Talha

Talha
@talhayilmaz
Öğrenci
İstanbul
null
8 okur puanı
Mart 2018 tarihinde katıldı
Talha
Bir kitabı yarım bıraktı
Muallakta Var Olmak
Muallakta Var OlmakKaan H. Ökten
7/10 · 4 okunma
Reklam
282 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
1296 günde okudu
Işık Doğudan Gelir
Işık Doğudan GelirCemil Meriç
8.6/10 · 1.391 okunma
388 syf.
8/10 puan verdi
·
6805 günde okudu
Prof. Dr. Niyazi Kahveci’nin yazmış olduğu Çağımız ve Düşünce adlı kitabında; temel olarak sistematik düşünme tarihi ve sistematik düşünme nasıl yapılır sorularına cevap bulacaksınız sayın kahveci batı medeniyetinden Türklerin geri kalmışlığını düşünme yapmamasına bağlıyor felsefi ve sosyolojik analizler yapıyor. İnsan akılını ikiye ayırıyor diyebiliriz; animal akıl ve hüminal akıl Animal akıl; insanın doğuştan getirdiği; temel barınma, yeme, içme, neslin devamı konusu ve içgüdülerin oluştuğu, diğer hayvanlar ile aynı işlevde olduğu ve insani(hümünal) olarak bir anlam ifade etmediği akıl olduğunu söylüyor. Hüminal akıl ise insanın doğuştan sahip olmadığı bir kaç düşünsel faaliyetten sonra insanın sonradan edinimsel ve medeniyet üreten, insani insan yapan akıl olduğunu söylüyor. İnsanın asıl amacını ise Animallıktan Huminallığa geçiş olduğunu savunuyor. Düşünme tarihi ile ilgili olarak bazı anekdotları aktarırken tarih bilimi olarak birkaç hata yaptığını; Osmanlı konusunda ise çok katı bir fikir aldığını düşünüyorum. Okuyucuların bu durumu göz ardı etmeyerek okumasıyla Türk toplumunun “Medeniyet Sorununa güzel cevaplar getireceğini düşünüyorum. İyi okumalar…
Çağımız ve Türkiye
Çağımız ve TürkiyeNiyazi Kahveci · Sinemis Yayınları · 201641 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Türkler Düşünme İşlemine Düşmandırlar
"Türkiye, Batı'nın geçtiği zorlu ve işkenceli düşünsel işlem evrelerinden geçmeden , o evrelerden geçerek aklını kullanmayı öğrenen ve aklının çapını genişleten insanların yaptıkları bilimi, yapacağını sanıyor. Aslında bunu yapmaktan umudunu kestiğini, Batının hazır bilimsel bulgularını almakla yetinmesine razı olmasından, bilimin temelindeki düşünme işlemine düşman kesilmeden ve neticede kendisini dinselliğe vurmasından okumak mümündür"
Sayfa 341 - Sinemis Yayın GrupKitabı okudu
Bilim Metafizikte Çözümsüz Kalır
"Bilginin iki temel öğelerinden biri olan deney ve tecrübe öğesi, metafizik alanında geçerli olmadığında akıl burada antinomi(çözümsüz, paradoksal ya da çelişki)lere düşer. Öyleyse metafizik alanında bilimsel bilgi olanaklı değildir."
Sayfa 333 - Sinemis Yayın GrupKitabı okudu
Reklam
Lojik Bilim Nedir? Teknoloji,Sosyoloji...
Lojik terimi, akıl ve bilgi anlamındaki Grekçe "Logos" ile üretilen bilim demektir. İnsanın kafasında logos olarak icat ettiği doğada bulunmayan olgu, obje ve olaylardır. A prosteriori yani sonradan üretilen bilgidir. Yapay bilimdir. Mesela motor, otomobil, elektirik, televizyon ve internet gibi teknoların yanı sıra siyasal sistem demokrasi, sosyal yapı, ulus bu tür icatlardandır.
Sayfa 276 - Sinemis Yayın GrupKitabı okudu
İnsanda Bulunan İki Akıl Arasındaki Savaş
"İnsanın düşün dünyası, animal ve hüminal akıl arasında bir savaş içerisindedir. Bu savaş, bir diğer ifade ile insandaki a priori animallık ile a posteriori hümünallik arasındaki savaştır, Nihayetinde insan, hayvansal bedenden, onun yapısına ve mekanizmasına çok ters olan, insan üretmeye çalışmaktadır."
Sayfa 254 - Sinemis Yayın GrupKitabı okudu
Resim