“Şikâyet ettiğimiz yaşam, belki de bir başkasının hayalidir.” Tolstoy
İnsanlar sadece kendi hayatları için kaygılandıkları, kendilerini kolladıkları için yaşar sanırdım, oysa onları yaşatan tek şey sevgiymiş. Seven insan tanrı’nın, tanrı da onun içindedir, çünkü tanrı sevgidir.
Türkiye İş Bankası
Bütün düşüncelerinin sonu aynıydı: ölüm.
Hiçbir insan akşama çizmeye mi yoksa ölü terliğine mi ihtiyacı olacağını bilemez.
Evet, aptalmışım, insanlara hâlâ güveniyor, onları seviyor ve kendimi feda ediyordum.
Kant'ın estetiği şu temeller üzerinde yükselir: Kant'a göre insan doğayı kendi dışında ve kendini doğa içinde kavrar.
Hollandalılardan, Alman estetikçilerini ve Goethe'yi etkilemiş olan Hemsterhuis'in ilginç bir yaklaşımı var konuya. Bu düşünüre göre, güzel bize en çok haz veren şeydir; bize en çok hazzı ise, en kısa sürede kafamızda en çok düşünce yaratan şey verir.
İtalyan estetikçi Pagano'ya göre sanat, doğaya dağılmış güzelliklerin tek bir güzellik içinde birleşmesidir. Zevk, bu güzelikleri görebilme yeteneğidir; bu güzellikleri tek bir bütün içinde birleştirebilme yeteneğine ise sanatsal deha adı verilir. Pagano'ya göre güzel ile iyinin öyle bir iç içeliği vardır ki, güzellik, görünen iyidir; iyi ise iç güzelliktir.
Batteux'ye göre sanat, doğanın güzelliğinin yansılanmasından başka bir şey değildir ve amacı hazdır.
Pere Andre, Essai sur le Beau adlı yapıtında güzelliğin üç türü olduğunu yazar: 1. İlahi güzellik 2. Doğal güzellik 3. Sanatsal güzellik
Shaftesbury'e göre güzellik ruhla anlaşılır. Tanrı, asıl güzelliktir; güzel ve iyi aynı kaynaktan çıkarlar. Böylece Shaftesbury güzeli her ne kadar iyiden ayrı bir şey gibi görürse de, yine de bu ikisi ayrılmaz biçimde birbirleriyle karışır kaynaşırlar.
1.500 öğeden 46 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.