Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
İslâm tıbbı, 8. yüzyılın ortasından itibaren bütün geçmişin mirasçısı olur. Üçüncü yüzyılın sonunda Hint, İran ve Mısır'ın hekimleri Cündişapur'da toplanır. Mezopotamyadaki Urfa mektebi kapandığında, 489'dan sonra tabiplere orada kucak açılır. Atina okulunun son bilgin ve filozofları da, 529'da İmparator Jüstinyen tarafından kovulduklarında oraya sığınırlar. Hint tıbbı oraya 6. yüzyılda, sokulur. Cündişapur ve İskenderiye ile birlikte İslâm, tıbbın iki ana merkezini sinesinde toplar. Hıristiyan din otoriteleri tıbbın gelişimini engellemişlerdi. Papa 3. İnosan (İnnocent III), 1215'deki (İtalyada) Latran Konsilinde şu yasaklama kararını bile aldırmıştı: "Muayeneden önce günah çıkarmamış bir hastayı tedavi eden her doktor afo- rozla cezalandırılacaktır. Çünkü hastalık günahtan ileri gelir.
-Edep ne? -Günahtan korkup ölümden korkmamaktır!
Reklam
Günahtan kaçınmayan bilgin, meşale tutan bir kördür: Doğru yolu gösterir, kendisi görmez.
“Bir hadiste Allah’a ortak koşmaktan sonraki en büyük günahın çocuk katli olduğu buyurulur.”
Yaşadığın günü saatlere böl. Dakikalarını yıllar, saniyelerini aylar gibi gör. Her an yeni bir iyilik fidanı dik, güzel davranışlar sergile, günahın için istiğfar et/af dile, Rabbini zikret ve yolculuğa hazırlan. Bugünü sevinç, neşe, güven ve huzur içinde yaşa. Sana verilen rızka, eşine, çocuklarına, evine, bilgine ve seviye ne razı ol. “Sana verdiğimi al ve şükredenlerden ol.” (Araf, 144) Böyle yaşarsan, bugünü; üzüntüsüz, sıkıntısız, öfkesiz, kinsiz ve hasetsiz olarak yaşamış olursun.
Sayfa 18 - Guraba Yayınları
Mademki bir cariye gibi Mısır'a esir gidecekmişiz, o zaman beş senedir neden kan içinde yüzdük? Niçin ocaklarımızı söndürdük? Niçin bunca aciz kardeşlerimizi kurban ettik? Düşmanın kahr ve ısrarı alında bunalan Harbiye Nezareti bu emri vermeye mecbur kalmış olabilir. Ancak biz bu hususta kesin emir gelmesini beklemek zorundayız. Biz Mısır'a esirler kampına değil anavatanımıza gidebiliriz. Asi Şerifler tarafından yağmaya çağrılan ve ellerine bir aslan pöstekisi geçeceğini zanneden keçi çobanları etrafımızda boşuna bekliyorlar!
Sayfa 267 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
kul için günahın küçüğü yoktur. çünkü bir günahı, büyük günaha çeviren sebeplerden birisi; o günahı küçük görmektir. günahı, kul ne kadar büyük görürse Allah katında günah o kadar küçülür. kul günahı, ne kadar küçük görürse Allah nezdinde günah o oranda büyür. küçük görülen her günah, o günaha karşı sempati doğurur.
Günahlardan kurtulmak isteyen mü'min önce günahın ağırlığını kalbinde ve zihninde kabul etmelidir. Sonra sırasıyla günahla kendisini bir arada tutan etkenlerden uzaklaşmalı ,kendini asla garantide görmemeli, ümitsizlik içerisinde olmamalı, tekrar aynı hataya düşmemek için sabretmeli ve salih kimselerle beraber oturup kalkmalıdır.
Sayfa 97 - Tahlil YayınlarıKitabı okudu
_Bazı insanlar kendi güneş sistemlerinde yaşarlar. Onları orada ziyaret etmek gerekir. _En derin denizlerde boğula boğula becerirsin tek bir nefesle yaşamayı. En yüksek uçurumlardan düşerken öğrenirsin uçmayı. En derin yaralarla başlar en derin gülücükler. _Sevdiğiniz insanları düşünüyorsunuz, ama daha derine inin, sonunda sevdiğinizin onlar
GÜNAHIN KÜÇÜĞÜ DE BÜYÜKTÜR
Hata ve kusurun büyüklüğünün değil kime karşı yapıldığının önemi vardır. Allah Teâlâ'ya karşı işlenmiş olan hiçbir hata küçük değildir. Küçük görülen hicbir hatanin cezası da küçük olmayacaktır. Mü'minin hata kıstas zerredir. Zerre, mü'mine gõöe büyük bir ölçü birimidir.
Reklam
( Eleştirel bir Bakış )
_Dinde zorlama yoktur. (Bakara 256) _Ama, kim İslamdan çıkıp başka bir dîn'e yönelirse sapkındır ve af yoktur. (İmran 90) _Çünkü, tek gerçek din islamdır. (İmran19) _İslam dışı tüm inançlar batıl ve sapkınlıktır.(Hadis) _İslam hakim gelene kadar kafirlerle savaşın.(Enfal39) _Kâfirler istemeseler de Allah nurunu tamamlayacaktır. (Saff 8)
Bir hadiste Allah'a ortak koşmaktan sonraki en büyük günahın çocuk katli olduğu buyrulur.
_Yaşama sanatı, en önemli sanattır. Yaşama sanatında insan, hem sanatçı hem de sanatının objesidir. Bu sanatta o, hem yontucu hem mermer; hem doktor hem de hastadır. _İnsanın yaşam amacı, kendi güçlerini, doğasının yasalarına uygun şekilde ortaya koyması olarak anlaşılmalıdır. Yaşamın doğası, kendi varoluşunu korumaktır. _Başka sanatlarda olduğu
108 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.