216 syf.
·
Puan vermedi
Uçan Spagetti Canavarı'nın Kutsal Kitabı: Tanrı'nın İtirafı mı, Yoksa Spagetti'nin Muhteşemliği mi? Uçan Spagetti Canavarı'nın Kutsal Kitabı, okuyanları bir düşünce yolculuğuna çıkaran ve mizah dolu bir eserdir. Bu kitap, din ve bilimin çatışmasını bir kenara bırakıp, onları eğlenceli bir şekilde harmanlar. Birçok dinin kutsal metinlerine benzemeyen bu kitap, yaratıcılık ve mizahın sınırlarını zorlar. İlk bakışta absürt gelebilecek kavramlar, aslında derin düşüncelerle doludur. Uçan Spagetti Canavarı'nın doktrinleri, dinin ciddiyetini alaşağı ederken, bilimin önemini vurgular. Bir spagetti tanrısının varlığına inanmak belki de mantıksız görünebilir, ancak bu kitap okuyucuya, farklı düşünme ve sorgulama becerilerini geliştirme fırsatı sunar. Her bir sayfada, hem kahkahalara hem de düşüncelere yol açan bir denge bulunur. Uçan Spagetti Canavarı'nın Kutsal Kitabı, din ve bilim arasındaki geleneksel ayrımı sorgularken, aynı zamanda insanlığın kendi inançlarını ve kavramlarını nasıl şekillendirdiğini de ele alır. Eğer kafa karıştırıcı ve kahkahalarla dolu bir okuma deneyimi arıyorsanız, bu kitap tam da size göre!
Uçan Spagetti Canavarının Kutsal Kitabı
Uçan Spagetti Canavarının Kutsal KitabıBobby Henderson · Altıkırkbeş Basın Yayın · 2017308 okunma
Uçan Spagetti Canavarı evreni ve Dünya dahil bir grup gezegeni yarattı. Çevrede O’ndan başka görecek kimse yoktu, ama oldukça can sıkıcı bir yer olduğunu sanıyoruz. Bu ilk yaratım herhalde oldukça görkemliydi, ama O sonraki on ile yüz yılı titizlikle evreni olduğundan daha eski göstermeye çalışarak geçirdi. Dünya’ya doğru gelen fotonlar, galaksideki tüm yıldızlardan milyonlarca yıl önce yayılmış gibi gözükecek şekilde teker teker yerleştirildi ve ustalıkla kırmızıya boyandı. O’nun kamuflaj yöntemlerinin bugün de hâlâ işlediğini görebiliriz, bilimadamlarının evrenin milyarlarca yıldır varolduğunu gösteren kanıtları her açığa çıkarışlarında, bunun O’nun tarafından özenle hazırlanmış bir hile olduğundan emin olabiliriz.
Reklam
Üniversite öğrencilerinin geleceğe dair en büyük umudumuz olduğu iyi bilinen bir şeydir. Bunlar sadece kitap okumak için aile­ lerinin binlerce dolarını gözden çıkarmaktan çekinmeyen korkusuz bireylerdir, yani öğrenmenin onlar için ne kadar önemli olduğunu söylemeye bile gerek yok. Peki öğrendikleri şey tam olarak nedir? Bu konu hakkında araştırma yaparsanız pek çok öğrencinin ki­tap okuduğunu, aynı zamanda vakitlerinin eşit veya daha büyük bir kısmım bira içerek geçirdiklerini görürsünüz. Biranın öğrenmekle ne alakası olduğunu merak edebilirsiniz ve birçok şüpheci de arada herhangi bir bağ bulunmadığını iddia edecektir, ancak biz bira tüketiminin faydalarına dair beklenmedik bazı kanıtlar açığa çıkardık. Biranın üniversite öğrencilerinin beslenme düzenlerinde bir tamamlayıcı rolü vardır, ama önemli olan bu değil. Bira aynı za­ manda O’nun Seçilmiş İnsanları olan Korsanların resmi içeceğidir. Peki soruyoruz size: bu işin arkasında Uçan Spagetti Canavarı ola­bilir mi? Yoksa üniversite öğrencilerini Korsanlara mı çevirmeye çalışıyor?
En nihayetinde dinlerin “dogma”ya bel bağlamaya mehilli olduklarını görüyoruz, bu da herhangi bir şüphenin ötesinde, tamamen haklı olduklarını düşündükleri anlamına geliyor. En dini bütün Pastafaryan bile bu fikir karşısında başını kaşıyıp sinirle göz­ lerini kırpıştıracaktır. Dogma, bir şeye mutlak bir şekilde inanmayı gerektirir, ve herhangi bir şeye mutlak bir şekilde inanabilmek için insanın her şeyi biliyor olması gerekir. Bizim daha farklı bir yaklaşımımız var: FSM inananları dogmayı reddeder. Bu haklı olduğumuza inanmadığımız anlamına gelmiyor. Açıkça ortada ki inanıyoruz. Biz sadece yeni kanıtların ortaya çıkması veya eski kanıtların daha yüce bir şekilde anlaşılması durumunda inançlarımızı değiştirme hakkımızı saklı tutuyoruz. Dogma karşıtlığımız o kadar güçlü ki, Uçan Spagetti Canavarı diye bir şeyin var olmadığı ihtima­ lini bile açık tutuyoruz. Yani bir anlamda aşırı derecede açık fikirli olduğumuzu söyleyebilirsiniz bir gün fikrimizi değiştirebiliriz. Tek istediğimiz O’nun var olmadığına dair kanıt.
