Kız evlat sahibi zengin babalar Henry'den (VIII. Henry) hoşnut değillerdi, bunun nedeni de şuydu: zengin babalardan çoğu, evli olmayan kızlarını manastıra kapatırlardı. Manastırlar kapanınca (Henry bunları kapatıp sahip oldukları zenginlik ve topraklara el koymuştu.) kızların evlendirilmeleri gerekiyordu. Sorun bunlara koca bulunması değildi. Zengin bir adamın kızı evlenince babanın servetinin önemli bir kısmı da onunla gidiyordu. Bu evlilikler birkaç kere yapıldığında aile yoksul düşebilirdi.
Sayfa 190 - Milliyet YayınlarıKitabı okudu
VIII. Henry Katoliklikten tümüyle kopmuş değildi. Papanın üstünlüğünü reddetmiş, manastırları kapatmış, birkaç karısını boşamış olabilir, ama Katolik inancından asla vazgeçmemiştir. Hükümdarlığı sırasında Martin Luther'i kınamış ve Protestan reformcuların öldürülmesini onaylamıştır. (Bunların da çoğu kazıkta yakılmışlardı.)
Sayfa 190 - Milliyet YayınlarıKitabı okudu
Reklam
GRIFFITY Soylu leydim, insaların kötülükleri mermere, iyilikleri de suya yazılır.
Buckıngham Ölmek üzere olan bu adamın şu sözlerine kulak verin:Sevginizi ve tavsiyenizi bol bol dağıtmayın ; Çünkü dost diye bağrınıza bastığınız kişiler bahtınızın ters döndüğünü gördüklerinde sizi derhal yüzüstü bırakırlar.
Savaşlar toprak için ama Tanrı adına, Allah adına yapılıyor.
Savaşlar, toprak için yapılıyor; ama Allah adına, din adına yapılıyor. Sınıflar, toprak ağaları, bunlarla ittifak içinde din adamları ve köle köylüler... Osmanlı'da da öyledir, köylü köledir. Bu pek okutulmaz bizde. Bir yerden bir yere gidemez, öyle kolay değildir o işler. Köle köylü ve toprak ağası, yönetici ve din adamı. Kimi zaman toprak ağası-yönetici-din adamı aynı kişi. Halifelikte olduğu gibi veya Papalıkta olduğu gibi veya VIII. Henry'de olduğu gibi. Bütün dünyada, bütün dinlerde, bütün tek tanrılı dinlerde aynı. Dolayısıyla tarım devrimi bütün insanlığı değiştiriyor; en büyük devrim o. Tek tanrılı dinler geliyor, imparatorluklar kuruluyor; köle köylüler ile yönetici, toprak ağaları ve din adamları sınıfı oluşuyor ve siyaset tabii babadan oğula geçen imparatorluklar içinde gelişiyor. Savaşlar toprak için ama Tanrı adına, Allah adına yapılıyor.
Sayfa 146 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / 1.Basķı Mayıs 2009Kitabı okudu
Öfke azgın bir ata benzer; Eğer onu başıboş bırakırsanız çabucak yorulur.
Reklam
Burjuvazinin Kurtuluşu
Henry VIII, kilise topraklarını bağışlayarak dağıtmış, saçıp savurmuş, yeni bir burjuva toprak sahipleri topluluğu yaratmıştı; ondan sonra bütün 17. yüzyıl boyunca, sayısız büyük araziye elkonulup, tam ya da yarı sonradan-görmelere dağıtılması aynı sonucu doğuracaktı. Bunun içindir ki, Henry VII'den başlayarak İngiliz aristokrasisi, sınai üretimin gelişmesine karşı koymak bir yana, tersine, bundan dolaylı olarak yararlanmaya çalıştı; ve aynı biçimde, ekonomik ve politik nedenlerden dolayı, sanayi ve finans burjuvazisinin liderleri ile iş birliği yapmak isteyen önemli sayıda büyük toprak sahibi her zaman bulundu.
Sol YayınlarıKitabı okudu
Osmanlı Devleti'ndeki tatbikatı İslâm hukukunu tekâmülünün zirvesine çıkartmıştır. Bu devletin örfi hukuk denilen ve İslâm hukukunun hükümdara verdiği mahdut teşri salâhiyetini çerçevesinde koyduğu esasları ihtiva eden hükümler, İslâm hukukunun hayli güçlenmesine sebep olmuştur. XVI. asırda Kanunî Sultan Süleyman devrinde, İngiltere kralı VIII. Henry, Osmanlı ülkesine bir heyet göndererek Osmanlı hukuk ve adliye sistemini tedkik ettirmiş ve muhtemelen bunların verdikleri rapor istikametinde İngiliz adlî sistemini ıslaha tâbi tutmuştur. Anglo-Amerikan hukuk sisteminde, günümüz hukukçularının dikkatini çeken İslâm hukuk sistemine benzerliğin biraz da buradan ileri geldiği düşünülebilir.
BRİTANYA TARİHİNİN EN GÖRKEMLİ DÖNEMİ: TUDORLAR
Tudorlar -VII. Henry, oğlu VIII. Henry ve üç torunu VI. Edward, Mary ve Elizabeth- 1485'ten 1603'e kadar İngiltere'yi ve Galler'i yönettiler. Onların yönetiminde halk birlik içinde, yasalara saygılı, vatansever ve müreffeh bir yaşam sürdü. Tudor dönemi, büyük devlet adamları, büyük maceracıları ve büyük şairleriyle Britanya tarihinin en görkemli dönemi olarak kabul edilir.
Reklam
Her şeyin üstünde Tanrı, hiçbir kralın rüşvetle satın alamayacağı bir yargıç var.
. Efendim, ruhani konulara zaman ayırırım ; Devletteki görevime de ayırırım. Doğanın insanın benliğini koruması için de zaman gerekir; Ve doğanın zayıf bir evladı olan ben de, Ölümlü kardeşlerim gibi bununla da ilgilenmeliyim. .
Sayfa 78 - Türkiye İş Bankası-Kültür YayınlarıKitabı okudu
Resim