Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
'Boşlukların Tanrısı ' yaklaşımlarını teizmin gerçek pozisyonu gibi gösterip evrim teorisi üzerinden ''korkuluk hatasını" işleyenlerin içinde Richard Dawkins gibi ünlü ateist evrimsel biyologlar da vardır. ((Dawkins, boşlukların Tanrısı anlayışını klasik teizmin Tanrı anlayışı/algısııymış gibi göstermeye çalışmaktadır)) Günümüzde, boşlukların Tanrısı anlayışı birçok Felsefeci ve ilahiyatçı tarafından terk edilmiştir. Artan bilimsel bilgi Yaratıcının varlığını ve kudreti için bir karine/delil görülmektedir. (Caner Taslaman/Bir Müslüman Evrimci Olabilir mi?S,46) (Boşlukların Tanrısı anlayışı kabaca açıklanmayan olgu ve fenomenleri yaratıcı kudret üzerinden açıklama gayreti. - Yıldızların ışığının nereden geliyor bilmiyoruz demek ki Allah yıldızları yapmış - türünden bakışlar.- * (Korkuluk mantık hatası veya özgün adıyla straw man fallacy, tartışmalarda karşı tarafın argümanını çürütmek için kullanılan ama karşıt argümanı doğru şekilde ele alamadığı için çürütemeyen mantık hatasıdır.) -Parantezler Eklememdır.
Önerme, Totoloji, Antikahraman
_Önerme (Görüş, düşünce, fikir)_ _Mantıkta, doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir ifadelere denir. En az iki terimden oluşan, içinde en az bir yargı ve bir doğruluk değeri taşıyan cümlelerdir. Soru ve emir tümceleri önerme olamaz çünkü bir soru ve emir doğruluk ifade etmez. Önermeler bir yargı bildirmelidir. _Önerme Türleri_ _1- Nitelik bakımından:
Reklam
Nesnel ahlak
Ara sonuçta ifade edilen hususa, birçok önemli ateist felsefeci de dikkat çekmiştir. Ünlü ateist felsefeci John Mackie, doğalcılıkta nesnel ahlaki önermeler olamayacağını göstermiş; doğalcılığın da doğru olduğu varsayımı ile ahlaki realizmi reddetmiştir. Modern zamanların ünlü ateistleri Jean Paul Sartre, Friedrich Nietzsche, Bertrand Russell, Richard Dawkins, Michael Ruse de Tanrısız bir evrende nesnel ahlaki önermeler olamayacağını, yani burada ileri sürdüğüm ara sonucu savunmuşlardır. Sartre'a göre Tanrı olmadığı için insanın hiçbir içsel değeri yoktur. Ahlak dahil tüm değerleri insan kendisi yaratır. Ünlü Alman filozofu Nietzsche, Tanrı'yı öldürmenin ahlakı öldürmekle aynı anlama geldiğini düşünüyordu: Ahlakın, "sadece Tanrı gerçekse gerçekliği vardır; o Tanrı'ya inanıp inanmamakla ayakta kalır ya da yıkılır."Tanrı'nın var olmadığı kanaatinde olan Russell da nesnel ahlaki önermelerin var olmadığını düşünüyordu. Ona göre ahlak, toplumun birey üstündeki baskısından doğuyordu. Dawkins de evrende nesnel anlamda iyi ve kötü olmadığı görüşündedir: "Gözlediğimiz evren, temelinde, tasarım olmayan, amaç olmayan, iyi ve kötü olmayan, kör acımasız bir umursamazlık dışında hiçbir şey olmayan bir evrenden beklediğimiz tüm özelliklere sahiptir."
Allah Felsefe ve Bilim'den Alıntılar - 25
Argümanımız tümdengelimsel formatta şu şekilde yazılabilir: 1. Nesnel aksiyolojik önermeler varsa bu önermeler ya temel yasa-lardır, ya da temel yasalardan çıkarsanabilirler. (Öncül: Üçüncü halin imkânsızlığı mantık yasası) 2. Eğer Tanrı yoksa temel yasalar doğa yasalarından ibarettir. (Ön-cül: Doğalcılık tezi) 3. Bütün doğa yasaları olgusaldır.
