Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Margaret Atwood - Sunuş
Fırtına’dan, Huxley’nin romanın adının kaynağından alıntı yapacak olursam: “Rüyaların yapıldığı maddeden yapılmayız biz.” Buraya rahatlıkla şunu da ekleyebilirmiş: “ve kabusların da.” 2007
Sayfa 17 - İthaki Yayınları
Margaret Atwood - Sunuş
Bize kendimizi tüm muğlakığımızla sunan şey Huxley’nin dehasıydı. Hayvanların arasından bir tek biz “gelecekte bitmiş zaman” kirpinin acısını çekeriz.
Sayfa 17 - İthaki Yayınları
Reklam
Margaret Atwood - Sunuş
Çünkü bizler daima her şeyin iki yönünü birden arzularız. … Başkalarının izdiraplarıyla eğlenen kaygısız tanrılar gibi olmak isteriz. Ama aynı zamanda izdirap çeken şu diğer kişiler olmayı da arzularız.
Sayfa 17 - İthaki Yayınları
Margaret Atwood - Sunuş
Bu esnada halen dünyasal düzlemde ufak tefek işlerle uğraşan (ve bu sayede kitap okuyabilen) bizler ise Cesur Yeni Dünya’yla baş başa bırakıldık. Aradan geçen 75 yıla karşı koyabiliyor mu? (Okur Notu: Yazı 2907’de yazılmış) Ve ruhsuz tüketicilerle, zevk peşinde koşan boş insanlarla, iç dünyalarını dolaşmaya çıkanlarla ve programlanmış miskinlerle dolu o topluma gerçek hayatta ne kadar yaklaştık? Bana göre ilk sorunun cevabı oldukça iyi karşı koyabildiği yönünde. Hala coşkulu, zinde ve her nasılsa ilk okuduğumda olduğu kadar şok edici. İkinci sorumun cevabı size bağlı. Aynaya bakın!
Sayfa 14 - İthaki Yayınları
Margaret Atwood - Sunuş
Cinsellik genellikle ütopyalarla distopyaların merkez noktasıdır, kimin, kiminle, hangi cinsel organlarla ne yapabileceği insanoğlunun ana meşgalelerinden biridir. ;))
Sayfa 13 - İthaki Yayınları
Margaret Atwood - Sunuş
Platon’un Devlet’inden beri süre gelen ütopyalarla distopyalar gerçek toplumlarla aynı temel prensiplere sahip olmak zorundadır. Hepsi aynı sorulara cevap vermeye mecburdur. İnsanlar nerede yaşar, ne yerler, ne giyerler, cinsel ilişki ve çocuk yetiştirme hakkında ne yaparlar? Güç kimdedir, kimler çalışır, vatandaşlarının doğayla ilişkisi nasıldır ve ekonomi nasıl işler?
Sayfa 11 - İthaki Yayınları
Reklam
Margaret Atwood - Sunuş
Ama edebi ütopyalarda çoktan keşfedildiği üzere mükemmellik, karşıt görüş adlı kayaya çarpıp dağılmaktadır. Sizin görüşlerinize katılmayan ya da planlarınıza uymayan insanlarla ne yapacaksınız? Bir gerçek yaşam ütopyası olan Brooke Çiftliği’nin gözü açılmış bir mezunu olan Nathaniel Hawthorne, New England’ı kuran Protestanların (asıl niyetleri Yeni Kudüs’ü kurmaktı) işe bir hapishane ve darağacı inşa ederek başladığına dikkat çeker. Zoraki yeniden eğitim, sürgün ve idam, ütopyalarda iktidara karşı koyanlara sunulan olağan seçeneklerdir.
Sayfa 11 - İthaki Yayınları
Margaret Atwood - Sunuş
Birinci Dünya Savaşı, edebiyatta romantik-idealist ütopya rüyalarının sonunu getirmiştir; tıpkı gerçek dünyada hayata geçirilmek üzere olan birkaç ütopik planın korkunç sonuçlara yol açacağı gibi… Hem Rusya’daki komünist rejim hem de Almanya’daki Nazi Hakimiyeti ütopik birer hayal olarak başlamıştır.
Sayfa 11 - İthaki Yayınları
Margaret Atwood - Sunuş
Sör Thomas More 16. Yüzyılda kaleme aldığı Ütopya adlı eserinde kelime oyunu yapıyor olabilir. Ütopya, güzel ama var olmayan bir yerdir.
Sayfa 10 - İthaki Yayınları
Margaret Atwood - Sunuş
Cesur Yeni Dünya bakış açınıza göre ya kusursuz bir dünya ütopyası ya da onun çirkin bir zıttı, bir distopyadır.
Sayfa 10 - İthaki Yayınları
Reklam
“Fırtına’dan, Huxley'nin romanının adının kaynağından alıntı yapacak olursam: "Rüyaların yapıldığı maddeden yapılmayız biz." Buraya rahatlıkla şunu da ekleyebilirmiş:" "ve kâbusların da."” ↣ Sunuş, Margaret Atwood
Sayfa 17 - İthaki YayınlarıKitabı okudu
“Aynaya bakın : Bakışlarınıza karşılık veren kişi Lenina Crowne mu, yoksa Vahsi John mu? İkisini birden görmeniz olası, çünkü bizler daima her şeyin iki yönünü birden arzularız. Olimpos Dağı'nın etrafında uzanan, sonsuza dek güzel kalan, seks yapan ve başkalarının ızdıraplarıyla eğlenen kaygısız tanrılar gibi olmak isteriz. Ama aynı zamanda ızdırap çeken şu diğer kişiler olmayı da arzularız, çünkü tıpkı John gibi bizler de hayatın duyu oyunlarının ötesinde bir anlamı olduğuna ve anlık memnuniyetlerin asla kafi gelmeyeceğine inanırız.” ↣ Sunuş, Margaret Atwood
Sayfa 17 - İthaki YayınlarıKitabı okudu
“Cesur Yeni Dünya'daki bedenler tuhaf bir şekilde ruhsuzdur, ki bu da Huxley'nin değindiği noktalardan birinin altını çizer: Her şeyin ulaşılabilir olduğu bir dünyada hiçbir şeyin anlamı yoktur.” ↣ Sunuş, Margaret Atwood
Sayfa 15 - İthaki YayınlarıKitabı okudu
Hayvanların arasından bir tek biz "gelecekte bitmiş zaman" kipinin acısını çekeriz. Köpek Rover, tüm pirelerin yok edildiği ve köpek ırkının görkemli bir şekilde gerçek potansiyeline ulaştığı bir gelecek hayal edemez. Sunuş-Margaret Atwood
48 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.