Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Tental Azabı veya Tantalos işkencesi: Zeus’un oğlu Tantalos, tanrıların sofrasına oturabilen tek insandı. Ne var ki, Olimpos tanrılarını küçümsedi, kudretlerini sınamaya kalktı ve sonunda da Olimposluların hışımına uğradı. Tanrılar onu Hades’in göllerinden birine yerleştirdiler. Çenesine kadar suyun içindeydi ama içmeye kalktığında su çekiliyor ve sadece üzerine bastığı zemin kalıyordu. Ayrıca başının üzerinde binbir çeşit meyve asılıydı ama o elini her uzatışında çıkan bir yel dalları savurarak meyveleri ondan uzaklaştırıyordu. Ona verilen, kuru bir boğaz ve aç bir karınla sonsuza dek yiyecek içeceğin içinde yaşama cezasıydı.
Vay be
"Tental azabı'': Zeus'un oğlu Tantalos, tanrıların sofrasına oturabilen tek insan­ dı. Ne var ki, Olimpos tanrılarını küçümsedi, kudretlerini sınamaya kalktı ve sonunda da Olimposluların hışmına uğradı. Tanrılar onu Hades'in göllerinden birine yerleştirdiler. Çenesine kadar suyun içindeydi ama içmeye kalktığında su çekiliyor ve sadece üzerine bastığı zemin kalıyordu. Ayrıca başının üzerin­de binbir çeşit meyve asılıydı ama o elini her uzatışında çıkan bir yel dalları savurarak meyveleri ondan uzaklaştırıyordu. Ona verilen, kuru bir boğaz ve aç bir karınla sonsuza dek yiyecek içeceğin içinde yaşama cezası "Tantalos işkencesi" diye anılır.
Reklam
Tental azabı: Zeus'un oğlu Tantalos, tanrıların sofrasına oturabilen tek insandı. Ne var ki, Olimpos tanrılarını küçümsedi, kudretlerini sınamaya kalktı ve sonunda da Olimposluların hışmına uğradı. Tanrılar onu Hades'in göllerinden birine yerleştirdiler. Çenesine kadar suyun içindeydi ama içmeye kalktığında su çekiliyor ve sadece üzerine bastığı zemin kalıyordu. Ayrıca başının üzerinde binbir çeşit meyve asılıydı ama o elini her uzatışında çıkan bir yel dalları savurarak meyveleri ondan uzaklaştırıyordu. Ona verilen, kuru bir boğaz ve aç bir karınla sonsuza dek yiyecek içeceğin içinde yaşama cezası "Tantalos işkencesi" diye anılır.
504 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
104 günde okudu
Homeros - Odysseia
Telemakhos' un annesi, Odysseus'un karısı Penelopeia. Odysseus Troya savaşından dönmeyince kendisine talip olanlara size varacağım ama şu elimdeki örgü işi bitsin der. Gündüz diktiğini gece söker. Bu hikaye Homeros'tandır. Troya savaşından sonra evine dönmek isteyen Odessa lotos yiyenlerin ülkesinden geçtikten sonra -ki arkadaşları lotos yiyince sılayı unutuyorlardı- tepegözlerin ülkesinde arkadaşlarının yenmesi üzerine tepegözün gözünü çıkarması onun da babası Poseidon'a yakarması Odessa'nın bu beddua üzerine başına gelen felaketler. Ve kayayı tepeye iten Sisyphos. Ve Tantalos'un işkencesi, su çenesine kadar geliyor içmek için eğildiğinde kuruyor. Meyveler dalda duruyor almak için uzandığında rüzgarlar savuruyor. Odessa'nın evine varış macerasını konu alan efsane. Gerçekten efsane.
Odysseia
OdysseiaHomeros · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20185,3bin okunma
Tantalos işkencesi
Tantalos durumuna düşeriz, şu farkla ki , önce umutlandırılıp sonra da umutlarımızı boşa çıkarılmasına imkan veren de yine bizden başkası değildir.
