DİLEMMA
Yunanca eskimiş bir kelime olan "dilemma" mantık terimidir. Dilimizdeki karşılığı ikilemdir. TDK, "ikilem" kelimesini şöyle açıklamış:
1- (mantık) İki önermesi bulunan ve her iki önermenin vargısı olan tasım; kıyasımukassem, dilemma.
2- İnsanı istenmeyen seçeneklerden birini, çoğunlukla iki seçenekten birini izlemeye zorlayan tartışma, sorun veya usa vurma durumu; çıkmazlık.
İki şey arasında kararsız kalmak, karar verememek... Şükrü Erbaş'tan kısa bir şiir aklıma geldi.
"Yalnızlık ve kalabalık
Öyle mi…
İki ağızlı bıçağı insanın
Yüreğin büyük dilemması
Hiçbir yere sığmayan bir yabancılık.
Büyük can sıkıntımız.
Gideriz ve geliriz.
Sonra yine gideriz ve geliriz."
Kalabalıklar içinde olmak ve yaşamak bir tercihtir. İletişim ve etkileşim bir hayat tecrübesidir. İkilem, hayatımızın her döneminde olacaktır. Yaş itibarıyla kararımı verdiğimi düşünüyorum. Sahte şekilde davranamam. Samimi bir ortamı bulamıyorsam yalnızlık kaçınılmazdır. Hatta düşüncemi daha da ileri götürüp insanlardan zarar göreceksek selam vermeyi bile gereksiz görüyorum. Başkasının selamını aldığınızda da bir zarar görecekseniz selamlaşmamak en doğrusudur. Borçlu çıkma, haklı çıkma, güçlü çıkma gibi durumlar da olmaz. İletişimsizlik, bir ceza olarak düşünülmemeli. Kendini bela ve tehlikelerden korumanın yollarından biri en başından selamlaşmayı ve tanışmayı başlatmamaktır. İnsanoğlu, Allah'ın selamının değerini bilseydi bu derece sapmaz ve savrulmazdı.