208 syf.
·
Puan vermedi
Sadık Hidayet - Üç Damla Kan Size, yine İran Edebiyatı'nda en sevdiğim yazar olan Sadık Hidayet ile geldim. Bu kitabı ondan okuduğum 5.kitap oldu. Sanırım biraz ara vereceğim Sadık Hidayet okumaya. Üslubunu sevmemle birlikte karamsar mizacı ve ölümü sürekli tema olarak kullanması beni biraz yordu. Özellikle bu kitabı. Ama yine tavsiye ederim.Çünkü dili her zamanki gibi akıcı ve güzel. İçinde İran mitolojisine, kültürüne ait güzel anektodlar var. Ara ara yergiler de mevcut. Yaşadığı dönemde kadın algısı, din algısı, kadın-erkek ilişkileri gibi durumları tüm gerçekliğiyle ortaya koyuyor ve yaşadığı toplumu bu bağlamda eleştiriyor Sadık Hidayet bu kitabında. Kitap, 11 hikayeden oluşuyor. Hepsinin teması benzer : intihar, yozlaşma, toplumsal bozulma vb.On bir hikaye içinde en sevdiğim hikaye "Nefsini Öldüren Adam" dı. Tavsiye ederim. Kitaptan sevdiğim alıntıları bırakıyorum şuraya. "Fakat bir zaman gelir ki insan kendisini kandırmaktan da yorulur..." Karşılaştığın her güzel anı ganimet say. Kimsenin bildiği yok işin sonunda ne var. "İksir-i azam dedikleri şey sende, senin efsunkar gülüşünde. Büyücünün elinde değil." "Sadece düşünmeye değer şeyleri düşün." "Sanatkâr, akıllı insanın bu devirde olmalı iki ömrü:Biriyle tecrübe edinmeli, diğeriyle kullanmalı tecrübeyi."
Üç Damla Kan
Üç Damla KanSadık Hidayet · Dekalog Yayınları · 20211,312 okunma
475 syf.
·
Puan vermedi
·
28 günde okudu
Ahlâkî Bir Çöküş
Toplumsal yozlaşma,ahlaki çöküş ve dönemin Rusya'sına eleştirel ,yer yer mizahi bir yaklaşım.Eserde derinlemesine krakter analizleri, kısa mekan değişiklikleri ve çeşitli konu geçişleri.. Kitap isminden bir metafor olduğunu düşünüyordum. Fakat baya baya ölü canları sahiplenmek isteyen tüccar görünümlü birinin arayışını okuyorum. Nedenini merak ettirmesi sebebiyle heycan verici. Ayrıca yazarın okuyucuyla konuşması yer yer açıklamalar yapması ilk defa denk geldiğim bir metod ve evet hoşuma gitti. Neden ölü canları almak istediği anlaşılamayan Çiçikov sonunda dedikoduların hedefi oldu ve prestijini kaybetti artık makam sahibi insanlar onunla görüşmek istemiyor dostlar tek tek onu terk ediyordur . Fakat hala neden istediğini açıklamiyordu ısrarla yazar..Toplum tarafından ikna edici görünüşü itibariyle saygı duyulan biri olması işlerini yine de kolaylaştırmaya yetmiyor. Karakterinin amacının toplumda kabul görmek adına ölü olan canların yaşamlarına devam ettiği ve onlara sahip olduğunu ispatlamak. Kitabın birinci cildinden sonra ikinci cildi de varmış fakat hastalığı sebebiyle çok umutsuzca yakmış..Ve sadece kurtarılmış bazı sayfalar editörlerce tamamlanmış.. Böylesi bir son..