Sayfa 25 - Tantalos her şeye sahip olup erişemeyecen, yunan mitolojisinde tanrıKitabı okudu
Tantal
Tantal (Tantalos): Tanrılar Tanrısı Zeus’un piçi, Kadîm Yunan'ın ünlü kitaplarına göre... Ve muhteşem bir ülkede hükümdar. Hazret Tanrılar bezminin mahremi imiş. Bir akşam fanilere tattırmak için ölmezler sofrasından nektar mı aşırmış, ambruvaz mı? Bilen yok. Babasının itini çaldı, diyenler de var. Ölümsüzlerin sırlarını fâşetti, diyenler de var. Bilinen şu ki, Zeus cenapları fena hâlde öfkelenip merkumu cehenneme yollamış. İş bu kadarla bitse iyi. Zebaniler Zeuszâdeyi bir gölün ortasına götürüp oradaki bir ağaca sımsıkı bağlamışlar. Sular serin, sular dilber. Ve zavallı Tantal susuz mu susuz, ama dudakları uzadıkça göl çekilir. Ağaç meyvelerle yüklü, altın meyvelerle. Ama Tantal'ın elleri uzandıkça bir rüzgâr bulutlara kadar yükseltir dalları. Ve bu işkence kıyamete kadar sürer. Zavallı Tantal Batı dillerinin ortak kelimelerinden biri olmuştur: Elde edemeyeceği şeyi veya şeyleri isteyen; varlık içinde yokluk çeken kimse. Tantal işkencesi de şu mânâda kullanılır: Eli altındaki nimetlere erişemeyen veya arzuları tam gerçekleşmek üzereyken beklenmedik engeller yüzünden gerçekleşmeyenlerin durumu.
Sayfa 333-334
Reklam
Tantalos, en eski İzmir' in (Tantalis) kurucusu olan kahramandır. Zeus ve Pluto'nun oğlu olan Tantalos tanrıların her şeyi bilebileceklerine kuşkuyla bakıyordu. Bir gün tanrıların bilgilerini sınamak için bir plan yapan Tantalos, kendi öz oğlu olan Pelops'u keserek öldürmüş ve onun etinden yemek yaparak tanrıların sofrasına sunmuştu. Bütün tanrılar bu alçak numarayı fark etmiş bir tek Tanrıça Demeler aklı ölüler ülkesine kaçırılan kızı Persephone 'de olduğu için dalgınlığa düşerek yemeğe uzanmış ve Pelops'un bir omzunu yemişti. Zeus hemen bu oyuna bir son vererek fildişinden yaptığı parçayı Pelops'un eksik omzunun yerine takmış ve delikanlıyı diriltmişti. Tantalos ise küstahlığının bedelini ağır bir cezayla ödemişti. Cehenneme gönderilen Tantalos burada bir suyun kenarında, dalları meyvelerin ağırlığından sarkan ağaçların yanma kondu. Ancak Tantalos suya uzandığında sular, dallara uzandığında meyveler ondan geriye çekiliyorlardı. Tantalos'un yanı başındaki nimetlere rağmen yaşadığı açlık ve susuzluk sonsuza dek çekeceği bu cezayla sürdü. Tantalos işkencesi, işkencelerin en beteri olarak kabul edilmiş ve daha pek çok ağır işkence Tantalos işkencesi olarak hikayeleştirilmişti. Bugün İngilizce'de çok isteyip elde edememe durumunu anlatan tantalise fiili buradan kaynaklanmıştır.
Tantal İşkencesi: Yunan mitolojisine göre tanrılar Tantalos adında birisini sofralarına kabul etmişler. Tantalos o sofradan tanrılara sonsuz yaşama kudretini kazandıran gıdayı çalmış. Bunu fark eden tanrılar, Tantalos'u bir kuyuya atmışlar. Orada her türlü yiyecek varmış. Fakat Tantalos hangisine elini uzatsa o geriye kaçıyor ve hiçbirini yakalayamıyormuş. Bu sebepledir ki Batı Edebiyâtı'nda çok arzu edilip ulaşılmak istenilen fakat bir türlü elde edilemeyen matlûblar için "Tantal İşkencesi” tâbirini kullanmak yaygındır. Her nev'î arzu için temin olunacak gibi göründüğu halde bir türlü temin edilemeyen keyfiyetlerden dolayı doğan sıkıntı bir nev'î işkence olarak telâkki edilmekle bu isimle yâd edilir.
