Bürçe bu kez daha da öfkelenerek: "Ne olmuş kızsam, daha bugün Hulagu soyhasının en yakın dostlarından biri olan Otis'in canını aldım. Hem siz bilmez misiniz Türk hatunlarının istediğinde neler başarabildiğini? Tomris Hatun da mı duymadınız hiç?" diye bağırdı.
Sayfa 209 - Beyaz Fil YayınlarıKitabı okudu
Kirus başına yediği bir Saka topuzu ile hareketsiz yüzükoyun uzanmıştı sahiplenmek istediği Saka topraklarına. "Kirus öldü! Kirus öldü!" ... "Bana Kirus'u gösterin!" Hâlâ nefes alıyor hanım ... "Seni yendim Kirus" dedi seslice, "Bak ben ayaktayım sen ise kendinde değilsin. Seni, o çok övündüğün ordunu yendim. Perişan ettim. Hani bana diz çöktürecektin? Hani bana ayaklarının dibinde secde ettirecektin? Hani beni kendine hatun edecektin? Bekliyorum, kalk ve yap dediklerini. Senden öcümü aldım Kirus. Bütün acunun, zalimlik ettiğin bütün mazlum budunların öcünü aldım. Ama seninle işim daha bitmedi Kirus. Andım var! En yüce değerlere and içtim! Dedim ki 'Kirus'u kana doyuracağım. Onu kanda boğacağım!' duydun mu beni Kirus?
Sayfa 325 - Efsus Yayınları - 11. BaskıKitabı okudu
Reklam
"İsparga Tigin devleti yönetecek çağa gelene dek tahta oturmalıdır. Tomris Hatun, Saka hanı olmalıdır. " Saka Töresi bir kadının Han olmasına izin veriyordu. Geçmişte Alp Er Tunga'nın kızı olan Kaz Kız da hanlık etmişti. Tomris gibi bir Han'ın başta olması Güven verirdi buduna. Karar verildi " Tomris Hatun, han olacak, İsparga Tigin'in yaşı erene dek, Tomris Han Devleti yönetecek. Bu değişimin ne zaman olacağını İsparga Tigin'in tek başına ne zaman tahta geçeceğine Tomris Han karar verecek. "
Sayfa 156 - Efsus Yayınları - 11. BaskıKitabı okudu
Tomris Hatun efsanevi Saka hükümdarıdır. İlgi çekici tarafı kadın bir hükümdarın Türk kökenli toplulukta başa geçmesidir. Biz Tomris Hatun özelinde eski Türklerde bozkır topluluklarında kadının değerini, toplumundaki rolünü anlayabiliriz. Bu semboliktir adeta. Ama onun düşmanlarıyla mücadelesi, cesareti ve kendi milletine örnek bir hükümdar olması gerçekten Türk tarihinin en zengin yönlerindedir. Tomris Turani halkların lideri olarak İranî halklarla savaşmıştır.
Sayfa 174 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Tomris Hatun'un düşmanlarıyla mücadelesi, cesareti ve kendi milletine örnek bir hükümdar olması gerçekten Türk tarihinin en zengin yönlerindedir.
Sayfa 174 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Reklam
Bizde de devlet yöneten Tomris Hatun var işte. :)
Çünkü kadınların o dönemde, köleler gibi, demokratik yaşama katılma hakları yoktu. Bu yüzden Atina Okulu’nda hiç kadın resmedilmemiştir.
Sayfa 89 - Yakamoz YayıneviKitabı okudu
Tarihin bilinen ilk Türk topluluğu Sakalar'ı bir kadın yönetiyordu. İsmi Tomris Hatun'dur.
Nemesis Kitap, Şubat 2024Kitabı okudu
Kirus hayatında çok kan akıtmış bir hükümdardı. Bunun için, Ulu Hatun Tomris, bu kan akıtıcı adama, dünyaya ibret teşkil edecek bir muamelede bulundu ve Kirus'un kafasını kan dolu bir fıçıya atarak "Hayatında kan içmeğe doymamıştın, şimdi, doya doya iç!" dedi.
Sayfa 51 - Ötüken Neşriyat
Reklam
Ancak bu kadar güzel söylenirmiş hisler
"Bazen çok güçlü olmak hatta en güçlü olmak yenilmeyi kolaylaştırır. İnsan en dik yokuşları aşar da hatun, düzlükte yenilir. Sen dik bir yokuşsun. Bu yokuşu aşmak için asla uğraşmam; saygı duyarım ancak. Ama sen aynı zamanda benim yenildiğim düzlüğümsün. Ben sana yenildim hatun. Hep yenilmeye razıyım. Çünkü Ay geceye muhtaç, gece ise ona meftun. Yuvana, gönlüme, hayranlığıma hoş geldin hatun. Şu gönlüm sana camdan ama şu kudretim dünyaya taştan kesilir mesele sen olunca. Ben sana sığınağım, sen bana liman hatun."
Sayfa 192Kitabı okudu
Komutan Alp Han'ın hissettiği duygular günbegün azalacağı yerde artıyordu. Hasret çöküyordu bazen ansızın. Ne dayanılmaz bir sızıydı bu. Farkındaydı, Hatun aydı, o da güneş. Ay ve güneş kavuşamazdı.
Sayfa 165Kitabı okudu
"Gözlerine bakarsam ve bir daha kopamazsam affet beni hatun..." İkilinin gözleri ilk kez kesişmişti. Hafif çekik, bal dokunuşlu, kadife duruşlu ama bir o kadar da soğuk bir sıcaklıktaydı. Alp Han uçurumun kenarına dikilmiş de boşluğun bedeni çektiği akım gibi çekiliyordu sevdaya.
Sayfa 163Kitabı okudu
Tomris Hatun insanların söylediklerine değil, yaptıklarının sürekliliğine ve yaptıklarını destekleyen göz ile ses tonundaki samimiyete bakardı. Çocukluğunda öğrendiği üzere ilk intibaının ikincisi olmazdı: İlk his, doğru histi.
Yüce Peçenek-Türk Hakanı Tomris Hatun hem milletinin ve yurdunun mukaddes sevgisiyle ve hem de savaşta yenildiği için hayatına kıymış olan sevgili oğlunun gönlüne saldığı büyük acı ile dövüşmüştü. Başardığı bu kahramanca dövüşle, İran ordusunun büyük kısmını cansız olarak yere sermiş olmakla beraber, Ahamenid sülalesinin azgın hükümdarı Kirus'u da telef etmişti. Kirus hayatında çok kan akıtmış bir hükümdardı. Bunun için, Ulu Hatun Tomris, bu kan akıtıcı adama, dünyaya ibret teşkiledecek bir muamelede bulundu ve Kirus'un kafasını kandolu bir fıçıya atarak "Hayatında kan içmeğe doymamıştın şimdi, doya doya iç!" dedi.
Resim