Ahmet Atilla Şentürk

Ahmet Atilla ŞentürkOsmanlı Şiiri Antolojisi yazarı
Yazar
9.2/10
50 Kişi
236
Okunma
14
Beğeni
3.747
Görüntülenme

Hakkında

1980’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun olarak aynı üniversitenin Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalına asistan girdi. 1987’de Başlangıçtan XVI. Asra Kadar Anadolu Sahası Mesnevîlerinde Edebî Tasvirler konulu doktora tezini bitirdi. 1991-1993 akademik yıllarında A.B.D., Ohio State Üniversitesi’nde “Near Eastern Languages and Literatures” bölümünde Daily Life in the Ottoman Empire in Light of Literary Texts konulu disertasyonla misafir öğretim üyesi olarak bulundu. İstanbul Üniversitesinde 1993’te doçent 1999’da profesör olarak edebiyat tarihi, metin şerhi, metin tamiri ve edebî metinler ışığında toplum hayatı konularında dersler verip kitaplar yayımladı. Eserlerinden bazıları: Yahyâ Beğ'in Şehzade Mustafa Mersiyesi yahut Kanunî Hicviyesi (Enderun Kitabevi, 1998); Osmanlı Şiiri Antolojisi, (Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, 1999); Eski Türk Edebiyatı Tarihi (Dergâh Yayıncılık, İstanbul 2007) İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden 2010’da emekli olan Şentürk 2016’da Osmanlı Edebiyatı Araştırmaları Merkezi OSEDAM’ı kurarak uzun yıllar üzerinde çalıştığı eseri Osmanlı Şiiri Kılavuzu’nu yayımlamaya başladı. Bugüne kadar yayımladığı ciltler şunlardır: Osmanlı Şiiri Kılavuzu (Âb-Azrail) c.I, İstanbul 2016; Osmanlı Şiiri Kılavuzu (Bâb-Çüst eri) c.II, İstanbul 2017; Osmanlı Şiiri Kılavuzu (Dâbbe-Düzgün) c.III, İstanbul 2019; Osmanlı Şiiri Kılavuzu (Ebabil-Efsûn) c.IV, İstanbul 2020.
Unvan:
Türk Akademisyen, Yazar
Doğum:
İstanbul, 1958

