·
Puan vermedi
Kutsal sanat teriminin anlamı ve manevî kullanımını sembolik içeriği ve metafizik ilkelere aracılığıyla tanımlayan bir çalışma. Hinduizm, Hristiyanlık, İslam, Budizm ve Taoizm sanatından bahsedilmiştir.
Doğuda ve Batıda Kutsal Sanat
Doğuda ve Batıda Kutsal SanatTitus Burckhardt · İnsan Yayınları · 201715 okunma
200 syf.
·
Puan vermedi
·
26 günde okudu
Kutsal sanat teriminin anlam ve manevî kullanımını sembolik içerigi ve metafizik ilkelere baglılıgı aracılıgıyla tanımlayan böylesine önemli bir çalısma, ancak Titus Burckhardt çapında bir ilim adamının elinden çıkabilirdi. Bu çalısmada Hinduizm, Hıristiyanlık, Islam, Budizm ve Taoizm sanatı sunulmustur. Bu geleneklerde sanatın kuralları sadece mevcut eserlerden çıkarılamaz; bilakis bu kurallar, temel metinler ve yasayan ustaların örnekligi ile de teyit edilmelidir. Kutsal sanatın nihai amacı duyguları harekete geçirmek veya izlenimleri karsı tarafa aktarmak degildir; kutsal sanat bir semboldür ve bu bakımdan basit ve fıtrî araçları kullanır. Kutsal sanat isaret edici bir yapıdan ibarettir, gerçek objesi ifade edilemez. Kutsal sanat melekî bir kökene sahipse, bunun sebebi modellerinin biçim-üstü gerçeklikler yansıtmasıdır. Benzetmelerde yaratılısa –“Ilahi sanat”a– dayanmak ve onu kullanmak suretiyle, kutsal sanat âlemin sembolik tabiatını gösterir ve böylece insan ruhunu kaba ve geçici “olgular”a baglılıgından kurtarıp özgürlestirir.
Doğuda ve Batıda Kutsal Sanat
Doğuda ve Batıda Kutsal SanatTitus Burckhardt · İnsan Yayınları · 201715 okunma
Reklam
200 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 günde okudu
Sanat
Insan inançlarını inceleyen, inançların sanat eserlerini detaylı şekilde anlatan bir kitap. Akademisyenler, sanatla uğraşan özellıkle tabloları inceleme,tarihi yapıların meraklı okurunlarin faydalanabileceği kitaplardan.. Beni etkileyen islam dinini sanata nasıl yansıdığı bölüm oldu.. iyi okumalar..
Doğuda ve Batıda Kutsal Sanat
Doğuda ve Batıda Kutsal SanatTitus Burckhardt · İnsan Yayınları · 201715 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
Öneri üzerine okuyupta beğendiğim nadir kitaplardan üstelik bolca tarih bilgisi içermesine rağmen. Tarih bilgisinin hiçbir şekilde zihnimde yer etmeyişi benim açımdan bir kusur değil fakat üzgün olduğumu söyleyebilirim. Fes' in tarihini Fransanın işgalinin öncesiyle ve sonrasıyla yazması, konuya hakim bir üslupla anlatmış olması bir yana o günlere gitmek, çöl hayatını yakından öğrenmek ve sanki oradaymışcasına okuduğum her satırla şu andan beni uzaklaştırmasından ve oraları o zamanlarda görmek arzusunu en derinden hissettirdiği için müteşekkirim.
Fes, İslam Şehri
Fes, İslam ŞehriTitus Burckhardt · Albaraka Yayınları · 20214 okunma
287 syf.
·
Puan vermedi
Güneş ile Ay arasındaki ilişki, Saf Akıl ile onun insan sureti içinde yansıması arasını tutan şeye benzer. Bu da en açık ifadesini şu olguda bulur; Ay, Güneşin ışımasını bir ayna tarzında yansıtır ve kameri ayların çevrimi, bu ışımanın 'gidimli' (discursive) bir gelişimi gibidir. Fakat aynı sembolizm, iki yıldızsal cisimin hareketleri arasında da
Astroloji ve Simya
Astroloji ve SimyaTitus Burckhardt · Verka Yayınları · 199916 okunma