Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Polyannacılık, kayba uğradığımızda, elimizde kalanları fark etme ve sevinme becerisidir. Polyannacılık bir psikolojik savunma mekanizmasıdır, aşırı olmadan yerinde kullanıldığı sürece kişiyi kaggıdan, sıkıntıdan korur, kişinin yarına kalma ihtimalini artırır. Polyannacılık kendini avutmak değil, bardağın dolu yanını fark etmektir.
Tanrım bana değiştirebileceğim şeyleri değiştirme gücü ver. Değiştiremeyeceğim şeyleri kabullenmemi sağla. İkisini ayırt edebilmem için de akıl ver.
Reklam
Eğer bir olaya verdiğimiz değer yarına kalma ihtimalimizi artıracaksa o olay önemlidir, artırmayacaksa önemli değildir. Her şeyin göreceli olduğu bir dünyada kişinin kendini koruması esas olmalıdır.
Evrende sayısız bizimkine benzeyen güneş vardır. Bunlardan bir tanesi eksik veya fazla olmuş, hiç önemli değildir. Ama bizim güneşimiz bizim için çok önemlidir. Evrende her şey göreceli!
Negatifi vurgulaya vurgulaya yaşama negatif bir bakış tarzı geliştirebiliriz.
Doğuştan iyimser veya kötümser olmuyoruz. Belirli durumlar karşısında iyimser veya kötümser olmayı çeşitli yollarla öğreniyoruz.
Reklam
Bu dünyada her durumda işe yarayacak küçük bilgiler vardır. Uygun durumda uygun bilgiyi kullanırsan büyük sonuçlar çıkar ortaya. Küçük büyüğün anasıdır. Azlık çokluğun özüdür.
Evren bir bütündür, tektir. Belki bu yüzden evrende birbiriyle tamamen ilişkisiz iki şey yoktur.
Güçlünün zayıfı ezmesi doğada doğaldır. Ancak bu durum, insanlar arasında doğal değildir, ahlakdışıdır.
Reklam
İnsanlar eleştiriyorlar, eleştiriyorlar, ondan sonra da "Aman bize ne, Allah mesud etsin" diyorlar. İyi de, şu 'bize ne'yi en başta demeyi öğrenebilir miyiz acaba?
168 syf.
·
Puan vermedi
·
21 saatte okudu
Büyük şeylere küçük adımlarla ulaşılır
Psikolog Üstün Dökmen'in yazmış olduğu 'Küçük Şeyler', kişisel gelişim türünde bir kitap. Yazar yıllarca Tv'de sunmuş olduğu 'Küçük Şeyler' programı ile tanınmış. Kitap çeşitli konulara değinerek hayatımızdaki küçük şeylerin büyük önemini vurguluyordu. Kitap sayesinde şuan benimde yapmakta olduğum bikaç hatayı fark ettim... "Ama önemli olan, gelişmek ve fark edilen hataları tekrarlamamaktır." Kitaptaki anlatım sohbet edermişcesine sadeydi. Yazar anlattığı psikolojik bilgileri kısa tutup, ana noktalara değinerek, anılar/hikayeler ile destekleyerek güzel bir kitap yazmış. Psikolojik bilgiler, ders kitabı okurmuşcasına sıkmadı beni. Eleştirebileceğim tek kısım başlıklar arası çok hızlı bir geçiş vardı buna rağmen ana konudan (küçük şeylerin hayattaki öneminden) sapma yoktu. Kitaptan öğrendiğim birkaç şey; -Kusursuz olmaya çalışma. (Sürekli gelişiyorsak, bir önce yaptığımızın kusursuz olması mümkün değildir) -Tamamen durmamak için mola ver -Algılarını güzel şeylere yönelt -Devekuşu olma, polyannacı ol -1'e odaklanıp 99'u kaçırma -İltifat et ve geribildirim ver -Bardağın dolu tarafından bak -Rollere tutsak olma....... En sevdiğim bölümler; kendini bilmezlik (rol tutsaklığı) ve ben merkezcilik oldu. Neyin küçük neyin büyük olduğu göreceli olsada, yaşamınızdaki küçük şeylerde büyük tatlar bulmakta, bu kitabı okumakta size kalmış. Herkese keyifli okumalar... --- Bu dünyada küçük şeyler yoktur. Bakmasını bilen göz için her şeyin bir anlamı vardır. ---
Küçük Şeyler 1
Küçük Şeyler 1Üstün Dökmen · Remzi Kitabevi · 20136,2bin okunma
Duygularımızı ve davranışlarımızı ortaya çıkaran şey, dış faktörler değil, zihnimizin bir köşesine kaydetmiş olduğumuz kalıp düşüncelerdir.
Varoluşumuzu yaşayamadığımız zaman sahip olduğumuz toplumsal rolleri giderek öz varlığımızdan üstün tutmaya başlıyoruz.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.