Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tarık Dinç

Tarık Dinç
@tdinc
Ey meraklı okuyucu! Bu sayfada daha çok biyoloji, genetik ve sinirbilimle ilgili kitapları ve yorumlarını bulacaksın. Birazda edebiyat... Her yemeğin baharata ihtiyacı vardır değil mi?
250 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
22 günde okudu
Ernst Mayr
Ernst Mayr
'ın yılların birikimiyle yazmış olduğu harika bir biyoloji felsefesi kitabı, Çevirmeni olan
Mustafa Yavuz
Mustafa Yavuz
hocayla," Canlı Bilimleri Felsefesi" okuma grubunda okuduk. Çevirisi oldukça akıcı. Bilim felsefesi özellikle de biyoloji felsefesiyle ilgilenenlerin göz atmasında fayda var.
Biyolojiyi Benzersiz Kılan Nedir? Bilimsel Bir Disiplinin Özerkliği
Biyolojiyi Benzersiz Kılan Nedir? Bilimsel Bir Disiplinin ÖzerkliğiErnst Mayr · Küre Yayınları · 20224 okunma
Reklam
392 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
136 günde okudu
Okurken kapağını ara ara kapatıp düşündüren, bitirdiğim zaman ufkumu açan, bol bol notlar aldıran ve okuma listemi bir buçuk katına çıkaran kitapları çok sevmişimdir. Esra Kartal Soysal hocanın doktora tezinden dönüştürdüğü kitabı güzel bir örnek oldu. Genetik ve felsefe konularına ilgim vardı ama benim için ikisini birleşimi leziz ama hazmı zor bir yemek oldu. Çünkü okumam ve düşünmem gereken çok konu var :) Epigenetik kısaca DNA'mız dışında nesillere aktarılan her türlü genetik veriye denir. Gen Ötesi - İnsan Sonrası çok güzel tanımlamalar ve tarihsel arka planı ve tartışmalarıyla giriş yaptığı kitabında paradigmaların, klasik kalıtımdan, genetiğe ve sonra epigenetiğe değişimini güzel açıklıyor. Özellikle epigenetiğin insan doğası üzerinde ne anlama geldiğini, nasıl açıklanması gerektiği konusundaki tartışmaları çok beğendim. Geleceğin insanı nasıl şekillendireceğini özellikle epigenetik açıdan daha çok düşünmemiz lazım. Genetik ve felsefe konularını seviyorsanız, sağlam bilgi dolu bir kitap okumak isterseniz tavsiye ederim.
Gen Ötesi- İnsan Sonrası
Gen Ötesi- İnsan SonrasıEsra Kartal Soysal · Ketebe Yayınevi · 018 okunma
160 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 saatte okudu
Simyacının Sırrı, birkaç saatte okunabilecek, sürükleyici sayılabilen "dervişce" yazılan bu yüzden sufi esintiler taşıyan novella uzunluğunda, beni okuduğuma pişman etmedi.. Bir kaç saatte olsada bu dünyadan uzaklaştırabildi. Ancak Orhan Sakin beyin dili biraz fazla modernleştirmesiyle, dili rahatsız etti. Biraz daha eski dilden kelimelerle daha güzel bir hava oluşabilirdi.
Simyacı'nın Sırrı
Simyacı'nın SırrıAli Aziz Efendi · Kitaplık Yayınları · 200625 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
96 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Sanki değerli bir ustanın elinden çıkmış paslı, eski ve kirli bir bıçak gibi burukluk. Hala değerli ama sanki son kez ustanın canını almış ve bir köşeye atılmış gibi değerli. Ruhunun görmek istemediği yerlerine bakmaya zorluyor. Okurken çoğu zaman kitabı bir köşeye bırakıp bende bu kadar mı kötü durumdayım, derinlerde miyim diye düşünmeye zorladı. Pandemi döneminde tavsiye edilmez... ya da edilir, ne kadar batmış olduğunuza bağlı...
