Oğluna artık Filinta ismini verir.
Şa­ir Süreyya Berfe'nin asıl soyadı Kampak'tır. Bir gün İstan­bul Altunizade'de arkadaşları ile otururlarken soyadını de­ğiştirmek istediğinden söz ederek önerilerini ister. Birkaç soyadı önerir arkadaşları, Cemal Süreya'mn "Berfe"sine ka­rar verir. "Yalnız Ahmed Arif'ten izin almalısın. Berfe'yi ev­lendiğinde doğacak oğluna isim olarak koyacak," der Ce­mal Süreya ...
Bir de 'İkinci Yeni'nin gölgesinde olup da 1969'da ona karşı çıkanlar oldu: İsmet Özel, Süreya Berfe ve inanılmaz uzun yeteneksizliğiyle Ataol Behramoğlu.
Sayfa 17
Reklam
Adımın bir harfini atıyorum. "Süreyya" olan soyadı "Süreya" olur.Atılan "y" harfini Süreyyya Berfe sahiplenir.Süreyyya Berfe'ye "Berfe" soyadı önerisini de Cemal Süreya vermiştir.
Cemal Süreya ve Süreyya Berfe, yakın iki arkadaştır. Süreyya Berfe, o sıralar sevgilisinden ayrılmıştır. Cemal Süreya’yla konuşurlar. Cemal Süreya, Berfe’nin bu kızla çok mutlu olabileceğini düşündüğü için, ilişkileri tekrar devam etsin diye onu ikna etmeye çalışır. “Bak şöyle şöyle de huyu vardı” diye güzel yönlerini sayar kızın. Berfe de her seferinde “keşke yalnız bunun için sevseydim onu”, “yalnız bunun için sevseydim onu” deyip durur. Cemal Süreya bir anda “Bunu bana sat, bu sözü sat bana” der. Berfe, “Hangi söz anlamadım?” der. “Yalnız bunun için sevseydim...” diye tekrarlar Cemal Süreya. Süreyya Berfe gülerek “Al senin olsun bir kadeh rakını alırım, şartımsa şiiri göreceğim bitince mutlaka.” der. Birkaç gün sonra buluşurlar. Cemal Süreya şiiri okuduğunda, Süreyya Berfenin cevabı “Bırak bir kadeh rakıdan vazgeçtim, ben sana bir şişe rakı ısmarlayayım.” olur.
Cemal Süreya ile Süreyya Berfe, yakın iki arkadaştır. Berfe sevgilisinden ayrılmıştır. Cemal Süreya ile konuşurlar. Cemal Süreya, Berfe'nin bu kızla çok mutlu olabileceğini düşündüğü için, ilişkileri tekrar devam etsin diye onu ikna etmeye çalışır. "Bak şöyle şöyle de huyu vardı" diye güzel yönlerini sayar kızın. Berfe de her seferinde "Keşke bunun için sevseydim onu" , "Sadece bunun için sevseydim onu" , "Yalnız bunun için sevseydim onu", deyip durur. Cemal Süreya bir anda yumruğunu masaya vurur: "Bunu bana sat! Ne istersen veririm, sat bu sözü bana!" der heyecanla. Berfe, "Hangi söz anlamadım?" der. "Yalnız bunun için sevseydim..." diye tekrarlar Cemal Süreya. Süreyya Berfe gülerek "Al senin olsun, bir kadeh rakını alırım" der. Sonra ekler: "Haa bir şartım daha var, şiiri göreceğim bitince mutlaka." Birkaç gün sonra arar Berfe'yi. Buluşmak ister. Telaşlıdır. Berfe anlamıştır sesinden şiirin bitmiş olduğunu. Cemal Süreya şiiri okuduğunda, Süreyya Berfe'nin dili tutulur adeta. Duygulanır. Sesi titrer: "Bırak bir kadeh rakıdan vazgeçtim" der. "ben sana bir şişe rakı ısmarlayayım!" Edebiyat Karın Doyurmaz Çay İçirir- SIDDIK AKBAYIR Peki şimdi kim ilk önce bu şiiri bulup yoruma yazacak bakalım. Haydi dostlar yarış başlasın. Sonunda sürpriz olabilir.
Sayfa 1
12 Mart ve Şiirimiz
12 Mart, tarihimizde, karanlık, kara bir dönem. Bu dönemdeki olayların Türk şiirine yansıması nasıl olmuştur acaba? Bir 12 Mart dönemi şiiri var mıdır? Bence bir 12 Mart şiirinden söz edilemez, ama daha önceden süregelen bir şiirin bu dönemde, önemli bir işlev kazandığı söylenebilir. 12 Mart dönemi toplumcu, kavgacı şairleri iyice öne getirmiştir.