Okurlar

14 okur beğendi.
236 okur okudu.
20 okur okuyor.
110 okur okuyacak.
8 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Geh hayâl-i yâr ile geh hâb-i gamla ey göñül Hôş geçür vaktüñi kim ` âlem hâyal-i hâbdur
Dil nicesi kılmasun la'lüñ şerâbın ârzû Var mıdur bı haste kim dâr-i şifayı gözlemez
Reklam
Tahtsız Padişah Şehzade Mustafa...
"Ey şeh-i kân-ı kerem sende ‘adâlet bu mıdur Şâh-ı ‘âlem olasın sende ‘inâyet bu mıdur ... Bir Urus câdûsınuñ sözin kulaġuña koyup Mekr ü âle aldanuban ol ‘acûzeye uyup Bâğ-ı ‘ömrüñ hâsılı ol serv-âzâdeye kıyup Bî-terahhum şâh-ı ‘âlem n’itdi Sultân Mustafâ Şâh-ı ‘âlemsin veli halk tutdı senden nefreti Kimsenüñ kalmadı hergiz saña
Büyüyen AyKitabı okudu
"Âdemoğlu âleme üryân gelir üryân gider. Nâle vü efgânile giryân gelir giryân gider."
Büyüyen AyKitabı okudu
Bir ejdehâ-yı dü-serdür bu hayme-i dünya Dehânına düşen olur hemîşe nâ-peydâ Bu dünya çadırı iki başlı bir ejderhadır. Onun ağzına düşen elbette görünmez olur.
Sayfa 142Kitabı okudu
Kazım Taşkent Klasik Yapıtlar Dizisi
Kazım Taşkent, Yapı Kredi Bankası'nın kurucusudur. İş bu seri Fransa'nın ünlü yayınevi Gallimard'dan esinlenerek oluşturulmuş bir dizidir. Sadeliğiyle göz doldurur. :) Eski ciltli baskılarının olmaması hanelerine eksi puan olarak yazılabilir. Ayrıca daima pahalıdırlar. Eserlerin çoğunu incelediğimizde diğer yayınevleri tarafından basılmadığını
Aşk’I virane
Dâr-ı dünyâ delü gönlüm gibi vîrân olsa Ne cihân olsa ne cân olsa ne hicrân olsa Kâş ki sevdüğümi sevse kamu ehl-î cihân Sözümüz cümle hemân kıssa-i cânân olsa Bir demür tağı delüp boynına almak gibidür Her kişi âşık olurdı eger âsân olsa Şâdmânam gam-ı yâr ile sevinmez yokdur Bir gedâ cümle cihân mülkine sultân olsa Cân atar karşu çıkar izzet eder ey Yahyâ Hançer-i dilber ile bir çıkışur cân olsa Taşlıcalı Yahyâ Beğ
Taşlıcalı Yayha Beğ'in Şehzade Mustafa Mersiyesi
Taşlıcalı Yayha Beğ'in Şehzade Mustafa Mersiyesi
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
280 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ahmet Atilla Şentürk Hocanın kaleminden çıkan bu eser, merhum Halil İnalcık'ın "Şair ve Patron" tezinin tam zıttını kanıtlayan bir inceleme ve şerh kitabıdır. 16. Yy. şairi olan Taşlıcalı Yahyâ Beğ'in Kanunî Sultan Süleyman'ın oğlu Şehzâde Mustafa'nın babası tarafından boğdurtulmasından hemen sonra kaleme aldığı yedi bentlik mersiye büyük bir öneme hâizdir. Çünkü mersiye ölen insanın iyiliklerini ve faziletlerini belirtmek için yazılır. Fakat Taşlıcalı Yahyâ ilk defa patrona başkaldıran; sadece uysal bir kul değil, bilakis haksızlık karşısında Kanunî'yi dahi karşısına alan güzîde bir eserdir. Divan şairlerini yalnızca padişah dalkavuğu yahut padişaha tabasbus eden bir tip olarak gören câhil-i cühelâlar içinde âdeta tokat niteliğinde bir eserdir. Attilla Hocanın "...Yahut Kanunî Hicviyesi" olarak ek başlık ile eseri adlandırmasının sebebi de sırf bu sebepledir. Taşlıcalı Yahyâ Beğ Kanunî'yi, Hürrem Sultanı ve Rüstem Paşa'yı över görünürken bu zikredilen isimleri âdeta yerden yere vurur. Üstelik öyle sanat oyunları ile bunu yapar ki padişah huzuruna çağıracak olsa her türlü mana çıkabilir. Yani ortada şairin hep başını kurtarmaya salâhiyetli bir metin vardır. Çok söz, esere merakı azaltabilir. Bu sebeple son olarak zikrettiğim eser ile Dursun Ali Tökel'in "Ölüme Sevinen Mersiye: Yahyâ Bey'in Rüstem Paşa Mersiyesi" başlıklı makalesi de kesinlikle okunmalıdır.
Taşlıcalı Yayha Beğ'in Şehzade Mustafa Mersiyesi
Taşlıcalı Yayha Beğ'in Şehzade Mustafa MersiyesiAhmet Atilla Şentürk · Büyüyen Ay Yayınları · 201449 okunma
576 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
üniversitedeyken her sınavda muhakkak bir sorunun geldiği kitaptı. Muazzam seçilmiş şiirler ve dil içi çevirileri, muhteşem yorumlarla birleşince tadından yenmez bir kitaba dönüşüyor. Genel kültürünüzü arttıracak, yer yer hayrete düşürecek, hadi canım burda bunu mu dedi yanii sorularıyla sizi başbaşa bırakacak olmazsa olmazımmm. Hala daha açar okurum. Eski Türk Edebiyatı aşktır.
Osmanlı Şiiri Antolojisi
Osmanlı Şiiri AntolojisiAhmet Atilla Şentürk · Yapı Kredi · 199979 okunma
576 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
39 günde okudu
Eserde birçok divan şairinin bir sayfa kadar hayatı veriliyor. Hemen ardından bir eseri orijinal metin, Türkçe nesre çeviri ve beyit beyit şerh ediliyor. Divan şiirine ilgi duyanların kitaplığında mutlaka bulunmalı, alanında gayet başarılı bir eser.
Osmanlı Şiiri Antolojisi
Osmanlı Şiiri AntolojisiAhmet Atilla Şentürk · Yapı Kredi · 199979 okunma
Resim