268 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Tanrı Yanılgısı ve Kör Saatçi kitaplarının kısa bir özeti niteliğinde kitaptı. Açıklamalar ve örnekler birbirinin aynısıydı. İşin aslı farklı bir kitap okuyormuş hissi uyanmadı bende. Kitap, Dawkins'in tanrının olmadığını ispatladığı zannına dayanır. Yazar okurlarını kitapları yoluyla manipüle etmeyi iyi biliyor. Dawkins kitaplarında
Tanrıyı Aşmak: Bir Başlangıç Kılavuzu
Tanrıyı Aşmak: Bir Başlangıç KılavuzuRichard Dawkins · Kuzey Yayınları · 2019347 okunma
Şimdi doğuştan sahip olduğumuz ahlaki özelliklerimizin, neden ancak Allah’ın ahlaki buyruklarının olmasıyla rasyonel temel bulduğunu inceleyelim. Ahlaki bir sistemin, Allah inancı ve Allah’ın buyrukları olmadan işlemesi, pratikte elbette mümkündür (bu yüzden birçok ateist oldukça ahlaklıdır) fakat en önemli özelliklerinden birisi bağlayıcılık
Reklam
Ateist bilim insanları ateist olma gerekçelerini şöyle ifade ederler: “Eskiden (evrim teorisinden evvel) tabiatta görünen hikmet ve canlıların varoluşu, Tanrı'nın yaratmasından başka bir tatmin edici açıklamayla izah edilemezdi, Oysa evrim teorisi ile canlılık, artık bir Tanrı'ya ihtiyaç duyulmadan açıklanabilmektedir.” Bu gerekçelendirmeyi ateist felsefe kitaplarının hepsinde görmekteyiz. Bir ateistle konuşurken “Peki, tabiattaki gayesellik, canlılardaki sanat, çeşitlilik ve tasarım Allah'ın büyük bir delili değil mi?” diye sorduğunuzda alacağınız cevap “Tüm bunları Tanrı'ya gerek kalmadan evrim teorisi açıklıyor!” olacaktır. Ateist biyolog Richard Dawkins ancak evrim teorisi ile rasyonel bir ateizmin mümkün olabildiğini ifade etmektedir. Bunun yanında Dawkins'e, “Einstein, Newton, Bacon, Kepler, Pascal, Boyle ve Faraday gibi bilim adamlarının bir yaratıcının varlığını kabul ettikleri” meselesi sorulmuş, buna cevaben: “Darwin'in Türlerin Kökeni eseri öncesinde yani evrim teorisi ortaya konulmadan önce ateist olmanın zor olduğunu, bu bilim adamlarından bir tek Einstein'ın bir yaratıcının varlığını reddettiğini, bunun da hiç şüphesiz kendisinin Darwin sonrası (evrim teorisi sonrası) dünyaya gelmesinden kaynaklandığını” söylemiştir.? Dawkins'in bu ifadeleri meseleyi açıkça izah etmektedir. Benzer söylemleri ünlü evrimci biyolog Francisco Ayala ve Ernst Mayr'da da görebiliyoruz.
Sayfa 327Kitabı okudu
480 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
66 günde okudu
Tübitak'ın yasakladığı ama 2007 yılında “İngiliz Galaxy Kitap Ödülü” sahibi olan eserin incelemesi! Merhabalar... İncelemeye başlamadan önce belirtmek gerekirki Ateist değilim, dine veya ilaha karşı biri de değilim. Her kitap bir bilgi hazinesidir ve bizlerde o hazinelerden yararlanan sıradan okuyucularız. Bunu belirtmemdeki sebep, kitabı
Tanrı Yanılgısı
Tanrı YanılgısıRichard Dawkins · Kuzey Yayınları · 20203,529 okunma
29 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.