TBB Dergi / sayı: 131 / ilhan akbulut
Son zamanlarda meydana gelen tüm toplumumuzca lanetlenen, devlete karşı kalkışma olayları nedeniyle ülkemizde yeniden “ ölüm cezası” nın mevzuatımıza konulması düşünülmekte ise de; konunun kitle psikolojisindeki heyecanların ötesinde “dış politika” sorunu olduğu unutulmamalıdır.
TBB Dergi / sayı:131 / ilhan akbulut
Cezalar ahlaki, insan haysiyet ve şerefine bağdaşır olmalıdır. Buna ceza hukuku alanında “cezaların insanilik ilkesi” denilmektedir. Belirli bir kültür düzeyine ulaşmış olan toplumlarda suç karşılığı uygulanacak olan cezaların bu kültür düzeyindeki kişilerin duygularına uygun olması gerekir.
Reklam
TBB Dergi / sayı: 131 / ilhan akbulut
Suç adı verilen “yasak eylemlerin” mutlaka kanunda gösterilmesi gerekliliği suçta kanuniliği, suça karşılık verilecek cezanın da yalnız kanunda bulunması zorunluluğu “Cezada Kanuniliği” meydana getirir. Ceza hukukunu diğer hukuk dallarından ayıran en önemli özellik bu ilkedir. Bu sayede vatandaşların keyfi olarak cezalandırılmasının önüne geçilmiştir.
TBB Dergi / sayı: 131 / ilhan akbulut
Tarih içinde görülmüştür ki, ne zaman esaslı bir hukuk anlayış ve sistem değişimi gerçekleşmiş olsa, bu değişimden önce mutlaka toplumsal bir değişimin varlığı göze çarpmaktadır. Bu değişim süreci içinde ceza uygulaması anlayışı da değişmektedir.
TBB Dergi / sayı: 131 / ilhan akbulut
İnsanların toplumsallık özelliği birbirleriyle barış içinde, birbirlerinin hak ve hukukuna el atmadan yaşamasını zaruri kılar. Dolayısıyla bir hukuk düzeni ortaya konması gerekir.
Resim