AŞKIN BİR EVRESİNDE Kİ
Telaşlanma gönül, Buda gelir buda gider. Aşk çılgınlaştı ya ömür, Yari özler, aşksız yarım kalır insan. Çıldırma gözlerim, Ağlayan gözlere boğulur satırlar. Sokaklarda kandiller yandı,
cennetin bir dili olsaydı sanırım farsça olurdu, tanrı bir kadın olsaydı bu sen olurdun, Tanrı bir mekan olsaydı bu isfahan olurdu, ve Tanrı ben olsaydım gözlerinden başkasına bakmazdım çünkü varlığımı ancak gözlerinden görebiliyorum sevgilim, rey şehrini bana hatırlatıp Kudüsün kokusunu hissettiren sensin ey sevgili, gözlerinden tebriz'e bakıyorum, şuan sen burda yokken!!!
Reklam
232 syf.
·
Puan vermedi
Cezmi cirit oynamada usta bir askerdir. Roman ilk olarak İstanbul'da başlar, Azerbaycan ve İran'da devam edip Tebriz Sarayı'nda sona erer. İran ile Osmanlı İmparatorluğu arasında savaş başlamıştır. Cezmi ise bu savaşa gönüllü asker olarak katılmıştır.
Cezmi
CezmiNamık Kemal · Sis Yayınları · 20154,596 okunma
AŞKA VAR BİR HAVADİS
Yav beni ara, Kalbim sussun benim. Hep yapraklarını dökme, Birazda denizlerin taşsın. Sen benim acı şarabım, Seni Tebriz'de tadayım. Yav artık kalbimi coşturma,
Türkçenin nelere kadir olduğunu Tebriz aydınları arasında anlıyorsunuz.Unuttuğumuz dil,unuttuğumuz müzik ve etrafa bakma sanatı Tebriz’de.Ara sıra Türkçe konuşulan dünyanın merkezlerini görmek lazım ama bakmayı bilmek şartıyla.
#taçlı
Tebriz' in gül bahçelerine onu aramaya giriyorum, gülden gelen kokuda onun kokusunu hissediyor, bülbüllerin sesinde sesini duyuyorum. Bana " Aşk eğer günah olsaydı Allah cenneti boşu boşuna yaratmış olmaz mıydı? " diye soruyor ve cevap veremeden " uyanıyorum. "
Kapı YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Bitti elhamdülillah
Şah İsmail 1508 1509 yılında bağdat'a ordu sevk edince Sultan Murat bağdat'tan karaman'a gitti ve sonunda 1514 1515 yılında Durmuş bey şamlu'nun eliyle Diyarbakır'da öldürüldü .başı tebriz 'e şah ismail'e gönderildi .Sultan Murat'ın ölümü ile Akkoyunlu devleti sona ermiş oldu.
Sayfa 133
Anladım ki insanlar susanı korkak, Görmezden geleni aptal. Affetmeyi bileni ise çantada keklik sanıyorlar. Oysa biz istediğimiz kadar hayatımızdalar. Göz yumduğumuz kadar dürüstler ve sustuğumuz kadar insanlar. Şemsi tebriz'i
Altın Orda'nın sınır ötesi askeri operasyonlarının zirve yaptığı dönem Toktamış'ın devrine tekabül eder. Altın Orda'nın 100.000 kişilik ordusu, Derbent ve Şirvan'ı geçerek Kura'ya varmışlar, onu geçtikten sonra da Tebriz'e dek dayanmışlardır. Tebriz üzerinden geçtikten sonra Nahçıvan civarlarını harabeye çevirmişlerdir, ki o sırada artık bu topraklar Emir Timur'un hükmü altındaydı.
Tebriz, 1905 İran Meşrutiyet Devrimi’nin ve 1979’da bugünkü İran’ı meydana getiren devrimin başlangıç noktasıdır. Şüphesiz her zaman canlı bir siyaset ve kültür hayatı olmuştur. İran’da ilk matbaa 1811’de Tebriz’de kuruldu. Eğitimde modernleşmenin ilk kurumlarından sayılan Rüşdiye 19. asır sonunda burada açıldı. İran’ın ilk belediyesi hem kuruluş hem bina olarak Tebriz’dedir.
Reklam
Bir filmler dönüyor ama hadi hayırlısı.
1514 - Çaldıran Muharebesi 1515-1517 Fırat-Dicle Seferi 1533-1536 Osmanlı-İran Savaşı 1534 - Irakeyn Seferi 1548-1549 Osmanlı-İran Savaşı Van Kuşatması 1552-1554 Osmanlı-İran Savaşı 1554 - Nahcıvan Seferi
Var bir hayalimiz...
Semerkand'ı, Buhara'yı, Tahran'ı, Tebriz'i, Moskava'yı ve Isfahan' ı görmek 🥹
Gönül yıkana uyku haram olmalıydı, gönlü yıkılana değil... Şems-i Tebriz
Resim