Sayfa 34 - SEBİL YAYINEVİ / 18. dipnotKitabı okudu
Tantalos, Frig kralı. Yunan mitolojisinde Zeus ile Pluto'nun oğlu. Olympos tanrılarının sofrasına kabul edilmiş ancak tanrıları al databileceğini gösterebilmek için kendi oğlunu öldürüp yemek olarak tanrıların önüne koymuştur. Bunu fark eden tanrılar Tantalos'u zaman içinde "Tantalos işkencesi" adını alan bir cezaya carptirmislardir. Tantalos, Hades'in göllerinden birine atılmıştır. Ne zaman su içmek istese su çekilmiş, gölün tepesindeki meyvelere el uzattığında rüzgâr onları savurmuş, Tantalos aç ve susuz kalmıştır.
Sayfa 116 - DipnotKitabı okudu
Kanaviçe’den ...Tantal İşkencesi..
Tantal (Tantalos): Tanrılar Tanrısı Zeus’un piçi, Kadîm Yunan’ın ünlü kitaplarına göre... Ve muhteşem bir ülkede hükümdar. Hazret Tanrılar bezminin mahremi imiş. Bir akşam fanilere tattırmak için ölmezler sofrasından nektarını aşırmış, ambruvaz mı? Bilen yok. Babasının itini çaldı, diyenler de var. Ölümsüzlerin sırlarını fâşetti, diyenler de var. Bilinen şu ki, Zeus cenapları fena hâlde öfkelenip merkumu cehenneme yollamış. İş bu kadarla bitse iyi. Zebaniler Zeuszâdeyi bir gölün ortasına götürüp oradaki bir ağaca sımsıkı bağlamışlar. Sular serin, sular dilber. Ve zavallı Tantal susuz mu susuz, ama dudakları uzadıkça göl çekilir. Ağaç meyvelerle yüklü, altın meyvelerle. Ama Tantal’ın elleri uzandıkça bir rüzgâr bulutlara kadar yükseltir dalları. Ve bu işkence kıyamete kadar sürer. Zavallı Tantal Batı dillerinin ortak kelimelerinden biri olmuştur: Elde edemeyeceği şeyi veya şeyleri isteyen; varlık içinde yokluk çeken kimse. Tantal işkencesi de şu mânâda kullanılır: eli altındaki nimetlere erişemeyen veya arzuları tam gerçekleşmek üzereyken beklenmedik engeller yüzünden gerçekleşmeyenlerin durumu.
Reklam
Bunun üzerine Tantalos, Hades’e (yani Cehenneme) gönderilmiş. Cezası şuymuş: Diz boyu berrak sularda durduğu ve susadığı halde su içmek için eğilince, su toprağın içine çekilirmiş. Başının üzerine üzümler, elmalar, narlar ve armutlarla yüklü ağaç dalları eğilirmiş. Yemişleri koparmak icin elini uzattığı zaman rüzgar dalı yükseklere üflermiş. Su ve yiyecek bakımından bolluk içinde bulunan Tantalos böylece sonsuzluğa değğin aç ve susuz kalmaya mahkum olmuş. İşte bu çeşit işkenceye her dilde “Tantalos işkencesi” denilir.
Tantalos işkencesi
(Lidya Kralı lanetlenir ve...) Tantalos'un susuzluktan içi yanar, suya varmak için başını eğdi miydi su alçalır, suya dudak ucunu bile değdiremez. Başının üstünde türlü yemişlerle yüklü dallar sallanmaktadır, elini kolunu uzattı mıydı, esen bir sağnak, dalları erişilmeyecek bir yüksekliğe fırlatır. Böylece Tantalos sonu gelmeyecek bir susayışa ve açlığa mahkum yaşar.
Sayfa 223Kitabı okudu
19 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.