Ölü Canlar
Ölü CanlarNikolay Gogol · İş Bankası Kültür Yayınları · 202223,5bin okunma
Reklam
1015 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Merhaba arkadaşlar, iyi geceler. Geç de olsa hepimizin bayramını tebrik eder, bu güzel günlerin bizler adına yeni başlangıçlar, umutlar ve güzellikler getirmesini hepimiz için temenni ederim. Hepimizin bayramı kutlu olsun. Zor bir süreç oldu ama bahsi geçen bu romanı ilk cildi 05/04/2024, ikinci cildini 11/04/2024 tarihinde bitirerek en sonunda
Kasvetli Ev (2 Cilt Takım)
Kasvetli Ev (2 Cilt Takım)Charles Dickens · Yapı Kredi Yayınları · 2021287 okunma
120 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 saatte okudu
İbrahim Şinasi
İbrahim Şinasi
Şair Evlenmesi - Müntahabat-ı Eş'ar
Şair Evlenmesi - Müntahabat-ı Eş'ar
"İlklerin şairi" olarak adlandırılan ve bu ünvanı sonuna kadar hak eden bir yazar, İbrahim Şinasi. Şair Evlenmesi, kısa bir tiyatro eseri olsa da içerik bakımından yani az lafla çok iş anlatması bakımından dopdolu bir eser. Tanzimat Dönemi önemli yazarlarından olan Şinasi, kaleme aldığı bu tiyatro eseriyle Türk
Şair Evlenmesi - Müntahabat-ı Eş'ar
Şair Evlenmesi - Müntahabat-ı Eş'arİbrahim Şinasi · Kapra Yayıncılık · 202115,9bin okunma
311 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
34 günde okudu
Toplumsal yozlaşma
Yazar Sodom ve Gomore kitabında Kurtuluş Savaşı yılları zamanında İstanbul’daki toplumsal yozlaşmayı ele almaktadır. İstanbul’u Tevrat’ta geçen Lut ve İbrahim dönemindeki Filistin diyarının Sodom ve Gomore adındaki kentlere gönderme yaparak anlatmaktadır. Bugünkü Türkiye coğrafyasındaki halk iki ayrı şekilde ele alınmıştır. İstanbul’dakiler ve
Sodom ve Gomore
Sodom ve GomoreYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 20154,817 okunma
Son elli yıla baktığımız zaman siyasi yapıdaki yozlaşma toplum bilincinin gelişmesi yönünde olmadı. Bu da araştırmayan, okumayan, her şeye inanan ya da erkek tarafından baskılanan bir kadın modeline doğru gidişi yarattı. Bu toplumsal gidişat, ensestin yarattığı felaketlerle beraber son dönemde aile içi şiddette de yansımalarını gösterdi. Türkiye'de 2014 yılında 294 kadın öldürüldü. Şiddetin 6 gün "çalıştığını", sadece 1 gün "tatil yaptığını" ortaya koyuyor bu rakam. Yani şiddet 7 günün 6'sında eylemdeydi.
Doğan KitapKitabı okudu
Reklam
Son elli yıla baktığımız zaman siyasi yapıdaki yozlaşma toplum bilincinin gelişmesi yönünde olmadı. Bu da araştırmayan, okumayan, her şeye inanan ya da erkek tarafından baskılanan bir kadın modeline doğru gidişi yarattı. Bu toplumsal gidişat, ensestin yarattığı felaketlerle beraber son dönemde aile içi şiddette de yansımalarını gösterdi.
Doğan KitapKitabı okudu
120 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Çehov Hayatım’da ait olduğu soylu sınıftan ve alışılmış uğraşlarından gına getirip işçi sınıfına karışmayı seçen genç bir adamın hikâyesini anlatır. “Sermayenin ve eğitimin sağladığı ayrıcalıkları” reddeden Misail Poloznev, rızkını bedensel emek sarf ederek çıkarmaya karar verir. Onun bu “devrimci” hareketi toplumun bütün kesimleri tarafından tepkiyle karşılanır. Hatta yerleşik düzeni sarsan bu cüretkâr adım karşısında en düşük mevkideki işçi bile kendini tehdit altında hissetmektedir. Misail’in evlenip birlikte bir köye yerleştiği, üst tabakadan gelen Maşa da toplumsal sorumluluk ve diğerkâmlıktan uzak bir tavırla, fikirlere ve moda düşünce akımlarına kısa sürelerle hayatını renklendirmek için bağlanmaktadır. Yazar ana karakterinin evliliğindeki çatışmayı toplumsal gerilimlerle iç içe geçirir. Kendi hayatından ve Taganrog’da geçen çocukluğundan izler taşıyan bu eserinde Çehov, Rus toplumunun bütün sınıflarının yozlaşma ve ikiyüzlülüğüne yönelik belki de en sert eleştirisini yöneltmiştir.
