Abdülhak Hamit Tarhan

Abdülhak Hamit TarhanMakber yazarı
Yazar
Çevirmen
7.9/10
59 Kişi
378
Okunma
152
Beğeni
10,9bin
Görüntülenme

Hakkında

Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde ve Cumhuriyet Türkiye'sinin ilk yıllarında eserler vermiş, modern edebiyatın doğuşunda etkin bir isimdir. Köklü ve eski bir ulema ailesinin ferdi olarak dünyaya gelmiş, hayatının her döneminde yüksek mevkilerde bulunmuş, dünyanın birçok yerini görme fırsatı yakalamış, çağının büyük ve güçlü bir sanatçısı sayılmıştır. Tanzimatı, Birinci ve İkinci Meşrutiyetleri ve Cumhuriyeti gören; bu devirlerdeki Tanzimat, Edebiyat-ı Cedide, Milli Edebiyat ve Cumhuriyet devri edebiyatlarını yakından tanıyan sanatçı Türk Edebiyatı'nda Şair'i Azam sıfatı ile anılır (Bu sıfatı ilk kez Süleyman Nazif kullandı). Uzun seneler diplomat olarak hem doğu hem de batı ülkelerinde bulunması nedeniyle iki edebiyatı da tanımış; Türk şiirine batıdan yeni konular, serbest düşünce ve şekiller getirirken; batı yazarlarından etkilenerek yazdığı oyunlarla Türk tiyatrosuna felsefi düşünceyi sokmuştur. Türk edebiyatının en büyük eserlerinden birisi kabul edilen Makber'in şairidir. TBMM III., IV. ve V. dönemlerde İstanbul milletvekili olarak görev yapmıştır.
Tam adı:
Abdülhak Hamid Tarhan
Unvan:
Türk Şâir, Oyun Yazarı, Diplomat
Doğum:
Beşiktaş, İstanbul, 2 Ocak 1852
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 13 Nisan 1937

Okurlar

152 okur beğendi.
378 okur okudu.
12 okur okuyor.
306 okur okuyacak.
12 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Eyvâh! .. Ne yer, ne yâr kaldı, Gönlüm dolu âh ü zâr kaldı. Şimdi buradaydı gitti elden, Gitti ebede gelip ezelden. Ben gittim o hâksâr kaldı, Bir kûşede târumâr kaldı. Bâkî o, enîs–i dilden eyvâh! Beyrût’ta bir mezâr kaldı.
Reklam
Belki de en can alıcı yeri burası...
Eyvâh! .. Ne yer ne yâr kaldı, Gönlüm dolu âh ü zâr kaldı. Şimdi buradaydı gitti elden, Gitti ebede gelip ezelden.
Âlem mi harâb ben mi virân
Sayfa 46 - Kapı yayınlarıKitabı okudu
Her şeb ben o yârı secdelerde Etmez mi idim sana emânet
Sayfa 55 - Kapı yayınlarıKitabı okudu
Ölümlü olan insanın ölümsüzlük arayışı değil midir sanat?
ŞİİR KİTABI OKUMA ETKİNLİĞİ
Herkese iyi akşamlar, sevgili okurlar canım dostlarım. Gün geçmiyordu ki 1000 kitapta güzel bir etkinlik olmasın. Beni tanıyan okur dostlarım biliyorlardır ki şiiri çok seviyorum. Şiiri eminim siz de çok seviyorsunuzdur, öyle umuyorum. Şiir sevmemek ne mümkün? Şayet sevmeyenler için de bu ilk adım olabilir. An itibariyle şiir kitabı okuma
Reklam
“İnsan dünyada bir ‘Hak’tan; bir de haksız olmaktan korkmalıdır.”
Abdülhak Hamit Tarhan
Abdülhak Hamit Tarhan
"Gözlerimden yaş gelmiyor fakat düşüncem ağlıyordu"
Abdülhak Hamit Tarhan
Abdülhak Hamit Tarhan

