420 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Bu kitap, Göbeklitepe ile alakalı değil. Kitabın yazarı da arkeolog değil. Bir dinler tarihi profesörü. Dinler tarihi profesörü, Göbeklitepe'yi anlayamaz mı? Anlar elbette. Fakat Luckert'in kitabı Göbeklitepe hakkında bir şeyler öğrenmek istiyorsanız, size hitap etmez. Dinler tarihi okumak istiyorsanız, buyrun
Göbekli Tepe
Göbekli TepeKarl W. Luckert · Alfa Yayınları · 2023134 okunma
420 syf.
·
Puan vermedi
·
24 günde okudu
Göbekli Tepe’ye olan ilgimden okumaya başladığım kitabı yarım bırakmamak adına zorla bitirdim. Kitabı okumak genel anlamda yorucuydu. Sürekli bu konu şu bölümde açıklanacaktır şeklindeki ifadeler, örnek gösterilecek olan fotoğrafın ya sayfalar sonrasında yer alması ya da önceki sayfalarda kalması bütünsel olarak okuma çabamı sekteye uğrattı. Eğer kitap adı Göbekli Tepe ismini de içine alan dinler tarihiyle ilgili farklı bir başlıkla sunulsaydı hayal kırıklığım bu kadar büyük olmazdı sanıyorum. Kitaba Göbekli Tepe ile ilgili kapsamlı ve derin bir inceleme kitabı demek de yanlış olur. Zaten Göbekli Tepe arkeolojik kazı başkanı Klaus SCHMİDT, yazarla aynı fikirde olmadıklarını önsözde belirttiği “Göbekli Tepe’deki T şeklindeki dikilitaşların (T-Pfelier) anlamı konusundaki düşüncelerini tereddütsüz paylaşamadığımı gizlemeyeceğim.” cümlesiyle ifade eder. Belki de Göbekli Tepe ile ilgili daha ayrıntılı bilgilerle karşılaşmayı beklediğim için aradığımı bulamadım. Okurken hep asıl konuya dönülmesini bekleyip durdum. Göbekli Tepe’den yararlanarak dinler tarihi sunumu yapılmış gibiydi... Kitaptan hiçbir şey öğrenmediğimi de söyleyemem ancak Göbekli Tepe hakkında daha derinlemesine bilgi almak isterseniz okunması gereken kitap kesinlikle bu değil. Zaman kaybetmeyin derim... Klaus SCHMİDT’in yazdığı “Taş Çağı Avcılarının Gizemli Kutsal Alanı Göbekli Tepe” kitabı bu konuda doğru okuma olabilir. Konuyla ilgili yeni bir okuma yapacak olsam ilk okuyacağım kitap bu olurdu.
Göbekli Tepe
Göbekli TepeKarl W. Luckert · Alfa Yayınları · 2023134 okunma
Reklam
420 syf.
5/10 puan verdi
·
29 günde okudu
Dinler tarihi profesörü olan Karl W. Luckert'in dinin doğuşuna dair fikirlerini açıkladığı kitap Göbekli Tepe. Kitap kapağında yazan "Avcılıktan Evcilleştirme, Savaş ve Uygarlığa dek Taşçağında Kültür ve Din Üzerine Gözlemler" açıklaması konusunu tam olarak veriyor. Göbeklitepe ile ilgili açıklamalar ise beklentimin altında. Göbeklitepede yer alan dikili taşlar ve taşlar üzerinde yer alan çeşitli figürler yazar tarafından yorumlanmış. Bunların ne amaçla yapıldığı üzerinde durulmuştur. Kitabın ön sözünü de yazan, Göbeklitepe kazı başkanı Klaus Schmidt bu görüşlerin bir kısmına katılmadığını söylemiş, yine de zengin bir malzemeyi bir araya getirdiği için yazara teşekkür etmiştir. Kendi görüşüm ise yazarın bu kitapta anlattıkları Göbeklitepe'nin keşfi ile açığa çıkan yeni fikirler değil, zaten dinler ile ilgili araştırma yaparken edindiği bilgiler arasına Göbeklitepe'yi oturtmaya çalışmış. Yani Göbeklitepe onun için zaten bildiği şeylerin bir tekrarı ve bu "şeyler" in çoğunluğu da farazî. Kitabın anlatımına gelecek olursak son derece dağınık hatta savruk bir anlatımı var diyebilirim. "Bu aslında 5. bölümün konusu, bu konuya şu bölümde değineceğiz, bu konuyu bu kitapta anlatmamız mümkün değil, bunu 3. bölümde de anlatmıştık..." gibi cümleler sürekli tekrar ediyor. Okurken sıkıldım, hatta zar zor bitirdim. Bitirmek için kendimi motive etmek zorunda kaldım. Sonuç olarak, merakınız Göbeklitepe ise okumanız gereken kitap bu değil.
Göbekli Tepe
Göbekli TepeKarl W. Luckert · Alfa Yayınları · 2023134 okunma
420 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Kapağına ve adına binaen alıp okudum ancak Göbeklitepe ile ilgili daha çok bilgi olmasını tercih ederdim. Yazar dünyanın farklı yerlerinde özellikle Kuzey Amerika'daki araştırmalarından daha çok bahsetmiş. Tamam onlar da hayli ilgi çekici ve konu ile bağlantılamaya çalışmış. Ama Göbeklitepe kazı başkanı Klaus Schmidt bile önsözde yazarla ihtilafa düşmüş gibi bir algı da oluşmadı değil hani.
Göbekli Tepe
Göbekli TepeKarl W. Luckert · Alfa Yayınları · 2023134 okunma
Resim