Hayatım
HayatımAnton Çehov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,905 okunma
Osmanlı-Türk toplumsal yapısını özgün bir tarihsel miras olarak yücelt­mek ve bunun üzerine bir 'bize özgü sosyalizm' tahayyülü inşa etmek, asıl Kemal Tahir'in ( 1910-1973) yoludur. Usta romancı, edebiyatının yanı sıra nesri ve sohbetiyle bu fikri işlemiştir. Osmanlı devleti, -elbette "yozlaşma" öncesinde-, sahiden "kerim devlet"tir ona göre: Sömürü yoktur. devlet artı­ğa kamu işleri için el koyuyordur. Devlet insancıl, adildir, emperyalist mütecavizlikten de uzaktır. Zaten Anadolu (Akdeniz-Ege havzası dahil) tarıma el­ verişsiz, verimsiz "cenabet" topraklardır, zenginleşmeye, servet birikimine, özel mülkiyetin teşekkülüne elvermez. Buraların tarıma elverişli tutulabil­mesi için hep devletin bayındırlık faaliyetine muhtaç olunmuş, o da mecbu­ren 'sosyal' devlet gibi bir karakter kazanmıştır. Ağalar, "köyde devletin gö­zü-kulağı" olan, devlet karizmasını kişileştiren alicenap despotlardır. Yorgun Savaşçı'da (1965) "feodal senyör değil bir çeşit memur" der ağa için. Batı'da­ kinin aksine "Doğu'da ağalık vermekledir" zaten. Devletin ve ağalığın zayıf­lamasıyla ortaya çıkan eşkıyalık, Kemal Tahir'in gözünde ezilenlerin başkal­dırısından ziyade yozlaşma emaresidir.
Sayfa 602 - İletişim Yayıncılık
Polanyi'ye göre toprağın, emeğin ve paranın meta olarak tahayyülünün engellenmemesi "toplumun çöküşüyle sonuçlanır." "Sistem bir insanın emek gücünü kullanırken kendiliğinden, o etiketin iliştirildiği fiziksel, psikolojik ve ahlaki bir 'varlık' olan insanı da kullanmış olur. İnsanlar kültürel kurumların koruyucu kalkanından yoksun bırakılırsa toplumsal etkilere maruz kalarak bozulurlar; ahlaki yozlaşma, sapıklık, suç ve açlık gibi nedenlerle toplumdaki yerlerinden edilir, tükenirler."
Sayfa 67 - Özel Temellük ve Toplumsal Servet
Reklam
237 syf.
·
Puan vermedi
Mehmet Şevket'in 3'üncü romanıdır. Bana pek hitap etmedi. Memduh Şevket’in 1925’te Meslek gazetesinde tefrika edilmeye başlanan Miras romanı, Silahtar Ali Paşa ve ailesini ele alan bir yozlaşma, çürüme ve dağılmanın hikâyesidir. Romanda II. Meşrutiyet dönemi öncesinin siyasi gerilimleriyle aile bireyleri arasındaki çatışmalar, menfaat arayışları ve ahlaki yozlaşma iç içe verilmiş, böylelikle toplumsal ve bireysel dönüşümlerin girift yansımaları üzerine düşünme imkânı ortaya çıkmıştır. Değişen yaşam biçimleriyle ortaya çıkan karşıtlıkları gözlem gücüyle birleştiren Esendal, Miras’ta kurduğu atmosferle edebiyatımızın en temel izleklerinden olan mekânın ve ailenin dağılışını bir kez daha gözler önüne seriyor. Miras, bizde henüz hiçbir numunesi görülmemiş bir romandır. İçinde memleketin gözlerden ve hafızalardan büsbütün silinmekte olan eski hayatı çok kuvvetli ve bilhassa canlı tablolar hâlinde tespit edilmiştir. Bilâ-tereddüt iddia edebiliriz ki son yarım asırlık nesil içinde Türk edebiyatının İstanbul hayatının ince hususiyetlerini tarihe edebî vesikalarla tespit edebilecek bundan kuvvetli bir roman yazılmamıştır.
Miras
MirasMemduh Şevket Esendal · Kapra Yayıncılık · 2022128 okunma
Bir gerçek de şöyle ki; Eski hak kitaplardan var olup zamanımıza kadar gelen değiştirilmiş İncil ve Tevrat; Batı bunu kabul etmese de, insanlık için bu kitaplarda yanlış yönde saplantılar değişmeler vardır ve dolayısıyla ellerindeki değer ölçüleri de yanlıştır. Düşünce kriterleri bozuk olduğu için dünyayı kötü yönde etkilediler. İyilikten yoksun
Sayfa 19 - E-KitapKitabı okudu
…sömürgeleşme, kültürel yozlaşma, kötü Batılaşma gibi deyimlerle açıklanan protestolar salt bizim toplumsal tarihimize özgü değildir. Benzer süreci yaşayan bütün toplumlarda, benzer tepkilere rastlanır.
Üstelik, ülkede kültür emekçisi yok. Halk, derin bir uykuda. Cehalet hızla yayılıyor. Toplumsal yozlaşma ve yoksulluk artıyor, ülke hızla fakirleşiyor. Ahlaki, zihnî ve ekonomik çöküşe doğru hızla yol alıyoruz. Ülkenin yardımına ihtiyaç duyduğu eğitimli insanlar nerede?
Sayfa 108Kitabı okudu
485 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.