Osman Gazi
Oğlu Orhan'a döndü: "Oğlum; dünyaya gelen bir padişah yoktur ki, ölüme itaat etmesin. Şimdi Hakim-i Mutlak'm hüküm ve iradesiyle ölüm yaklaştı. Bu manevi yolculukta, artık, dünya nimetlerinden ümidi kesmek gerektir. Ey bahtiyar oğlum, bu devleti, bu emareti sana ısmarlıyorum. Seni Allah'a emanet ediyorum. Bütün işlerinde kanunları üstün tut. Askerleri ve halkı kendi akraban gibi sev, haklarını tamamen ve noksansız ver.
Sayfa 129Kitabı okudu
Adamım Marcus ver gazı:)
Ya alıştığın yerde yaşarsın ya da kendi isteğinle alıştığın yerin dışına çıkarsın. Bu yüzden cesur ol.
Sayfa 107Kitabı okudu
Reklam
Dur yolcu! 🇹🇷 Bilmeden gelip bastığın, Bu toprak,bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver,bu sessiz yığın, Bir vatan kalbinin attığı yerdir. Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda Gördüğüm bu tümsek, Anadolu’nda, İstiklal uğrunda, namus yolunda Can veren Mehmed’in yattığı yerdir. Büyük destan Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümünde; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal etmiş tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.
Dur yolcu! bilmeden gelip bastığın Bu toprak, bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın Bir vatan kalbinin attığı yerdir. Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda Gördüğün bu tümsek, Anadolu'nda İstiklal uğrunda, namus yolunda Can veren Mehmet'in yattığı yerdir. Bu tümsek, koparken büyük zelzele, Son vatan parçası geçerken ele, Mehmed'in düşmanı boğduğu sele Mübarek kanının akıttığı yerdir. Düşün ki, haşr olan kan, kemik eti Yaptığı bu tümsek, amansız çetin Bir harbin sonunda bütün milletin Hürriyet zevkini tattığı yerdir. Necmettin Halil ONAN Deniz ve kara savaşlarında canlarını ülke uğruna siper eden erinden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e kadar tüm şehitlerimizin, gazilerimizin ve vatan sevdalılarımızın ruhları şad olsun.
Vuslata selam ver, öldür kederi, Siteme, kahrına katma kaderi. Ebedi âlemden dönen yok geri, Bedenim toprağa serilmeden gel.
"1923'teki Adana seyahatini yaptığımız zaman, trende 'Paşa Kazım' da var. Paşa Kazım, o hummalı devirlerde Ankara'nın tek kahkahasıydı. Yolda Latife Hanım'a hoşa gidecek bir nekrelik yapmış olacak ki, hanımefendi kendisine yirmi beş liralık bir banknot vermiş. Paşa Kazım, Gazi'nin huzuruna bir tarafı inmelenmiş gibi yampiri bir vaziyette girdi. Gazi güler: - Ne o Paşa! Paşa Kazım zeki, Gazi'den de o miktar para koparacak: - Hanımefendinin verdiği bu cebimdeki banknot o kadar ağır bastı ki, muvazenem bozuldu! Gazi, - Aferin Paşa Kazım! der. Seni eğrilikten kurtarmak lazım. Fakat eksik versem muvazene düzelmez, fazla versem de muvazene bozulur, cebindeki banknotu ver de, biz de ona göre verelim. Paşa Kazım hep o eğri tavrıyla ilerleyerek banknotu Gazi'ye uzatır. Şef, parayı alınca ciddi bir eda takınarak emreder: - Doğrul!. .. Muhatabının şaşırması karşısında: - Eğriliğin, diyor, bu banknotun ağırlığından gelmiyor muydu? Ağırlığı aldım, artık eğri kalamazsın, doğ­rul!... "
"Atatürk İçin", İsmail Habib Sevük, sayfa 98Kitabı okudu
Reklam
Bin minnet, bin şükran sana ey sevgili ve ebedi Başkomutanım…
