Filistin
Şimdi artık yahudiler Avrupa medeniyetinden aldıkları silahlarla Arapları yenmeyi hesaplıyorlar.
Sayfa 111 - ÖtükenKitabı okudu
Yahudiler
Kusura bakmayın, bu kadar sayfayı yazıya dökmem çok uzun sürerdi. Yusuf Akçura’nın “Suriye ve Filistin Mektupları” adlı kitabının 101-107 sayfalarında 1913 tarihli yazısında her ne kadar Sadrazam Hakkı Paşa önemsemesede günümüzde önemseyeceğimiz bir pasaj serisi. Dünyada ve biz müslümanlar olarak konumuz Filistin olduğu için önemle okuyup yapılanmalarını az da olsa anlayacağımız bir kesit.
Reklam
Amerikalılar, Avrupalılarla konuşurken bizim Şarklıların en büyük eksikliklerini hak e terbiye olarak gösteriyorlar;öyle ki aldatıcılığı, hırzılığı, hilekarlığı, müfsidliği hatıra getiriyorlar;hem bazıları gülerek:'' Sizin dininizde ahlak meselelerinden çok bahsediliyor, neden halkınız bu dini esasları tamamen unutmuş? '' diye soruyorlar...
Toprak satmadılar kanks ya
Haldî Beyin sözlerinde sınıf menfaatin tesir var deyip hatıra gelebilir, lâkin bu gibi tesirleriden uzak bir Türk subayı da bana, bu mealde sözler söylemişti: (..) Yahûdler, bu fırsatı elbette kaçırmamışlar, 200 lirayı ödeyp, 600 dönüm fevkalade iyi araziyi ele geçirmişler. Arap köylülerin de, “siz işte, ortakçılıkta kullanırız” diyerek aldatmışlar. Yer tam olarak ele geçirdikten sonra, Arapların hepisini, çoluk çocuğu ile yersiz yurtsuz aç bîlaç kovup göndermişler. “Kudüs- Şerifi IV”, Vakti, sayı 1323, 17 Ekim 1913, s. 2-3.
Sayfa 187 - ÖtükenKitabı okudu
Kudüs..
Kudüs’ün Fransız bölgesinde, Fransız dil, Fransız kanunu, Fransız akçesi, Rus bölgesnde Rus dil, Rus kanunu, Rus akçesi, Alman ve İngiliz bölgelerinde de durum aynı... Bunlara Türk hâkimiyetinin, Türk parasının, Türk kanunlarının hiçbir dahil ve tesir olamıyor. “Filistin’den V”, Vakti 1248, 13 Temmuz 1913, s. 3.
Sayfa 124 - ÖtükenKitabı okudu
Bz Türkler çoğunlukla günlük ömür sürmekte olan halkız, maziyi de istikbal de asla aklımıza getirmiyoruz. İstkbal düşünmemek, maziyi unutturur; maziyi unutma istikbal hatırdan çıkarmaktadır. “Suriye’den X”, Vakti, sayı 1228, 18 Hazran 1913, s. 2-3.
Sayfa 76 - ÖtükenKitabı okudu
Reklam
Osmanlı hükûmet memurları bir vilayette, br şehirde fitne çıktı mı “efendim, ecneb parmağı” diyorlar ve “ecnebi parmağından” şu arada para ile gelip karışan yabancıların tesirini murat edyorlar. “Suriye’den VII”, Vakti, sayı 1198, 12 Mayıs 1913, s. 2-3.
Sayfa 55 - ÖtükenKitabı okudu
319 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.