Burukluk
BuruklukEmil Michel Cioran · Metis Yayıncılık · 20212,645 okunma
96 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Sam Harris ve Maajid Nawaz'ın karşılıklı diyaloglarıyla kısa ve hızlı okunuyor. Radikallik karşıtı İngiltere'de kurulan Quilliam vakfı kurucusu Maajid Nawaz, aşırılık / radikallik karşıtı, liberal bir İslam düşüncesinin nasıl yayılabileceğini anlatıyor. Bu konularda çok okumadım. O yüzden yorumlarım havada kalabilir. Açıkçası kitabın biraz daha güzel tartışmasını, röportaj / diyalog havasından çıkarılıp da, biraz daha güzel kurgulanması daha iyi olurdu. Keşke Sam Harris daha güzel bir eleştirisel / muhalefet bakış açısı katkısında bulunsaydı. Kitap, iki aynı görüşü paylaşan kişinin birbirlerini sürekli desteklemesi havasında geçiyor. Arada biraz eleştiri, aydınlatma var. Maajid Nawaz'ın fikirleri güzel görünse de radikal İslam'a karşı böyle yumuşak güçle mücadele edilmesi bana zor gözüküyor.
İslam ve Hoşgörünün Geleceği
İslam ve Hoşgörünün GeleceğiMaajid Nawaz · Kitap Kurdu · 20188 okunma
Reklam
316 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
129 günde okudu
Arkadaşlar çok güzel incelemeler yayınlamışlar. Benim ekleyebileceğim özellikle son bölümde "Tarımların kökenine dair diğer kuramlar"da harika okunduğunu ve kitabın genel olarak harika referanslarla dolu olduğunu belirtmek isterim. Devamında eğer okumadıysanız, kitabın içinde çok defa refere ettiği,
Tanrı'nın Tarihi
Tanrı'nın Tarihi
Karen Armstrong'un Tanrının Tarihi'ni okumanızı tavsiye ederim.
Beynin Evrimi ve Tanrıların Ortaya Çıkışı
Beynin Evrimi ve Tanrıların Ortaya ÇıkışıEdwin Fuller Torrey · Paloma Yayınevi · 2018285 okunma
214 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
46 günde okudu
Yerli Bilim kurguya ilgi duymaya başlamışken, üstelik İslami bilim kurgu ile birleşmiş halini okumak ilginç bir deneyimdi. Ali Nar'ın okuduğum ilk kitabı. 1988 yılında basılan kitap farklı bir tat da bilim kurgu eseri, eğer fazla beklenti içine girmezseniz hızlı okunabilir. Dini referansları, uzay terimleriyle beraber okumak, bölüm başlarında ayetler, İslam medeniyetinin dünyaya ve uzaya hükmetmesi ve zikirle ışık hızının aşılması gibi harika konular var. 2001 yılında yaşanan nükleer savaş sonucunda batı medeniyetinin çökmesi sonucunda İslam medeniyeti bir şahlanma yaşayarak, 2019 yılında "Uzay Çiftçileri" astronotlarını derin uzay araştırmaları için Refref II gemisiyle gönderir. 24 adet astronotun ve bunlardan yanlışlıkla katılan Mehmet II nin hikayesi anlatılmaktadır.
Uzay Çiftçileri
Uzay ÇiftçileriAli Nar · Elif Yayınları · 200235 okunma
608 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
442 günde okudu
Kendini agnostik bir Yahudi olarak tanımlayan Karen Amstrong, 4000 yıl boyunca pagan tanrılarından yahudiliğe geçişi, bunu antropolojik ve sosyolojik etkilerini kıyaslayarak anlatıyor. Özellikle kutsal kitaplardan yola çıkarak tanrının insanlar tarafından nasıl algılandığını, farklı dinlerde ve dönemlerde bunun nasıl değiştiğini anlatması çok hoşuma gitti. 3 büyük dinin tarihine kültürüne, teolojisine hakimiyeti inanılmaz. Evet okunması zor ama çok büyük bir birikimin, emeğin sonucu olduğunu okurken hissediyorsunuz. Özellikle son bölümlerdeki din felsefesi tartışmaları çok hoşuma gitti. Dipnotları ve okuma tavsiyesi bölümüne lütfen ayrıca göz atın.
Tanrı'nın Tarihi
Tanrı'nın TarihiKaren Armstrong · Pegasus Yayınları · 20171,632 okunma
280 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
@alternatifokumalar Sakarya grubu kapsamında okudum. Katalan edebiyatından bir kitabı hiç okumamıştım. Çok sıcak, inanılmaz bizden gibi geldi. Sanırım çevirmen Emrah İmre'nin başarısını takdir etmem gerekir. Keşke bazı kültürel kavramda dip /son not eklenseydi. Kitap bir alzheimer dede ve torun arasındaki sıcak ilişkiyi, torununun saf ve ilginç bakış açısıyla anlarıyor.