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
336 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Hepimizin edebiyat derslerinden bildiği Abdülhak Hamit Tarhan’ın Makber eserini öylesine merak ediyordum ki sonunda okumak nasip oldu. Kitap hakkında o kadar çok şehir efsanesi var ki ben bunların dışında biraz kitaptan bahsetmek istiyorum. Malûmunuz Abdülhak Hamit Tarhan Makber’i canından çok sevdiği eşi Fatma Hanım için yazmıştır. Kendisiyle 11 senelik evli iken 24 yaşında vereme yakalanmış ve kurtarılamamıştır. Bu olay yazarı çok etkiler ve kendisini bu eserle birlikte Türk edebiyatına kabul ettirir. Elimde olan eser günümüz Türkçesine uyarlanmıştır. Bunu yaparken ki amaç anlaşılmasını kolaylaştırmaktır. İçersinde eşinin ardından ona karşı olan duygularını anlatan şiirler yer almaktadır. Okumanızı dilerim, sevgiler.
Makber
MakberAbdülhak Hamit Tarhan · Akademik Kitaplar · 2016181 okunma
159 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 saatte okudu
Abdülhak Hamit Tarhan, Tanzimat Dönemi Türk edebiyatçılarımızdan en aykırı ve en merak uyandıran kişiliktir. Yenileşme dönemi Türk edebiyatının öncülerinden bir yazar, yeni Türk şiirinin önemli bir ismi kabul edilen bir şair, daha 13’ünde bir çevirmen, cesur ve meydan okuyan bir eleştirmen ve TBMM milletvekilidir. Aristokrat, bürokrat ve iyi
Finten
FintenAbdülhak Hamit Tarhan · Maarif Vekâleti · 195974 okunma
Reklam
312 syf.
8/10 puan verdi
Abdülhak Hamit TARHAN, tarafından kaleme alınan eserin yazılma sebebi, Tarhan’ın ilk eşi Fatma Hanım’ın vefat etmesi ve duyduğu acıyı kelimelere dökmesidir. Fatma Hanım’ın vefatı Tarhan’ın sanat anlayışını etkiler ve Tarhan, sadece Makber’i değil Hacle ve Ölü adlı eserlerini de kaleme alır. En çok sesi Makber getirir. Tarhan Makber Mukaddime’sinde eseri kendisi için yazdığını belirterek sanatın şahsi olduğu görüşünü de bir nevi açıklamış olur. Tarhan’a göre sanat şahsi ve muhteremdir. Tarhan, eserin edebiyatla ilgisi olmadığını belirterek eseri beğenmez ama Fatma Hanım’ı anımsattığından eseri çok sever.Makber’in güzel tarafı çığlıklarıdır diyen A. Hamdi TANPINAR, Makber’i Türk şiirinin bir tarafında kendini hissettirecek bir ürperme olduğunu ve Avrupalı şiir anlayışımızın ilk büyük eseri olduğunu söyler. Orhan OKAY ise Makber’in öneminin ve farkının ölüm konusunu ele alması ve metafiziksel bir yapısı olduğunu belirtir. içerik olarak Makber’in iki ana konu üzerinde durduğunu bunlardan birinin Fatma Hanım için anlatılan, diğerinin ise ölüm konusu etrafında gelişen düşüncelerdir. Fatma Hanım ile ilgili kısımda isyan, ölümü sorgulamak, ölüm ve sonlara doğru tevbe ve iman vardır. Vezni mesnevi olmasına rağmen mesnevi tarzında yazılmamıştır. 2. Beyti tek başına kafiyeli ve 7. Mısrası serbest olan 8 mısralı aabbaacb kafiye düzenine sahiptir. 294 kıta, 2352 beyitten oluşmaktadır.
Makber
MakberAbdülhak Hamit Tarhan · Çağrı · 2011181 okunma