Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
28 Ekim akşamı Mustafa Kemal Paşa Çankaya’da yemekte arkadaşlarına o güne kadar gizli tuttuğu bir kararını açıkladı: Yarın Cumhuriyeti ilân edeceğiz. Ertesi akşam 101 pare top atılarak Cumhuriyet’in ilânı duyuruldu. Bu olay bütün yurtta Coşkun gösterilerle kutlandı.
Sayfa 280 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Reklam
28 Ekim 1923 akşamı Mustafa Kemal, Çankaya' ya çağırdığı arkadaşlarına: - Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz, dedi. Kendisi başbakanla birlikte bir teklif hazırlayarak, ertesi günü Meclis’e sundu. Meclis cumhuriyeti ilan etmeye 29 Ekim akşamı saat 8.30’da karar verdi ve cumhurbaşkanı olarak da vatanın kurtarıcısı Mustafa Kemal'i seçti.
Sayfa 104 - PozitifKitabı okudu
Cumhuriyet İlan Ediliyor
Çankaya'ya varınca , orada beni görmek üzere gelmiş olan Rize milletvekili Fuat bey, Afyonkarahisar milletvekili Ruşen Eşref beylere rastladım. Onların da yemeğe kalmalarını sağladım. Yemek yenirken, "Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz" dedim.
Sayfa 170Kitabı okudu
"Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz" dedikleri gece ..
Cumhuriyet'in ilanının hazırlandığı gece Çankaya'da kalmışsınız ve hazırlıkları Atatürk ile birlikte yapmışsınız. O geceyi hatırlıyor musunuz? "O akşam Atatürk bizi Çankaya'ya çağırmıştı. Yemeği birlikte yedik. Misafirler giderken Atatürk bana kalmamı söyledi. Masa başına geçtik. Evvela Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nun metnini görüştük. Her madde üzerinde eskisi ile yenisi arasında mukayeseler yapıyorduk. Atatürk neticeyi dikte ediyordu. Ben yazıyordum. Bu suretle tamamlandıktan sonra bütün metni bir kere baştan aşağıya okudum. Atatürk dikkatle dinledi. Bittikten sonra biraz düşündü ve "Hazırlık tamam" dedi. O gece köşkte misafiriydim. Odama çekildim. Ertesi sabah metni bir kere daha gözden geçirdik ve beraberce Meclis'e gittik. Oldu, bitti ... "
Sayfa 15 - Dünya Kitapları 1. Baskı ( Genişletilmiş) 2004Kitabı okudu
"Yarın Cumhuriyeti İlan Edeceğiz"
Birinci Dünya Savaşı'nın ardından işgale karşı Mustafa Kemal Paşa liderliğinde başlatılan Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlanmıştı. TBMM'nin 20 Ocak 1921'de kabul ettiği Teşkilat- Esasiye Kanunu ile egemenlik "kayıtsız ve şartsız" millete verilmişti. 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla Osmanlı imparatorluğu resmen tarihe karışmış, yeni devlet 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması ile tüm dünya tarafından tanınmıştı. Mustafa Kemal Paşa, 1923 Eylül ayının son günlerinde Neue Freie Presse gazetesinin muhabiri Josef Hans Lazar'a verdiği röportajda "Cumhuriyet" kelimesini ilk kez dile getirdi. Bir ay sonra, 28 Ekim akşamı yakın çalışma arkadaşlarını Çankaya'da yemekte topladı ve o meşhur sözünü söyledi: "Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz!" Anayasanın birinci maddesinde değişiklik yapılarak "Türkiye Devleti'nin şekl-i hükümeti cumhuriyettir" ibaresinin konulması kararlaştırıldı. TBMM, 29 Ekim 1923'te anayasa değişikliğini kabul etti ve Türkiye Cumhuriyeti ilan edildi. Mustafa Kemal Paşa aynı gün cumhurbaşkanı seçildi. Başbakan olarak atanan İsmet Paşa'nın kurduğu hükümet, ertesi gün güvenoyu aldı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hükümeti olarak göreve başladı.
Sayfa 23 - Atlas Tarih DergisiKitabı okudu
Reklam
Gazi Mustafa Kemal Atatürk
"Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz! "
Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Mustafa Kemal, 28 Ekim akşamı verdiği bir yemekte Fuat ve İsmet’e dönüp, “Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz,” dedi.
Sayfa 145Kitabı okudu
Yarın cumhuriyeti ilân edeceğiz...
O gece Çankaya'da İsmet Paşa ile Milli Müdafaa Vekili Kazım, eski kolordu kumandanlarından Sinop mebusu Kemalettin, Sami ve Milli Mücadelede Kocaeli Grubu kumandanı Halit Paşalar bulunuyordu. Gazi, Rize mebusu Ekrem ve Afyon mebusu Ruşen Eşref Beyleri de yemeğe alıkoydu. İşte bu yemektedir ki arkadaşlarına: "- Yarın cumhuriyeti ilân edeceğiz," dedi.
Sayfa 147 - Remzi kitabeviKitabı okudu
Yarın Cumhuriyeti İlan Edeceğiz
Latife'nin ayrıca ailenin genç kızları arasında da seçilmişliği var. Cüretli, atak, kendi yasalarına göre yaşamayı seven, insanın gözünün içine bakarak her istediğini konuşabilen, bilgili olduğu kadar da görgülü. Üç dilde rahatça yazıp okuyan, iki dilde rahatça konuşan, zeki, esprili, hazır cevap bir genç kadın. Artık, şimdi Mustafa Kemal'in eşi. Kocası dolayısıyla sahip olduğu "mevki"nin bütün imkanlarını kullanmaya kararlı. Kullanıyor da.. Bu kadın, Çankaya Köşkü "müdavimleri"nin elbette rahatını kaçıracaktır. Çünkü bütün bu nitelikler karşı takımda ister istemez tuhaf kompleksler uyandırıyor. Latife Hanım, yeni Cumhuriyet'in önerdiği çağdaş Türk kadını örneğiydi bir anlamda. Ama erkeklerin bu örnekle anlaşabilmesi için genlerinde yaşayan ve en az beşyüz yıllık bir geçmişin ağırlıklarını taşıyan bazı alışkanlıkları içlerinden söküp atmaları gerekiyordu. Kadın - erkek ilişkilerinde imparatorluğun geleneksel kurallarıyla yaşayan erkeklerin, Batılı anlayışın uzun yıllardır savaşın sürdüğü yeni bir sistemi hop diye geçivermesi elbette zordu.
Sayfa 160
Reklam
Cumhuriyet
İş yapmanın şikayet etmekten çok daha zor olduğunun tamamen anlaşıldığı gün, Mustafa Kemal son hamlesini yapacaktır. 28 Ekim akşamı Çankaya'da yenen bir yemekte bazı yakın arkadaşlarına "Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz." demiştir.
Sayfa 286 - M.Kemal AtatürkKitabı okudu
"Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz."
Lâtife Hanım memleketin geleceği konusunda çok önemli kararların alındığı günlerde Ankara'dadır; meselâ Cumhuriyet'in ilanı kararı evsahibesi olarak bulunduğu Çankaya'daki sofrada verilmiştir!
Sayfa 8 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
1.150 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.