368 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Bir kelimenin ilk olarak ne zaman ortaya çıktığı, hangi kaynaktan geldiği, ses ve anlam olarak dönüşümünü inceleyen bilim olan etimoloji ilgimi çeken bir ilimdi. Kelime sahibi olabilmek özel bir var'lık göstergesi çünkü. Kullanmayı iyi bilen ustası için müthiş bir güç. Bir kelime sahibünden çıktığı anda şerrinden ne kendi ne başkasını emin kılabilir. İşte bu harika güç kaynağının membaı, bize ulaşana kadar ki değişimi, dönüşümü, zaman zaman yoldan çıkışını okumak ve öğrenmekte ilgilisine zevk veren bir süreç. Abartılı bulunmazsa insanı, hayatı anlamakta bir anahtar mesabesinde bile denebilir. Hele ki bu kelimeler Kur'an ışığında Tanrı ve insan arasındaki ilişkiyi tanımlamada faydalı olacaksa.. Izutsu'nun kelimeleri kavramlaştırarak birbirleriyle ilişkili kelimeleri gruplandırarak doğru anlama klavuzu yöntem olarak çok harika bir yöntemken, İslama bakış açısı ve anlamlandırmadaki bazı eksiklikler bu yöntemin doğru sonuç vermesine engel oluyor. Yine de bakuş açımızı genişletmek bir cümleyi bütün olarak anlamak önemli lakin parça parça o kelimenin kökenine inmek anlatılmak istenen manayı daha boyutlu anlamlandırmamıza fayda saplayacağından okuyucu için istifadeli bir kitap. Daha çok akademik dil kullanıldığı için herkese tavsiye değildir.
Kur'an'da Tanrı ve İnsan
Kur'an'da Tanrı ve İnsanToshihiko Izutsu · Pınar Yayıncılık · 2012144 okunma
Kişinin ölümü onun kıyametidir..
♤Dinle Haris ! sanma ki güneş doğup batar her daim Hayır, yaklaşan vaat edilen zaman ve eceldir.
Reklam
♤Nimetlerle dolu semavi bir bahçe (cennet) gibidir seninle beraber olmanın mutluluğu Ardında bir şey bırakmadan her şeyi yakar senden ayrılmanın ateşi.
♡Gözler kör olmaz,asıl sinelerin içindeki kalpler kör olur.\"Hacc süresi 46"
Mesajı kavramak, önce kalb ve aklın idrâk etmesidir..
♤Kur'ân'a göre her milletin özel bir dili vardır. Arapça da Arapların dilidir. Bu bakımdan o da sadece öteki dillerden biridir. Eğer Allah bunu vahiy dili olarak seçmişse onun dil üstünlüğünden dolayı değil, yararından dolayı seçmiştir. Zira mesaj, Arapça konuşan bir millete gönderilmiştir. Kur'ân'ın tekrar tekrar bu kitabın Arapça indirildiğini söylemesi, bu gerçeği iyi anlatmak içindir. "Biz bunu Arapça indirdik ki anlayasınız" /Yusuf süresi âyet 2
Her bir varlık işaret taşır
♤Tanrı, onların 'işaretler' olduğunu anlayacak zekaya sahip olanlara, her an âyet üstüne âyet göndermektedir.
Reklam
Âyet- Allah'ın kâinattaki işaretleri..
♤Kur’ân’da her şeyin, aslında, Allâh’ın âyet’i olduğu ve bunların sembolik mahiyetinin ancak, kelimenin gerçek anlamıyla akl (zeka) sahibi olan, ‘düşünebilen’ (tefekkür) insanlarca kavranabileceği açıkça ifade edilmektedir.
♤Ölüm gibi gelirdi bir günlük ayrılık bile bana, Nasıl davranayım sadece dirilme (haşr) gününde tekrar görüşmekle son bulan uzun bir ayrılığa..
·
Puan vermedi
Sevgi
"Aklınız, kalbiniz, duygularınız, hayal gücünüz ve iradeniz size ait değilse, düşünce yolculuğunda mesafe kat edemezsiniz. "...okumanın amacı kitaplarda boğulmak değil, ruhu uyandırmaktır. Uyanış ve aydınlanma, zahirî suretlerin ötesindeki mânâlara uzanmaya başladığın zaman tahassül eder..."
İslam'da Varlık Düşüncesi
İslam'da Varlık DüşüncesiToshihiko Izutsu · İnsan Yayınları · 200815 okunma
Reklam
"Sahte bir şi'rin bile içinde bir gerçek payı vardır. Zira bir şeyin sahtesini, kopyasını yapabilmek için onun bir modelinin, bir aslının bulunması lazımdır." Toshihiko Izutsu (1993)
Sayfa 17
“Birr; sizin, yüzlerinizi doğuya ya da batıya çevirmeniz değildir. (Gerçek olan) Birr; Allah'a kıyamet gününe, meleklere, kitaplara ve resullere iman etmek; mal varlığından, gözünüzde ne kadar kıymetli olursa olsun, yakın akrabaya, yetimlere, ihtiyaç sahiplerine, yolda kalmışlara, dilenenlere ve (hürriyetlerine kavuşmaları için) kölelere vermek; namazı kılmak, zekâtı ödemektir. Bir de, bir kere sözleştiler mi ahitlerine sadık kalanlar, ve ızdırap ve zorluk karşısında tahammülü olanlar, işte samimî olanlar (ellezîne sadakû) bunlardır; Allah'tan korkanlar (muttekîn) onlardır.» Bakara süresi
Daha genel söyleyecek olursak, bir kelimenin anlam kategorisi, aynı anlam sahasına ait olan komşu kelimelerden her zaman kuvvetli bir biçimde etkilenmektedir. Bir kelimenin tab'ı, kaydadeğer bir tekrar sıklığı ile belirli durumların yazılı ifadesinde zıt-anlamlı söz- cükle yanyana bulunmasına yol açmakta ise, kelime zaruri olarak bu sık bileşimden dolayı dikkati çeken bir se- mantik (anlamsal) değer edinse gerektir.
Gerçekten Kur' an, herşeye gücü yeten Allah'ın, hiçbir varlıktan esirgeme-diği, tümü ile karşılıksız ihsan eylemlerini vurgulamaktan hiç geri durmamaktadır. Bunun karşılığında, insan da ona, lütfü ve iyiliği için şükranım ifade görevini borçlanır. Kâfir, davranışında hiç bir şükür işareti taşımayan, taşımaya yanaşmayan kişidir.
Yabancı bir kültürün geleneği içinde oluşmuş bir başka kelimenin anlam kategorisi içinde, sözcüğün anlamı bozulmaya uğramak tehlikesi ile karşı karşıyadır.
751 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.