Din ile herhangi bir felsefî, içtimaî, iktisadî doktrin arasın­daki fark da buradadır. Din temel akideleri değişme­yen, üstünde münakaşa edilemeyen, akla ve muhake­meye göre tefsir ve te'vil kabul etmeyen bir doktrindir. Dinin temel akideleri, meselâ Allah, Peygamber, melâike, âhiret inançları akla değil, nakle (revalation) müstenidtir. Bunlar aklın idrak sahası dışında kalan ve gayrı mahsûs bir âleme ait olan hakikatlerdir. Akıl bu hakikatleri bir dereceye kadar sezebilir, fakat asla künhünü ve tamamını kavrayamaz. Aklın idrak sahası maddi ve mahsûs âlemdir.
Sayfa 274 - Yağmur YayıneviKitabı okudu
"Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla" Te'vil ile tefsir arasındaki fark beyan edilen şu husustan ibarettir: Tefsir ashaba, te'vil ise alimlere ait bir iştir. Bunun manası şudur ki sahabe-i kiram çeşitli meclislerde bulunmuş, bir çok hadiseye şahit olmuş ve Kur'an'ın hangi olay veya mevzu hakkında nazil olduğunu bilmişlerdir.
Reklam
Te'vil ile Tefsir arasındaki Fark
Tefsir: Peygamber Efendimiz sav ve ashaba, Te'vil: Alimlere ait bir iştir. Tefsir: Allah Resulu ve Sahabeden geldiği için kesinlik arz eder, Te'vil: Herhangi bir karineden ( delilden ) dolayı lafzın muhtemel anlamlarından birisini tercih ettiğimiz için kesinlik arz etmez. Tefsir: Ayetlerin lafızlarında, Te'vil: Manalarında görülür.
Sayfa 28 - ENSAR
Resim