Aklıma o bilge, Ara Güler geldi. Dostluğumuzdan büyük onur duyduğum dünya ustası, bir söyleşimizde şunları söylemişti: "Yahu, bir ören yerine, bir arkeolojik kazı bölgesine gidiyorsun; bakıyorsun, zeminin metrelerce altında yapılar, yapıtlar, toprağın altında kalmış kat kat kentler... Kendi kendime hep sordum... Kim kalınlaştırıyor peki bu toprağı?" Doğru bre! Kimler kalınlaştırıyor bu toprakları? Ben de 1960'larda, Erzincan'da bir höyüğe gitmiş, dibinden çağIarcasına maden suyu fışkıran bu tepecikte bir Osmanlı kalesi, onun altında bir Beylikler Dönemi kalesi, onun da altında bir Urartu tapınağı olduğunu görüp aynı şeyleri düşünmüş, orada fiyakalı bir fotoğraf çektirmiş, ama o sıralar 14-15 yaşlarında olduğumdan, düşüncelerimi doğru dürüst yazamamıştım. (Emekleye emekleye günlük tutuyordum artık.) Ara Baba? Soruyor ve yanıtlıyordu: "Kim kalınlaştırır bu toprakları? İnsan kalınlaştırıyor. Kirleterek, içine sıçarak kalınlaştırıyor!"
Sayfa 205 - Sel Yayıncılık, 1. Baskı
biraz utanalım mı?
Öncelikle size biraz Mehmet Kuşman amcadan bahsedeyim, Mehmet amca, Van'daki Çavuştepe Kalesi'nin 40 küsür yıldır bekçiliğini yapıyor ve ilkokul mezunu. O'nu özel kılan ise, URARTU ÇİVİ YAZISINI dünyada bilen 38 kişiden biri, hem yazabilen hem de okuyabilen "tek kişi" olması. ABD'de sempozyumlara davet edilen, dünyadaki profesörlerin referans gösterdiği, her kitabeyi okuyabilen ve tercüme eden 74 yaşındaki Mehmet Kuşman Amca, aynı zamanda dünyada Urartu alfabesini oluşturan ilk kişi. Üzerinde çalıştığı kitabı, üç dilde yayınlamaya hazırlanıyor. Ama maalesef Kültür Bakanlığı'dan bugüne kadar işittiği tek söz "Aferin" olmuş. Şimdi size 12 yaşında bir delikanlı İbrahim Halil Kadak'tan bahsedeyim.Diyarbakır'da antrenör Selman Süren'in halı sahada ters takla attığını görüp judo sporuna yönlendirdiği İbrahim, 3 yılda Avrupa'da 1, Türkiye'de 4 madalya kazandı ve şuanda ne yapıyor biliyormusunuz? Katıldığı müsabakaların ücretini ödeyebilmek için oto tamircisinde çalışıyor, henüz 12 yaşında bir çocuğun çalışması bile utanılacak birşeyken 5 madalya sahibi bir sporcumuzun düştüğü durum bu. Bizde dilan polatmıdır nedir onu konuşuyoruz. Bu utançlar hepimizin, herbirimizin..
Reklam
Urartular- Asurlular
Asur için gerçek bir tehdit oluşturan Van Gölü merkezli Urartu Krallığı'nın otokratik siyasi sistemi, dini ve kültürü Asur modeline dayanıyordu. Asurlular da Salmanassar döneminde ortaya çıkan süvari birlikleri gibi Urartu geleneklerini benimsemişlerdi. Daha sonraları, onlardan bazı sulama tekniklerini ödünç almış olmaları mümkündür. Asurlu seçkinler de şarap tüketimlerini artırmıştı. Salmanassar, Urartu'ya karşı mücadelesinde Hubuşkia'yı yakıp yıktı, Urartu Kralı Arame'nin kalesi Sugunia'yı ele geçirdi ve Gilzanulu Asu'dan haraç aldı.
232 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Mecburi Hizmet
Devlet hizmet yükümlülüğümü yani mecburi hizmetimi tamamlamak için geldiğim Ağrı’nın Diyadin ilçesi hatta Doğubayazıt’taki İshakpaşa Sarayı, hatta Urartu kalesi ve arkasında uzanan kıpkırmızı topraklardır Tatar Çölü ve üzerindeki Bastiani Kalesi. Drogo’nun da mecburi hizmetini yapmak için geldiği bu kalede kaldığı her süre bana yeniden beni ve bizim gibi uzaklarda çalışan arkadaşlarımızı hatırlatıyor. Okunması gereken kayda değer bir eser, kimileri için daha da kendini bulabileceği bir kitap olabilir.
Tatar Çölü
Tatar ÇölüDino Buzzati · İletişim Yayınevi · 201814,8bin okunma
M.Ö. 1.300'lerde, (İsrailoğullarının Mısır'dan Kenan'a çıkışı dâhil) geniş göçlerin ve istilâların baskısı altında kalan Hurriler, krallıklarının kuzeydoğu kısmına doğru geri çekildiler. Yeni başkentlerini Van Gölü yakınlarında kurarak, krallıklarına Urartu ("Ararat") adını verdiler. Burada, boynuzlu bir başlık giyen ve kült sembolü olan boğanın üstünde duran dinç bir tanrı olarak resmettikleri Teşeba (Teşub)'nın başını çektiği bir panteona tapındılar. Ana türbelerini Bitanu ("Anu'nun evi") olarak adlandırdılar ve kendilerini, krallıklarını "Anu'nun vadisinin kalesi" yapmaya adadılar.
Sayfa 84
62 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Varolus - Haroglu kalesi efsanesi, Urartularin bölgede kurdugu uygarligin günümüze kadar kalintilar ile kalabilen önemli eserlerin-den biridir. Bölgenin hakim noktasina kurulan kale, doguda Harput, batida ise Tomisa kalesi ve izollu kralliginin orta noktasinda insa edilmis, önemli bir Urartu eseridir. Tarih yaganilaniarla birçok medeniyeti kucaklamis, zamanin aki-sinda birçok tarihi sahsiyet izler birakmistir. Urartular bölgede yillarca hâkimiyetini sürdüren ve günümüze kadar gelen degerli eserleriyle var olmus önemli bir uygarliktir. Bu eser Urartularin, dini inanislan ve tarihi sahsiyetlerini, böl-genin dogal güzellikleriyle hikaye tadinda harmanlanmis, bölgeyi ve tarihi sahsiyetleri detayli inceleme firsati bulacak merakhilarin zihinie-rinde bir yolculuga gikarmay: hedeflemektedir.
Varoluş
Varoluşİnanç Özgen · Kitap Müptelası Yayınları · 20223 okunma
Reklam
18 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.