Ağacın Hafızası
Ağacın HafızasıTina Vallès · Can Çocuk Yayınları · 2019409 okunma
424 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
146 günde okudu
Evet kitap güzel. Sinir bilim konularına azıcık ilgiliyseniz çok daha güzel. "Keşke biraz daha fazla bahsetse..." diye içimden yazara çok seslendim. Kitabın ilk yarısındaki durgunluk biraz beni uzaklaştırsa da, hatta 1,5 ay kitabı bir kenara kaldırdım. Diğer yarısı sanki sürükleyici bir macera/ gerilim filmi gibi merakla okudum. Özellikle kitabın sonunu çok güzel bitirmişti. Sanki ikinci bir devam kitap çıksa fena olmaz gibi geliyor :)
Pia Mater
Pia MaterSerkan Karaismailoğlu · Elma Yayınevi · 201914,5bin okunma
Reklam
589 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
105 günde okudu
Sinirbilimde Nobel ödüllü bilim insanının hayatını, düşünce yapısını, hafızanın ve sinir sistemi yapısını nasıl araştırdığını çok güzel anlatıyor. Nobel ödülünü kazanma sürecinde sadece bilimsel açıdan yetkinlik değil, kültür hayatının ve sosyal çevresinin de çok önemli olduğunu anlayabiliyorum. Sinirbilim teknik detayları, konuya yabancı olanlar için biraz zor olsa da, akıcı çevirisi ile sıkmadan okunabiliyor. Ama Kandel hayatını biraz fazla detaya girerek anlattığı için 540 sayfa öyle tek seferde okunacak kitap değil :)
Belleğin Peşinde
Belleğin PeşindeEric R. Kandel · Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi · 201656 okunma
288 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 günde okudu
Okudukça ne kadar cahil olduğunuzu anlıyorsunuz. Okudukça Buram buram cehalet kokuyorsunuz. Şakayla karışık, İlber hocanın ne kadar geniş hayat birikimi olduğunu, kolay, hızlı ve akıcı şekilde okuyabilirsiniz. Arada anlamadığınız kelimeler çıkabilir. Cehaletinize veriniz :) Çok fazla not alarak okudum. okuma gezme listeme çok fazla ekleme yaptım. Ve Isfahan'ı daha çok merak ediyorum.
Bir Ömür Nasıl Yaşanır?
Bir Ömür Nasıl Yaşanır?İlber Ortaylı · Kronik Kitap · 202055bin okunma
336 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Scalzi sevenler ve Yaşlı Adamın Savaşını okuyanlar bu kitabı da seveceklerdir. İlk kitap kadar sürükleyici. Ancak aksiyonu derinliği açısından bana göre ilk kitap daha iyiydi. İyi okumalar...
Hayalet Tugay
Hayalet TugayJohn Scalzi · İthaki Yayınları · 2012172 okunma
416 syf.
9/10 puan verdi
·
41 günde okudu
Bilim Kurgu sevenler için farklı bir tat bırakıyor dimağınızda. Batı tarzı bilim kurgulardan sıkılmış olanlar için ilginç bir alternatif olmuş Üç Cisim Problemi. Ancak tarzı sevmeyenler yada ağır bilimsel kavramlardan (Hardcore Science Fiction) hoşlanmayanlar için sıkıcı olabilir. Uzaylı işgali konusundaki farklı fikirleri, özellikle Çinli bir bakış açısı, toplum ilişkileri ve kültür devrimi konusu biraz bana garip ve farklı geldi. Ama son bölümü benim için kitabın en ilginç kısmı idi.
Üç Cisim Problemi
Üç Cisim ProblemiCixin Liu · İthaki Yayınları · 2020923 okunma
252 syf.
6/10 puan verdi
·
43 günde okudu
Çok sevdiğim bir yazar olan Tayfun Pirselimoğlu'nun bu kitabın sonu bende hayal kırıklığına uğrattı. Özellikle Çöl Masalları, Malihülya ve Kayıp Şahıslar Albümü kitaplarındaki olanüstü hava Berber'de yok. Kitabın karanlık havası ve anlatımı güzel gelişse de büyük olaylar olacak hissi olışturan anlatımı, özellikle aceleye gelmiş gibi duran sonla bitiyor. Bu durum bende büyük bir huzursuzluk oluşturdu. "Ne yani kitap böyle mi bitti" diyerek kalakaldım.
Berber
BerberTayfun Pirselimoğlu · İletişim Yayınları · 201672 okunma
37 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.