Aşkın bir yaratıcıya inanmıyor olabilirsin fakat René Descartes'in dediği gibi kendine baktığında bile aslında "insan denilen varlığın tekil birey olarak yaratıcı bir töz" olduğunu görürsün. Bizim yaratıcı tarafımız var, bir şeyler yapıyoruz, olmayanı var ediyoruz, "Tanrı'nın ruhundan üfledi," denilen şey muhtemelen yaratıcılık hikâyesidir. Küçük bir söz oyunuyla söylersek: Sadece bu yarat cılığın varlığı bile yaratma eyleminin gerçekleşmesi bakımından bir yaratıcıyı gerektirir. En azından seni gerektirir. Senin olduğun yerde "yaratıcı"nın olmadığı bir evren tasavvuru absürttür
Eğer kendi özgün fikirlerinizi ifade etmezseniz, kendi varlığınızı dinlemezseniz, kendinize ihanet etmiş olacaksınız. Bütüne katkıda bulunmadığınız için ihanetiniz toplumumuza da karşı olacak.
Reklam
Fakat, ölüm hayata sığar; hayay ise, yaratma ile, ölüme baskın çıkar.
226 syf.
8/10 puan verdi
·
21 saatte okudu
Dumas’nın Monte Kristo Kontunu bayılarak okumuş biri olarak Siyah Lale beni aynı şekilde etkileyemedi. Kitap 17. yüzyıl Hollanda’sında geçen hikaye, bir çiçeğin etrafında şekillenen siyasi entrikaları anlatıyor. Evet, akıcıydı, kolay okunuyordu, hatta tarihi atmosfer de güzeldi ama hikaye genel olarak zayıf ve sıradandı. Kamelyalı Kadın’ın o derin duygusallığını, Monte Kristo Kontunun o efsanevi olay örgüsünü beklemedim belki ama yine de daha güçlü bir şey olabilirdi. Edebi derinlik açısından zayıf kaldığını düşünüyorum. Dumas’nın klasik anlatım tarzı sayesinde kitap sıkmadan okunuyor, fakat karakterler derinleşmiyor ve anlatının dramatik gücü hiç hissedilmiyor. Tarihi atmosfer yaratma konusunda başarılı olsa da, diğer büyük eserleriyle kıyaslandığında çok daha yüzeysel bir roman olduğu söylenebilir. Genel olarak keyifli fakat unutulmaz olmayan bir okuma deneyimi sunduğu için 8/10.
Siyah Lale
Siyah LaleAlexandre Dumas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202316,1bin okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Yazarın Sufi Günlükleri serisinin üçüncü kitabı. Diğer kitaplarında olduğu gibi burda da yazar kendi tasavvuf yolculuğunu anlatmaya devam ediyor. Bu 3 kitabında ortak özelliği diğer tasavvuf metinlerde pek de rastlamadığımız bir biçimde günlük hayatta karşımıza çıkan her şeyin bir mesajı olabileceğini bizlere göstermektedir. Mesela bir televizyon programı, Matrix gibi kült bir film, trafikte kalmak, kaybolan veya bozulan herhangi bir eşya vb. Bu üçüncü kitaptan sonra şunu anladım ki hayatımızda karşılaştığımız bütün olaylar, olgular, durumlar bize Allah Teala'nın mükemmel yaratma ve düzen sisteminin bir sembolü olabilir. Bunun yanında her şey bizim kişisel tekamülümüz için bir şeyler söylüyor da olabilir. Yapmamız gereken görünenin ötesini anlamak için yoğunlaşmak, tefekkür etmek ve bu durum şimdi bana ne anlatmak istiyor diye biraz zaman ayırmak.
Mercan Resiflerinin Ötesi
Mercan Resiflerinin ÖtesiMuhyiddin Şekur · Sufi Kitap Yayınları · 2024130 okunma
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.