşu. Sen darende yaşa, Ben çalı çırpıdan yaptığım, Çalılıktaki yuvamda. Sen özgürce yüz darende, Ben de uçayım, o özendiğin gökyüzünde, Ama hep yüreğimde, Bir başka yırtıcı kuşa av olmak kaygısıyla."
"Sen daha ne yapacağıma Kendin karar vermemişsin! Sen bu kadar ilkesiz olur, Durmadan fikir değiştirirsen, Ben nasıl eğitileceğim ki?"
Derler ki Tanrı Enlil, Şöyle yanıt vermiş tilkiye: "Ben herkesi, kendisiyle uyumlu yarattım . Ne bir fazla ne bir eksik bıraktım . Ama sen verdiklerimle yetinmeyip Boynuzu olanı senden güçlü sandın. En buyuk gücün Akıl olduğunu anlamadın!"
Resim