Ornitorenkleri inceleyen bilimadamlarmın üzerine fazla gitmeyeceğim, çünkü açıkça görülüyor ki bu çok zor bir iş, ama eminim ki tam şu anda hayatlarını bu gülünç hayvanın Evrimsel önemini araştırmak için harcadıkları anlamsız çabayla kazanan birkaç yüz bilimadamı vardır. Kendi bulduğum alternatif teoriyi açıklayarak bu ornitorenk meselesini kapatacağım: Uçan Spagetti Canavarı ornitorenki yarattı çünkü, bilimadamlarının aksine, O’nun bir mizah anlayışı var. Tanrılardan görmeye pek alışkın olmadığımız bir şey ve birisi haksızlığımı ispat edene kadar, teorim budur.
14 milyon kilometrekareden fazla yeni, geliştirilebilir kara parçası keşfetmeyi başardılar. Belli ki doğaüstü güçlere açıklıklarının başarılarıyla bir ilişkisi vardı ve bu yeni topraklan bulurken onlara bir varlık tarafından muhtemelen Uçan Spagetti Canavarı yol gösterildiğini tahmin edebiliriz, aşağıdaki tarihi resimde görüldüğü gibi. Italyan kâşif Kristof Kolomb’a yol gösteren daha yüce bir güç vardı.
Reklam
Bilimin temel iddialarının çoğu hâlâ kanıtlanmamışken ve buna rağmen gerçek diye öğretiliyorken, Evrim’in “sadece bir teori” diye öne çıkarılması garip görünüyor. Evrim’in öğretilmesine gelen itirazlar ise bu garipliği daha da belirginleştiriyor: Genç öğrencilerimizin zihinlerinde daha kapsamlı bir temel oluşturmak için, alternatif teoriler de öğretilmeli. Akıllı tasarım savunucularının reddedilemez ve tamamen ikna edici iddialarına göre, eğer bir teori ispatlanmadıysa, o zaman herhangi bir teori de diğerleri kadar iyidir. Yerçekimini ele alalım: büyük nesneler arasındaki çekim gücü. Yerçekiminin niteliklerine dair pek çok şey biliyoruz, ama gücün sebebi hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. Niçin nesneler birbirlerine doğru çekiliyorlar? Konuyla ilgili yapılmış çalışmalara baktığımızda, yerçekiminin nitelikleriyle ilgili pek çok kaynak olduğunu ama çekim gücünün altında yatan sebeplerle ilgili çok az çalışma yapıldığını görüyoruz. Bu soruya doğruluğu ispatlanmış bir cevap bulana kadar, öğrencilere eninde sonunda sadece teori olan bir şeyi öğretmek çok sorumsuzca gözüküyor. Bununla birlikte, illa ki yerçekimi teorisini tartışmak zorundaysak, hiçbirinin doğruluğu veya yanlışlığı ispatlanmadığına göre, bütün teorilere eşit zaman ayırmak makul gözüküyor. Bu sebeple ben resmi olarak ileri sürüyorum ki, bu garip ve çoğunlukla yanlış anlaşılan gücün arkasında Uçan Spagetti Canavarı vardır.
Bir ateist olup olmadığım sorulduğunda, Zeus, Apollo, Amon Ra, Mithras, Baal, Thor, Wotan, The Golden Calf ve Uçan Spagetti Canavarı'nı hesaba katarak, soruyu soran kişinin de bir ateist olduğuna dikkati çekmeyi eğlendirici bir strateji olarak düşünürüm. Çünkü ben bu kişiye göre yalnızca bir tanrı öndeyimdir.
Bir ateist olup olmadığım sorulduğunda, Zeus, Apollo, Amon Ra, Mithras, Baal, Thor, Wotan, Altın Buzağı ve Uçan Spagetti Canavarı'nı hesaba katarak soruyu soran kişinin de bir ateist olduğuna dikkat çekmeyi eğlendirici bir taktik olarak görürüm. Ben ona göre sadece bir tanrı öteye geçiyorum.
Sayfa 57 - Kuzey YayınlarıKitabı okudu
İnsanların taşa, toprağa, uzaylılara ya da Uçan Spagetti Canavarı'na inanmaya hatta tapmaya hakları vardır. Bu konuda kimseye söz düşmez. Size, bize komik ya da saçma geliyor olabilir.
Reklam
İnanç, belli insanlara, hikayelere, ritüellere ve değerlere duyulan bağlılıktan çıkar. Emniyet, otorite ve ait olma ar­ zusu gibi duygusal ihtiyaçları karşılar. İlahiyat ikinci, kanıtsa üçün­cü sırada gelir. Müminlerin inanması beklenen şeylerin biraz akıl al­maz olabildiğine katılıyorum ama ateistler, kutsal kitaplarının ger­çekliğiyle dalga geçerek ya da onların Tanrılarını Uçan Spagetti Ca­navarı'yla kıyaslayarak insanları inançlarından vazgeçmeye ikna edemezler. Asıl büyük hedef toplumsal ve ahlaki ortaklık hissi oldu­ ğunda inancın içeriği pek bir anlam ifade etmez. Romancı Amy Tan'in bir başlığından alıntı yaparsam, inancı eleştirmek balığı boğul­ maktan kurtarmaya çalışmak gibidir. İnananları gölden çıkarıp ka­raya koyarak onlar için neyin en iyi olduğunu anlatmanın, bir taraf­ tanda çırpınarak ölmelerini seyretmenin manası yoktur. Gölde ol­malarının bir hikmeti vardı elbet.
Sayfa 101
210 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.