Doğru ve güvenilir vesileler maksuda eriştirir.
Nâ Hudâ Nuh-ı Nebî olduğu dem şekk yokdur Gavta-i varta-i tûfan bu nevbetde geçer Şeyh Galip (Geminin kaptanı Hz. Nuh (aleyhisselâm) olduğunda şüphe yok ki tûfanın tehlikeli derinliği de sırayla geçer.) İnsanları hakka ve hakikate davet eden insanların Hz. Nuh (aleyhisselâm] gibi doğru ve güvenilir kimseler olmaları beklenir. Ülü'l-azm peygamberlerin özelliklerini taşıyan kimseler kaptan olduklarında yürüttükleri gemi ve yolcular, en sert fırtınalardan, en derin ve en tehlikeli sulardan zarar görmeden selâmete ererler. Her şeyin bir zamanı olduğu gibi kurtuluşun da bir vakti ve yordami vardır. Mutsuzluktan dünya ve dertlerinden yakınmak yerine vakit kaybetmeden, ümitle kılavuz kaptanı, yol gösterici mürşidi ve kurtuluş gemisini bulmak gerek. Hem dünya hem de ukba hayatı için doğru, güvenilir insanlarla dost olmak, onları rehber edinmek çok önemlidir. Kılavuzu acemi, tecrübesiz olanlar felakete sürüklenirler. İnsan tabiatı ve dünya hayatı çeşitli sıkıntı ve tuzaklarla doludur. İnsanı aslî gayesinden, ebedî saadet yörüngesinden saptırır. Bu yüzden yol gösterici, felaket anında müdahale edecek güvenilir kılavuzlara ihtiyacı vardır. Bilinmeyen, tecrübe edilmeyen yolda akıl fayda vermez, kılavuzsuz geçilmez. Mizâna ur görüştüğün ahbabı el-hazer Rehber tasavvur eylediğin rehzen olmasın Nevres-i Kadîm Dikkat et! Dost edineceğin kimseyi önce iyice bir araştır/Sakın! Rehber deyip peşine düştüğün eşkıya olmasın. Tufanda olduğu gibi yolu, izi olmayan türlü tuzak ve engebelerin olduğu bir yolda güvenilir bir rehber olmadan yola çıkmak akıl kârı değildir. Sonucu hüsrandır.
Sayfa 113
_İnsan, Meleklerin Cevherindendir. _Nurlu bir cevher, melek gibi marifet-i ilahi ile süslü olunca, elbette meleklerin arkadaşı olur. _İnsanlar görünüşte insana benzeseler de hakikatte halleri başkadır. Kıyamet gününde manalar görünecektir. _İnsanın içindeki ahlakın tamamı 4 kısımdır. Hayvan, canavar, şeytan ve melek ahlakları. _Allah’tan başka
Reklam
"...okuduğun kadar yazarak da öğren; en iyi kitapla tatmin olma; diğerlerinin itiraz eden bilgi parçalarını ara; bir favorin olmasın; kişilerle olayları ayrı tut; büyük isimlerin prestijine karşı hazırlıklı ol; yargılarının kendine ait olduğunu gör; anlaşmazlıktan dolayı sinme; sınamadan hiçbir şeye güvenme; fikirlere karşı eylemlerden daha sert ol; kötü meselenin kuvveti ile iyinin zayıflığını gözden kaçırma; asla bir putun ufalanıp dağılmasına veya bir iskeletin ifşasına şaşırma; yeteneği en iyi, karakteri en kötü halinden yargıla; ahlaksızlıktan çok, güçten daha çok şüphe et ve dönemlerden ziyade sorunları araştır..."