Bazıları 'tasavvuf' yerine "mistisizm" kelimesini kullanırlar. Halbuki mistisizmle tasavvuf arasında oldukça bariz bir umum - husus farkı vardır. Tasavvufun farikası rabbaniliktir; mistisizmde ise bu vasıf yoktur. Bazıları da tasavvuf deyince "tarikat"i hatırlarlar. Bu da birçok cihetlerden hatalıdır. Tarikatte tasavvuf vardır amma tasavvuf, tarikatten ibaret değildir.
Mistisizm Tasavvuf mudur? Bazıları 'tasavvuf' yerine "mistisizm" kelimesini kullanırlar. Halbuki mistisizmle tasavvuf arasında oldukça bariz bir umum husus farkı vardır. Tasavvufun farikası rabbaniliktir; mistisizmde ise bu vasıf yoktur. Bazıları da tasavvuf deyince "tarikat"i hatırlarlar. Bu da birçok cihetlerden hatalıdır. Tarikatte tasavvuf vardır amma tasavvuf, tarikatten ibaret değildir.
Reklam
Tasavvuf - Mistisizm Farkı
Tasavvufta zikir ve şeyh ile birlikte bulunmak (sohbet) esastır. Mistisizmde böyle bir esas yoktur.
Tasavvuf - Mistisizm Farkı
1. Tasavvuf, insana ruhi bir yükselme sağladığı halde, mistisizmde gelip geçici hazlar vardır. 2. Mistisizm’de ıstırap önem taşıdığı halde tasavvufta ıstırabın özel bir yeri yoktur. 3. Tasavvufta terbiye metodları ferdlerin karakter yapılarına göre farklılık arzettiği halde, mistisizmde bu farklılık ve zenginlik yoktur. 4. Tasavvufta manevi yükseliş için ferdi gayret esas olduğu halde mistisizmde değildir. 5. Mistik sadece vecd ehli olduğu halde, sufi hem vecd ehli hem de ilim talibidir. 6. Tasavvufta zikir ve şeyh ile birlikte bulunmak (sohbet) esastır. Mistisizmde böyle bir esas yoktur. 7. Mistisizm, ruhun cesede hakimiyetini sağlama ameliyyesidir. Tasavvuf ise ruhun arıtılıp Hakk’a vuslata erdirilmesidir.
"MİSTİSİZM VE TASAVVUF FARKI..."
- "Mistisizmi karakterize eden iki şey vardır: pasiflik ve metot yokluğu. Mistisizm pasif, tasavvuf aktiftir. Mistisizmde kişi kendine gelen şeyi (keşf ve ilham) sadece kabul etmek durumundadır. Herhangi bir çalışmaya veya gayrete ihtiyaç yoktur. Kişinin mistik olması için istidat yeterlidir. Tasavvufi tarikte ise her şeyin tahkik ve tahakkuku için teşebbüs ve gayret şarttır. İstidat tek başına yeterli değildir. Bu ferdin kendi imkânlarını aşmak hududuna kadar ulaşır. Mistisizmdeki metot yoksunluğu da onu tasavvuftan ayırır. Kişi için asıl tehlike de buradadır Guénon’a göre. İnsanın bu tesirler arasında bir tefrik yapabileceği doktriner bir hazırlığı ve bilgisi yoktur..."
İlahî aşkı İsa’nın şahsında insan ve eşya imajıyla canlandıran Hristiyan mistisizmi ile Allah'ı tenzihte sonsuz bir tecrid düşüncesiyle mücerredden mücerrede sıçrayan İslâm tasavvufu arasında bir benzerlik kurmak elbette mümkün değildir.62 Mistisizim, bazı müşteriklerin İslâm tasavvufuna yakıştırmak istedikleri bir sapıklıktır. İster Katolik