Bir konuşmayı dinlemeye gidebilirim ve söylenenlere büyük ilgi gösterip bununla meşgul olabilirim, ama o gece rüyamda konuşmacının kravatını görebilirim. Ve sonrasında da bir psikanaliz esnasında bu rüya bağlamında (ve elbette geçmiş ve şimdiki yaşamım bağlamında) kravatla ilgili çağrışımlarımı aktardığımda, beni o kadar içine çekmiş olan konuşmada söylenmiş herhangi bir şeyden çok daha farklı düşünce, his ve anılar keşfetmem kuvvetle muhtemel olacaktır. Bir başka deyişle, ilgi gösterdiğim ve dikkat ettiğim şeyler, yalnızca veya basitçe benim ilgi gösterdiğimi düşündüğüm şeyler değildir. O konuşmada, benim için, benim fark etmiş olduğumdan çok daha fazla şey vardır; benim bir tarafım tarafından Freud'un “günden kalanlar" dediği şey için kullanılmıştır- bilinçdışı isteklerimi bir rüyada formüle etmek amacıyla kullanmam için günden bana kalanlardır. Gün içinde geçen zaman, rüyayı gören kişi tarafından bilinçdışı durumdaki kabul edilemez ve bununla beraber fark edilmemiş arzularını rüya aracılığıyla formüle etmenin bir yolunu bulması için kullanılmış gibidir. Veya başka bir şekilde ifade etmek gerekirse gün, muhtemel bir geleceğin anlamını çıkarmak için, muhtemel bir gelecek çıkarmak için kullanılır.
bana öyle geliyordu ki etkin bir mesai arkadaşı, bu dışlanmaya rağmen insanlığın oluşturduğu yapıda kendine küçük de olsa bir yer bulmayı başarabilirdi.
Sayfa 8
Reklam
Hayatı ve Düşünceleri Üzerine Özet
"Kokainin tıbbi kullanımı üzerine yaptığı araştırmaları yayımlaması bu döneme denk gelmektedir ve göz doktoru Koller'in lokal anestezide kokaini kullanmasına sebep olmuştur."
Bir şeyden korkmanız ya da korkmamanız neye yarar ? Bir şeyin bizim korktuğumuz kadar gerçek sayılıp sayılmayacağı değil midir asıl sorun ?
Narsizm terimi bir Yunan efsanesinde suda hayalini görerek kendi kendisine aşık olan ve aşkının gerçekleşmeyişinden ötürü canına kıyan Narkissos'tan kaynağını almaktadır.
İnsan bir kez melankoliye yakalanmasın, her olaydan bir hüzün payı çıkarır kendisine.
Reklam
Travma: Bireyin gerektiği gibi tepki gösteremediği, üzerinde çalışıp bir çözüme kavuşturamadığı, dolayısıyla bilinçdışına ittiği yaşantı. Bilinçdışından bireyin ruhsal aygıtı üzerindeki etkisini sürekli hissettirir, birey sanki hep söz konusu yaşantıyla yüz yüze geliyormuş gibi bir duygu içinde bulunur.
Başkalarının beğenisini kazanacak pek çok şeyi benim gözüm tutmuyor çünkü ne buyum diyebilirim kendim için ne de şu kısacası şöyle adamakıllı hiçbir şey değilim.
' Tanrım o ne fırtınaydı, çarçabuk koparıp aldı beni... '
Sayfa 165
Ama birbirini anlamayan ve birbiriyle geçinemeyen kimselerin de aynı çatı altında kalması arzu edilir bir şey değildir.
Reklam
Başkalarının beğenisini kazanacak pek çok şeyi benim gözüm tutmuyor çünkü ne buyum diyebilirim kendim için ne de şu kısacası şöyle adamakıllı hiçbir şey değilim.
Geriye itime uğrayan duygular da, genellikle kötü diye nitelenecek olan bencillik ve gaddarlık duyguları, ama en başta alabildiğine yalın ve yasak biçimiyle cinsel içgüdülerdi. Buna göre, semptomlar yasaklanmış doyumların yerini tutuyor ve hastalık hasta içindeki ahlaka aykırı duygularla düşüncelerin denetim altına alınmasındaki bir yetersizlik anlamını taşıyordu.
Sayfa 263
Aktörlük Sanatı, Sanat Kuramları, Görme Biçimleri
_Medeniyet, insanların ne kadar para kazandığıyla ya da kaç tane lüks arabaları olduğuyla ölçülmez. Medeniyetin para birimi Sanat’tır. Sanat aristokrattır ve sanatla uğraşan kimseler de yükselerek seçkinleşirler. Müzelerimizde ve kütüphanelerimizde korunan da sanatın ta kendisidir. Sanat Müzesi'ni ziyaret ettiğinizde göreceğiniz, insanların
yaşamım bir atlıkarıncaya benziyor ve ben inemiyorum; sürüklenmenin dışında hiçbir çözüm yolu yok; ama sürüklenmek de tehlikeli..
Espriler - Otobiyografi
_Nükte’yi anlamak oldukça güç. _Nükte, benzemezin içindeki gizli benzerleri açığa çıkarma yeteneğidir. _Nükte, zeka ürünü olarak haz üretmeye yarayan bir etkinliktir. Esprilerin malzemesi, yasaklanmış arzulardır. _Bazı Nükte formülleri: Şaşırtma, aydınlatma, karşıtlıklar, anlamsızlıktaki anlam. _Kraeplin: Karşıt iki kavramın birleşimi ve
293 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.