192 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
İmam Gazali'nin *Ölüm ve Ötesi* adlı eserini okurken, ölümün ve sonrasının derin felsefi boyutlarına dair çok şey öğrendim. Gazali, ölümün yalnızca bedensel bir son değil, ruhun bir yolculuğunun başlangıcı olduğuna dair görüşlerini o kadar sade ama bir o kadar da derin bir şekilde aktarmış ki, her cümlesi insanın iç dünyasında yankı buluyor. Eser, ölüm sonrası yaşamı, ruhun evrimini ve ahiret inancını bir düşünsel keşfe dönüştürüyor. Gazali'nin, insanın varlık ve yokluk arasındaki ince çizgideki duruşu, insanın içsel huzur arayışını sorgulamasına neden oluyor. Ölüm ve ötesine dair kaygı ve belirsizlikler üzerine düşündürürken, aynı zamanda ahlaki sorumluluklarımıza ve bu dünyadaki amacımıza dair önemli bir yol gösterici oluyor. *Ölüm ve Ötesi*, hem bir dini metin hem de derin bir felsefi inceleme olarak beni ruhsal bir arayışa sürükledi ve her okurda farklı anlamlar bırakacak bir eser.
Ölüm ve Ötesi
Ölüm ve Ötesiİmam Gazali · Sağlam Yayınevi · 19993,091 okunma
Burada her şey eksik ve kopuk; orada her şey tamam ve yekpâredir. Mefkûrevî kemâl âleminden sanki bir paraşütle buralara düştük ve her şeyi unuttuk. Yalnız içimizde kıvılcım kadar bir şey, bir hâtıra, bir âhenk, bir bilgi kaldı. Cihân patlar, fezâ kül olur, yokluk erir, varlık uçar, fakat bu kıvılcım sönmez. Dâvâ, işte bu kıvılcımı üfleyip onun yangınını fert ve cemiyet yangınını çıkarabilmekte...
Sayfa 36 - Kırk Günlük Hapishane Yevmiyesi, Üsküdar Paşakapısı Hapishanesi, Perşembe 1 Ocak, Büyük Doğu YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Varlık yokluktur, yokluk da varlık! Hepsi gören göze bağlı!"
104 syf.
7/10 puan verdi
·
17 saatte okudu
Cimri, Moliere'nin tiyatro türünde yazdığı bir eser. Beş bölümden oluşan oyun hem eğlenceli hemde hırslarının esiri insanların yaşadığı ve çevresindekilere yaşattıkları üzüyor. Para için deliren bir insanın duygularını ve düşüncelerini okuyoruz. Baba Harpagon bahçeye gömdüğü altınları çalınacak diye uyku bile uyuyanayan, para için herşeyi yapan oğlunu ve kızını zengin kişilerle evlendirmeye kalkan, onları varlık içinde yokluk yaşatan hırslı bir adamdır. Bir de baba da evlenmek istiyor ve çocuklarını da kendi belirlediği kişilerle evlendirmek istiyor. Tabii asıl önemli konu, babanın evlenmeyi düşündüğü kız, oğlunun sevdiği ve evlenmek istediği kız...Oğlunun sevdiği kadınla evlenmeye kalkıyor çünkü Mariane azla yetinmeyi bilen bir kadın. Eser boyunca baba Harpagon'un hırslarını, paraya düşkünlüğünü, ileri seviye cimriliğini ve bu uğurda kendi çocuklarını bile nasıl harcadığını okuyoruz.
Cimri
CimriMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202223,6bin okunma
"Dağların ve ağaçların, toprağın ve taşların, suların ve pınarların bir ruhu vardı. Vardı ama, gene de, ağlamak en çok insana yakışırdı. Zira bir tek insan, yani insanoğlu insankızı insan, tekmil ruhların isimlerini gözpınarlarında taşırdı. İnsan ağlamaya başladığında isimler kelimelere, kelimeler hecelere, heceler harflere ayrılır; kainat o anda yıkılır, o anda tamamlanır; varlık ve yokluk bir toz bulutu içinde birbirlerine karışırdı."
İç diyorsun Hayyam ağabey ama günah...
" Dostlar, bir gün, sözleşip bir yerde birleşin; Oturun sofrasına dünya cennetinin; Sâki doldururken kadehleri cömertçe, İçin bir kadeh de zavallı Hayyam için! Daha nice büyük göreceksin kendini? Hep varlık yokluk mu düşündürecek seni? Şarap için şarap: Bu ölüm yolculuğunda Bulamazsın sarhoş uykulardan iyisini. "
Türkiye İş Bankası Yayınları Çevirmen: Sabahattin Eyüboğlu Hasan Ali Yücel Klasikleri Dizisi 22.Baskı Rubaiyat
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.