BÜYÜKLERİN EN BÜYÜĞÜ “GAZİ M. KEMAL"E Yüzyıllarca süre zavallı Türk, gaddar sultanların ökçeleri altında ezilmiş, galip geldiği zamanlarda fethettiği beldelerde bile kötü idarelerin perişanlığından ve acz ve gafletten mağlup zilleti çekmeye mahkûm bırakılmıştı. Bütün hayatında bir kürek mahkûmu sefaleti ile beli bükülmüş, uğursuz baskı
Lâtife Hanım ayrıldıktan sonra Atatürk'ün hatırasına saygılı kaldı. Hatıraları için çok cazip teklifleri reddetti. Şahsi dostluğunu ancak Atatürk'ün sağlığına itina göstermiş yakınlarıyla devam ettirdi. Atatürk ve eşi Lâtife Hanım ayrılmadan, Mustafa Kemal Lâtife Hanım'a; "Latif, bana asker sözü ver. Müşterek hayatımıza dair,
Sayfa 116 - Güven KitabeviKitabı okudu
125 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Başlamadan önce: Bu inceleme yoğun Spoiler içermektedir. Kitabın incelemesine geçmeden, daha önce
Attila İlhan
Attila İlhan
hiç okumayanlar için kendisinden ve şiirlerinden ve şarkı olmuş şiirlerinden bahsetmek istiyorum. Bilinen adıyla Attila İlhan'ın gerçek adı Attila Hamdi İlhan olup pluviofil, bibliyofil, bibliosmia bir karaktere sahiptir. Şiir,
Elde Var Hüzün
Elde Var HüzünAttila İlhan · Bilgi Yayınevi · 19923,458 okunma
Reklam
Siyasal islamcıların zorbaladığı dizelerden
Türke bir hayır gelmez arap felsefesinden,Gazi bize bir din ver Türkün öz nefesinden
Fazıl Hüsnü Dağlarca
Fazıl Hüsnü Dağlarca
Ön sahanlıkta vatman, saygının korkuya karıştığı bir ciddiyetle, tramvayı sürüyordu; hemen gerisinde Mustafa Kemal Paşa ve Latife Hanim durmuşlar, Seryaver Salih Bey, onlarin arkasında. Gâzi'nin arzusu üzerine, tramvayı hizlandırmak isteyen vatman, atını iki kere kamçıladı "...kamçısız olmaz mı?.." Vatman, Paşa'nın sorduğuna çok şaşırmıştı: "...olur mu Paşam, attr bu!.." dedi, "...bu dilden anlar..." Mustafa Kemal Paşa, muzip gülümsüyordu: "...ya olursa?.." "...siz daha iyisini bilirsin, paşam...lâkin, biz ne duyduk, ne gördük..." Gâzi, bir adım daha atıp, ellerini uzatıyor: "...ver hele şu dizginleri!.." Latife Hanım ile Salih Bey, merakla, biraz da endişeyle, bakıştılar, çünkü şaşırmışlardı. Vatman, elinde kamçısı, hürmetle çekilip; gerekirse derhal müdahale edebileceği, bir yakınlıkta durmuştu. Gâzi, dizginleri eline almış, tramvayı sürüyor. Basbayağı keyifli, vatmana sordu: "...nasıl, oluyor muymuş?.." Vatman, mahçup ve mütevazi: ".el elden üstündür, paşam!.." Mustafa Kemal Paşa, söze, ciddi mi şaka mı olduğu anlaşılamayan bir ciddiyetle devam ediyor: ".... Maksad, kamçısız sevk-ü-idare... Mühim olan budur... " Gülerek ilave etti: "... Kolay değildir, ha!.." Kısa bir suskunluğu derin bir ciddiyetle tamamlayacaktır: "... Binlerce neferi, Azraile karşı harbe sevkettim, tek kamçı darbesi yoktur... Sen sen ol, zaruret hasıl olmadıkça, kamçını kullanma!.. "
Sayfa 411 - Mustafa Kemal AtatürkKitabı okudu
toprak mazi
En mukaddes iki ‘‘var’’a böyle söversen, Toprak ejder, mazi kanlı bir gece dersen, İleriye bakamazsın, gözün kamaşır. İstikbali kucağında bu mazi taşır... Arkasında olmasaydı şanlı bir mâzi Bu milletten çıkar mıydı bir büyük Gâzi? Kara toprak yine bizden gıda almasa Kalır mıydı aramızda bir töre, yasa? Mâzi bizim atamızdır, toprak
344 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.