Ahmet Turan Alkan

Ahmet Turan AlkanAltıncı Şehir yazarı
Yazar
8.6/10
160 Kişi
612
Okunma
41
Beğeni
5,2bin
Görüntülenme

Hakkında

Ahmet Turan Alkan, 1954 yılında Sivas’ta doğdu; İlk, orta ve lise eğitimi bu şehirde tamamladıktan sonra 1972 yılında A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdi; bu fakültenin Siyaset ve İdare bölümünden 1977 yılında mezun oldu. İlk köşe yazısını 1974 yılında, Sivas’ta çıkan mahalli Anadolu gazetesi’nde yayınladı. Sivas Ülkü Ocakları Derneği tarafından dört sayı yayınlanan “Pusat” isimli “bülten-dergi”ye emeği geçti; 1976-77 tarihleri arasında “Fedai” adlı haftalık dergiyi yönetti ve yayınladı.O yıllarda öğrenci olaylarının yoğunluğu sebebiyle fakülteye devamda zorluklarla karşılaşınca Sivas’ta yeniden yayınlanmaya başlayan “Hadiselerle Hakikat” gazetesi’nin yazı işleri müdürü olarak çalışmaya başladı; bu gazetede, sadece yazı işlerinde değil, bir gazetenin ve matbaanın gerektirdiği hemen her işte bilfiil tecrübe edindi. 1978 Yılında Ankara’da yayınlanan Hasret ve Genç Arkadaş dergilerine kısa süre katkıda bulundu. Mezun olduktan sonra Sivas’a dönen yazar, Hakikat gazetesinde kadrolu fikir işçisi olarak iki yıl kadar çalıştıktan sonra 1980’de askerlik hizmeti için Tatvan’a gitti. 1982 başında askerliğini tamamlayarak Sivas’ta bir muhasebe bürosunda üç yıl çalıştıktan sonra 1985 yılında Cumhuriyet Üniversitesi’ne göreve başladı. Yüksek Lisans ve Doktorası’nın tamamlayarak İİBF Kamu Yönetimi bölümünee öğretim üyesi atandı. 1989 Yılında düzenli olarak başladığı yazarlık hayatı süresince muhtelif gazete ve dergilerde denemeleri yayınlandı; 19 basılı eseri bulunan yazar, halen Zaman Gazetesi’nde ve Aksiyon dergisinde yazı hayatına devam ediyor. 2008 yılında Cumhuriyet Üniversitesi’nden emekli olarak akademik kariyerini noktalayan Ahmet Turan Alkan, aynı yıl İstanbul Üsküdar semtine taşındı.
Unvan:
Türk Gazeteci, Yazar
Doğum:
Sivas, Türkiye, 1954

