Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
*Soru*:Düğün için kredi kartıyla çeyrek altın satın alabilir miyim? *Cevap*:Altın, gümüş veya Türk Lirası gibi değerlerin birbirleriyle satışı dinimize göre, kesinlikle peşin olmalıdır. Özellikle bunların veresiye satışı caiz değildir. Müşteri düğün için çeyrek altın satın almak isterse anında kıymetini vermesi gerekir. “Bir saat sonra, bir gün sonra, bir hafta sonra parasını vereyim veya deftere yaz bir ay sonra vereyim“ demek caiz değildir. Buna ribe-i nesie yani zaman, veresiye faizi denir. ( Tefadül faizi yani fazlalık faizi ayrı konudur. İnşaallah ilerde değiniriz.) Kredi kartıyla altın alışı, eğer anında karşılığı olan para satıcının hesabına geçerse bu akit caizdir. Yok karşılığı hemen satıcının mülküne geçmezse bu zaman faizine girer ki faiz haramdır. Bundan dolayı peşin parayla çeyrek altını almanızı tavsiye ederiz. Akit, karz-ı hasen ve emanet her biri ayrı sonuçları olan konulardır. İnşaallah ilerde işleyeceğiz. Selam ve Hürmetlerimle Dr. Hasan ÇINAR Ankara Müftüsü
“— Paşam, paramız bitti, bakkallar, kasaplar da artık veresiye vermi­yorlar, ” dememiş miydi?
Reklam
Herkes bedel ödedi de biz veresiye mi yazdırdık ?
lyne Satışı
Vadeli mal alıp peşin parayla aynı kişiye veya üçüncü bir kişiye satma yolu da finansman sağlama yöntemlerindendir. Böyle bir malın, satın alınan kimseden başkasına peşin veya veresiye fiyatla satılmasında bir sakınca bulunmaz. Ancak vadeli satan kişiye kendi sattığı malı tekrar daha ucuz peşin fiyatla satmakta faiz şüphesi vardır. "lyne satışı" denilen bu yöntem Ebû Yusufa göre geçerli sayılırken, diğer pekçok müctehitlerce mekruh ve çirkin kabul edilmiştir (Ayrıntı için bk. "Vadeli Sattığı Malı Peşin Para İle Geri Almak ("lyne Satışı" konusu).
Sayfa 332 - "bey bi'l-istiğlal"Kitabı okuyor
Selem
Selem; hazır bir bedeli zimmette nitelikleri belirli bir bedel karşılığında belli bir vadeye kadar satmaktır. Burada anapara peşin verilir, zimmet borcu olan mal ise veresiye olur. 32. es-Serahsi, el-Mebsût, XII, 124; el-Käsäni, el-Bedayi, V, 201; İbnü'l-Hümam, Fethu'l-Kadir, V, 323; İbn 33 Abidin, Reddü'l-Muhtar, IV, 213; İbn Rüşd, Bidayetü'l-Müctehid, II, 199.
Sayfa 313 - SELEM AKDİ (PARA PEŞİN MAL VERESİYE SATIŞ)Kitabı okuyor
"Ol" demekle olmuyor
Doğa bizi üretiyor. Böyle bir doğa üretkenliğinde insan gözü örneğin 400.000 yılda bütünlenip göz olabiliyor. Din sözcülerinin veresiye "Ol dedim, oldu!" bildirisi hiçbir gerçeğe dayanmıyor. Doğa, böyle bir savın gerçek olmadığını biz insanlara her an söyleyip durmaktadır. Evren "Ol!.." demekle yaratılmamıştır! Tanrılar böylesine güçlü olsaydı, dört yıl üst üste yağmur yağmayan ve bir Müslüman ülkesi olan Yemen'i kuraklığa boğmazlardı!
Reklam
bir soru yaşamla eksiksiz bir alışveriştir önceleri bakkal defteri karmaşıklığında sürse de gün gelir hesap kesinleşir böyle anlaşılır veresiye mi peşin mi yaşadığın yaşamın mı insandan insanın mı yaşamdan alacaklı kaldığı
Hatıra gönüle sevgi işleri bitti veresiye vefa yazmıyoruz artık. Ne de olsa borcunuzu ödemiyorsunuz boştan yere e(k)mek vermiyoruz artık.
Rabbimiz Allah'û Teâlâ kulunun amelini veresiye mukâfatlandırmaktan yücedir. *Seni taate ehil kılması, taatine mükâfat olarak yeter.
Kureyş Allahı, bırakın Eskimoları, yazıklı Kureyş Araplarına gökten çadır bile indirmemiştir! Varsın "Veresiye Cennetler" kuruladursun!.
Reklam
Veresiye satışta pazarlık; yağmurun yağması, rüzgarın esmesi, hacıların hacdan dönüşü veya şirket ortağının yolculuktan dönüşü; harman, hasat veya bağ bozumu gibi belirsiz bir tarih üzerinde yapılsa, satım akdi fasit olur. Çünkü böyle belirsiz bir vade taraflar arasında anlaşmazlığa yol açabilir. Burada belirsizliğin az veya çok olması sonucu değiştirmez. Vadede az bilinmezlik (yesir cehâlet), meydana gelmesi kesin olan fakat bazan erken, bazanda geç ortaya çıkabilen vadedir. "Hasat zamanı" gibi. Çok bilinmezlik (fahiş cehâlet) ise; meydana gelmesi kesin olmayan ve hiç olmaması da mümkün bulunan bilinmezliktir. "Yağmur yağdığı" veya "rüzgâr estiği zaman" gibi.
Sayfa 304 - KREDİLİ ALIŞ-VERİŞLERKitabı okuyor
Bir malın peşin olarak satılması asıldır. Ancak alıcı her zaman peşin para veremediği için vadeli satışlara da ihtiyaç olur. Vadeli veya taksitle satışta satıcı malı teslim ettiği halde alıcı satış bedelini belirlenen ileriki bir tarihte ödemeyi üstlenir. Eğer para peşin mal veresiye satım akdi yapılmışsa buna "selem" veya "selef" akdi denir.
Sayfa 304 - KREDİLİ ALIŞ-VERİŞLERKitabı okuyor
İntiharın akıllara zarar veresiye güzeldi.
Kalbinizi veresiye defteri yapmayın. Yorulursunuz. ☕📕🖊
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.