Durkheim toplumsal dayanışma konusuna özel bir önem atfeder. Ona göre, "sosyolojiyi çevreleyen ilk sorun, toplumsal dayanışma meselesi, 'insanları birleştiren bağların neler olduğunu, yani toplumsal bütünlüğün oluşumunu nelerin belirlediğini' bilmektir."
Durkheim, sosyolojiyi geleneksel felsefi sorunları, ampirik bir yöntemle ele alarak açıklığa kavuşturmada kullanılabilecek yeni bir bilim olarak görüyor;
Reklam
Comte; hem bir insanın zihinsel gelişim sürecinin hem de bütün bir insanlık tarihinin gelişim aşamalarının evrimsel bir çizgi doğrultusunda açıklanabileceğini iddia eder.
296 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
49 günde okudu
Bir sosyoloji öğrencisi olarak bu kitabı derste işlemek için aldık ve Türk Sosyolojisi hakkında oldukça önemli isimlerin yaptığı işlerden etkilendikleri kişiler ve o kişilerin kullandığı kavramlardan bahsediliyor. Ders kitabı olarak işlemeseniz bile özellikle sosyoloji öğrencisiyseniz okumanızı tavsiye ediyorum. Kitabın dilinin çok ağır olduğunu düşünmüyorum sadece bazen bazı bilgileri biraz karmaşık veriyor. Sonuç olarak kitap tamamen bilgi içerikli ve de akademik bir dile sahip o yüzden bu durumun normal olduğunu düşünüyorum. Tarihi ve sosyolojinin türkiyedeki gelişimini merak edenlerinde kolaylıkla okuyabileceği bir kitap.
Türk Sosyolojisinin Kısa Tarihi
Türk Sosyolojisinin Kısa TarihiYücel Bulut · Alfa Yayınları · 202129 okunma
296 syf.
8/10 puan verdi
·
66 günde okudu
Kitap çok iyi hazırlanmış.Anlatım kuru değil, eleştirel bir yaklaşım tercih edilmiş. 2021’de yayınlanmış bir kitap olmasına rağmen Türk Sosyoloji Tarihini en iyi anlatan eser olduğunu, alana yeni başlamış biri olarak iddiasız bir şekilde söyleyebilirim. Başka bilim alanları için benzeri yetkinlikte kitapların sayısının artmasını dilerim.
Türk Sosyolojisinin Kısa Tarihi
Türk Sosyolojisinin Kısa TarihiYücel Bulut · Alfa Yayınları · 202129 okunma
296 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Türk Sosyolojisinin Kısa Tarihi
Çömez bir sosyoloji öğrencisi olarak Türkiye Sosyolojisi'ne giriş için hap niteliğinde bir kitap. Yücel Bulut hoca zaten hali hazırda İstanbul Üniversitesi'nde görevine devam ediyor. Çok akıcı ve faydalı bir çalışma olmuş. 《☆☆☆》 Sosyoloji bilim olarak zaten çok diğerlerine göre çok yeni sayılır. Comte öncülüğünde 1850'li yıllarda Fransız devrimi sonrası yaşanan toplumsal boşluğu doldurmak için atılan öncü çalışmalarla Sosyoloji bilimi ayağına yere basmaya başladı. Aslında diğer bir deyişle Fransız devriminin getirdiği siyasi kargaşa ile Sanayi devrimiyle ortaya çıkan ekonomik ve toplumsal değişim bunu gerektirdi. 《☆☆☆》 Türkiye'de ilk Sosyoloji kürsüsü Ziya Gökalp ile beraber kuruldu. Ve tarihimize baktığımızda gerçekten en iyi sosyologlarımız siyasetin bizatihi içinde olmuşlar. Ziya Gökalp milletvekilliği yaptı. Türkçülük, muasır bir ümmet anlayışı vardı. Pertev Naili Boratav ve Behice Boran komünist suçlamasıyla okuldan ihraç edildi. Şerif Mardin, Niyazi Berkes, Mübeccel Belik Kıray çok değerli öğrenciler yetiştirip, önemli eserler yazdılar. 《☆☆☆》 Bugün ülkenin toplumsal ve ekonomik durumuna bakacak olursak bu alanda daha yapılması gereken çok çalışma var. Sosyoloji ve Psikoloji önü açık ve toplumun daha iyi yerlere gelmesi için önemli birer bilim alanı. Kendi açımdan yıllardır zevk için yaptığım okumaları artık akademik amaçlı yapmak bu konulara olan ilgimi arttırıyor...
Türk Sosyolojisinin Kısa Tarihi
Türk Sosyolojisinin Kısa TarihiYücel Bulut · Alfa Yayınları · 202129 okunma