Okurlar

41 okur beğendi.
612 okur okudu.
6 okur okuyor.
261 okur okuyacak.
9 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Arabesk, bir güzel dayak yedikten sonra, "Ohhh, valla iyi geldi, hiç stresim kalmadı" demenin diğer adıdır.
:D
Eskiden Sivas bir asker yatağıydı. 59. Tümen'in henüz faal halde bulunduğu yıllarda bir askerin, memleketine şöyle bir mektup yazdığı rivayet edilir: "Sevgili anneciğim! Sivas'ın üç ay yazı olduğunu söylüyorlar. Ben on bir aydır buradayım ama hâlâ yaz mevsimi gelmedi."
Reklam
Bilemedim ki... Eksi 27'ler biraz fazla değil mi :(
Sivas'ı Sivas yapan biraz da "Yandım Allah!" dedirten kış ayları değil midir?
Işığınla önce yolumu açtın. Kalbime aşkının nurunu saçtın, Sonra bir kuş gibi elimden kaçtın O gün bana her şey ağladı geçti.
Sayfa 203Kitabı okudu
«Atsız için Türkçülük fikrinin bir fikr–i sâbit olduğu anlaşılıyor; fikr–i sâbit düşünce adamlarının eyninde hiç de yakışıklı durmayan bir libâstır. Kesin inançlılar tereddüd geçirmez ve bir kutbunda kendi doğrularının yer aldığı polarize bir dünyada yaşarlar. Atsız bir fikir adamı değildi ve bu cümle onun hâtırasına saygısızlık değildir; Atsız bir da’va adamıydı; bükülmez, tavizsiz, hırçın ve kararlı bir da’va adamı. Doğru söylemek lazımsa günümüzde Atsız gibi bükülmez da’vâ adamı kalmadı; halbuki siyasetin gittikçe lüzûcî hale gelen zemininde böylelerini hasretle aramıyor değiliz. Kesin inançlılar pusula gibidir ve daima aynı istikameti gösterirler; bu da bir şeydir. ..... Bizim kuşak Atsız’ı tanıdıktan sonra Atsız çizgisinde duraklamadı; Milliyetçilik, Türkçülük’ten daha esnek, daha kuşatıcı tarifler getirmişti bize. Sokak vuruşmaları ve milliyetçiliğin partileşmesi zamanla düşünce çizgimizin yeknesak bir doğrultuda seyretmesini engelledi. Bugün ben ve benim kuşağım Atsız’ın çizgisinden çok uzaklardayız; ama o istasyondan geçmiştik: Onun hâtırası, bizim geçmişimizde bastığı toprağa kök salan bir nişan taşı gibi dimdik duruyor. Rahmet ona!»
Ahmet Turan Alkan
Ahmet Turan Alkan
Hüseyin Nihal Atsız
Hüseyin Nihal Atsız
Ahmet Turan Alkan
Türkçenin en büyük denemecilerinden birisi olan, değerli kalem 1000kitap.com/yazar/Ahmet-Tur... tahliye edilmiş. Cezaevindeyken 'Sağ Yanım' adını verdiği bir roman yazdığını duymuştum. Umarım basabilecek cesarette bir yayınevi bulur ve biz de okuruz.
Reklam
Öylesine karanlık ki gecemiz, Ha olmuş, ha olmamış penceremiz.
Ahmet Turan Alkan
Ahmet Turan Alkan

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
260 syf.
10/10 puan verdi
Üç Nokta...
Kitabı tekrar okumaya başladığımda şöyle bir not düşmüştüm: “Yirmi iki sene sonra tekrar okuyorum. İlk okuduğum zamandan beri gerek yazarında gerekse bende o kadar çok şey değişti ki! Sanırım değişmeyen tek şey bu kitapta toplanan yazıların birbirinden nefis Türkçe metinler olduğu gerçeği olacaktır. Okuyup, göreyim...” Evet, hakikaten öyleydi. Bu
Üç Noktanın Söylediği
Üç Noktanın SöylediğiAhmet Turan Alkan · Ötüken Neşriyat · 2014117 okunma
215 syf.
9/10 puan verdi
Ahmet Turan Alkan'ın anlatimiyla Cemil Meric'in dogu ve bati arasindaki yaklasimi ele alinmistir. Kitap bircok yazardan elestiriler sunmaktadir bize. Batinin doguya karsi tutumu veya dogunun bati karsisinda izledigi yol gecmisten gunumuze anlatilmis. Suan kitapcilarda bulamayabilirsiniz. Ben kutuphaneden alip okudum. Faydali oldu. Tesekkurler.
Doğu ve Batı Karşısında Cemil Meriç
Doğu ve Batı Karşısında Cemil MeriçAhmet Turan Alkan · Akçağ Yayınları · 19933 okunma
208 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 saatte okudu
Sıradaki Şehir Hangisi?
"Altıncı Şehir" in sadece Sıvas' ı vasfetmediğini sizler de fark ettiniz. Altıncı Şehir Anadolu' dur: Elazığ' dır, Maraş' tır, Kayseri' dir, Tokat' tır, Gümüşhane'dir... Kaybettiğimiz bütün insan ilişkileri, bütün eski doku, bütün beşerî boyutlar ve bütün yaşanmış zamanlardır; hepsidir ve artık yoktur! ... Altıncı Şehir, yerini şimdiki
Altıncı Şehir
Altıncı ŞehirAhmet Turan Alkan · Ötüken Neşriyat · 2013165 okunma