Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Yürüdüğü zaman yapraklar bile hışırdamaktan çekinir, kuşlar susardı.
208 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Tarihçi
İlber Ortaylı
İlber Ortaylı
Tarihin Sınırlarına Yolculuk
Tarihin Sınırlarına Yolculuk
kitabında: Tarihimiz, bize doğru mu öğretiliyor? Tarih kitapları belirli bir ideolojinin propagandasını yapmak amacıyla, bazı gerçekleri görmezden mi geliyor? Tarihi doğru öğrenmek bize ne kazandırır? Gerçekten Cumhuriyetle Osmanlı birbirlerine çok uzak devletler midir? Osmanlı’yı reddedersek ne kazanırız, ne kaybederiz? 19. yüzyıl Osmanlı’nın neden “en uzun yüzyılı”? Osmanlı bugün devam ediyor mu? Türkiye-AB ilişkileri… 21. yüzyılda onurlu bir devlet ve millet olarak yaşayabilmemiin şartları nelerdir? İlber Ortaylı’dan tarihi, tarihimizi doğru anlamaya dair sorulara cevaplar bu kitapta…
Tarihin Sınırlarına Yolculuk
Tarihin Sınırlarına Yolculukİlber Ortaylı · Timaş Yayınları · 2017430 okunma
Reklam
Tarihi film çeviren biri, tarihi gerçekliğe sadık olmak zorunda değil ama tarihi bilmek zorunda. Alfabeyi öğrenmeyen, roman yazamaz.
Tarihçinin iyi niyetli olması lazım, takımcı ve partici bir zihniyette değil.
Bir Osmanlı imparatorluğu fethettiği topraklara koloni değil, vatan gözüyle bakıyor.Buralar artık onun vilayetidir , sancağıdır vs.kısacası bir vatan parçasıdır.
Osmanlı padişahları, yıllarca haremde cariyelerle gönül eğleyerek mi günlerini geçirdiler? Şayet öyleyse,bu devlet 600 yıl nasıl yaşadı?Öyle değilse bu fikir bizim kafamıza kimler tarafından niçin sokuldu ?
Reklam
Bu toplumdaki tarihe merak bir Afrika kabilesindeki insanınkinden fazla değil. Bir şeyin künhüne inmek , soru sormak , somut delil aramak gibi bir merakımız yok . Bu çok az insana mahsus bir özellik Türkiye'de .
Sayfa 10 - Timaş
“Eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağar” demiş atalarımız. Demişler de aslına bakarsanız pek iyi etmemişler. Eski görüp de bir kenara bıraktıklarımız, sadece birer nesne olarak değil, üzerlerinde taşıdıkları anılarla ve yüklediğimiz anlamlarla önemlidir. Hele işin içine toplumsal boyut katıldığında, durum daha da çetrefilleşir. Çünkü artık psikoloji, sosyoloji, ekonomi, politika gibi kavramlar söz konusudur. Üstüne bir de toplumsal belleğin iyice oluşamaması faktörünü eklersek, varın durumun ciddiyetini siz düşünün.
208 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
İlber Ortaylı'yla yapılan röportajlarından bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş bir kitap.  İlber Hoca'nın bazı konulardaki kısaca fikirlerine bilgilerine  yer verilmiş. Tarih merak ve araştırma işidir, eğer tarih seviyorsanız çeşitli kaynak ve kişilerden okumanız gerekiyor. Tarih severlerin fikir ve bilgi edinme açısından okumasında fayda var.  Iyi okumalar, kitapla kalın.
Tarihin Sınırlarına Yolculuk
Tarihin Sınırlarına Yolculukİlber Ortaylı · Timaş Yayınları · 2008430 okunma
Tarihi film çeviren biri, tarihi gerçekliğe sadık olmak zorunda değil ama tarihi bilmek zorunda. Alfabeyi öğrenmeyen, roman yazamaz.   
Sayfa 194 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Saltanatın bekası ve sağlamlaşması için kardeş öldürmek gibi bir tragedya, dünyada Osmanlı'ya has değil. Avrupa'da bile birtakım prens ve prenseslerin rahat yaşayabilmeleri için 18. asra kadar beklemeleri gerekmiştir.
Sayfa 192 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Osmanlı tarihi bir dünya tarihidir. Ve onu yapan biziz.
Sayfa 176 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
50 sene evvelki Türk, kendine has dili, etiketi, kendine has kimliği, şahsiyeti olan, kendine göre tarih, edebiyat bilgisi olan biriydi. Bugünkü Türk'ün edebiyat bilgisi yok, hevesi yok, tarihi hiç bilmiyor, kendine has etiketi yok, çok kötü bir dil konuşuyor ve kaba. Müzik zevki ilerlemedi. 
Sayfa 174 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
bu memlekette kitleye ve çocuğa yönelik tarihî ve edebî faaliyet yok.   
Sayfa 173 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Osmanlı demek, elinde değnek, her şeye hükmeden totarliter bir rejim değildir. Zaten devamlı reform yapıyor, kendisini değiştiriyor, kabuk değiştiriyor.
Sayfa 163 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
325 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.