Ahmet Taner Kışlalı

Ahmet Taner KışlalıSiyaset Bilimi yazarı
Yazar
Çevirmen
8.8/10
192 Kişi
860
Okunma
160
Beğeni
13,5bin
Görüntülenme

Hakkında

Babası Ziraat Bankası veznedarı Hüsnü Bey, annesi Kilis Kemaliye İlkokulu öğretmeni Lütfiye Hanım'dır. Kilis Kemaliye İlkokulu'ndan (1951) sonra, Kilis Ortaokulu'nu ve Kabataş Erkek Lisesi'ni (1957) bitirmiştir. Kabataş Erkek Lisesi'nden sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazanmış, okurken bir yandan da Yeni Gün'de spor muhabirliği yapmıştır. 1962-1963 yılları arasında Yenigün Gazetesi'nde yazı işleri müdürlüğü de yapmıştır. Paris Üniversitesi'nde anayasa hukuku ve siyaset bilimi dalında Modern Türkiye'de Siyasi Güçler başlıklı doktorasını yaptı. Fransa'da tanıştığı Bordo'lu Nicole (Nilgün Kışlalı) ile 1968 yılında evlenen Kışlalı'nın, bu evlilikten iki kızı (Altınay ve Dolunay) olmuştur. Hacettepe Üniversitesi'nde siyaset sosyolojisi alanında öğretim üyeliğine başlamıştır. Askerlik dönüşü üniversiteye kabul edilmemiş, Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne geçmiştir. 1972 yılında doçent olmuştur. 1971-1977 yılları arasında Yankı Dergisi'nde yazdığı yazılarla CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit'in dikkatini çekmiş ve 1977 yılında CHP listesinden İzmir milletvekili seçilmiştir. 1978'de Bülent Ecevit hükümetinde kültür bakanı olarak görev yapmıştır. Kültür Bakanlığı'nca Ulusal Kültür dergisini yayımlatmıştır. 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde siyaset bilimi dersleri vermeye başlayan Kışlalı, 1988'de profesörlüğe yükselmiştir. 1991 sonunda Cumhuriyet gazetesinde Haftaya Bakış başlığıyla köşe yazıları yazmaya başlayan Kışlalı, 1995 yılında Antalya yolunda birlikte geçirdikleri trafik kazasında eşini kaybetmiştir. 1997'de ikinci evliliğini Nilüfer Kışlalı'yla yapan Kışlalı'nın bu evlilikten üçüncü kızı (Nilhan Nur) dünyaya gelmiştir. Ahmet Taner Kışlalı, 21 Ekim 1999 günü, saat 09.40'da Ankara'da evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir. Akit gazetesi suikastten önce hakkında bir haber yapmış ve Kışlalı'nın üzerine çarpı atılmış fotoğrafını manşetten vermişti. Ahmet Taner Kışlalı, 21 Ekim 1999 günü saat 09:40'da Cumhuriyet gazetesine yazdığı son yazısını faksladıktan yaklaşık 19 dakika sonra evinden çıktı. 06 GK 377 plakalı aracına yönelen Kışlalı, arabasının üstüne silecek ile kaput arasına konulmuş poşete sarılı paketi alıp sol eliyle kapıyı açtığı sırada büyük bir patlama meydana geldi. Sol kolu kopan Kışlalı site bekçisi Arif Emirhan Kılıç tarafından Bayındır Hastanesi'ne götürüldü. Saat 10:02'de kalp koroner atışı durmuş, nabzı hızlanmış ve bilinci kapanmış bir şekilde Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildi. Operatör Dr. Hasan Karakış tarafından yapılan muayene sonrası öldüğü tespit edildi. Ölüm raporu yine Hasan Karakış tarafından hazırlandı ve Dr. Ersin Kaya tarafından basın açıklamasıyla bildirildi. Mezarı Ankara'da Karşıyaka Mezarlığı'ndadır. Ölümünden sonra 1999 Sertel Demokrasi Ödülü'ne layık görülmüştür.
Unvan:
Türk Siyaset Bilimci, Siyasetçi (eski Bakan), Yazar ve Öğretim Üyesi.
Doğum:
Zile, Türkiye, 10 Temmuz 1939
Ölüm:
Ankara, Türkiye, 21 Ekim 1999

Okurlar

160 okur beğendi.
860 okur okudu.
44 okur okuyor.
716 okur okuyacak.
18 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Küçük İnsanların Hayalperestliği;
"Bu ülkede Atatürk'ü yıkarak olumlu bir şeyler yapabileceğini sananların, kendi küçük dünyaları içinde büyük bir yanılgıyı yaşadıklarını sanıyorum."
Sayfa 21 - Kırmızıkedi, 1. Basım Mart 2018, Bütün Eserleri - 1Kitabı okudu
Reklam
Gençlik eğer siyasete uzak kalıyorsa, bunun üç nedeni olabilir. Ya sorunu yoktur... Ya sorunlarının çözümü konusunda umudu yoktur... Ya da korkmaktadır...
Sayfa 351Kitabı okudu
“Bu topraklarda yaşayan insanlar Atatürk’ü sevmek zorunda değillerdir; ama Atatürk’e saygı göstermek zorundadırlar.”
Bir gücün tek başına egemen olduğu yerde demokrasiden söz edilemez.
Sayfa 45 - İmge Kitabevi, 14.BasımKitabı okudu
Atatürkçülük Türk milleti için bir öze dönüş hareketidir. Atatürkçü düşünce, sadece Atatürk dönemi Türkiyesi'nin zorluklarını çözmek ve bütün esir ve mazlum milletlere örnek olmakla kalmayan; akla, bilime ve fenne dayalı bir dünya görüşü olarak, gelecek yüzyıllara ışık tutacak bir sistemdir.
Ruhu şad olsun!
"Bu ülkede Atatürk'ü yıkarak olumlu bir şeyler yapabileceğini sananların, kendi küçük dünyaları içinde büyük bir yanılgıyı yaşadıklarını sanıyorum."
Atatürk'e Saldırmanın Dayanılmaz Hafifliği
Atatürk'e Saldırmanın Dayanılmaz Hafifliği
-
Ahmet Taner Kışlalı
Ahmet Taner Kışlalı
Sayfa 21 - Kırmızı Kedi Yayınevi
Reklam
Bu ülkenin aydınlık yüzü ışıklarda uyusun...
"Tanı kondu, kollar sıvadı, reçeteler yazıldı... Hasta ya iyileşecek ya iyileşecek! Şimdi bilinmeyen tek şey var. O da toplumun büyük çoğunluğunun üzerinde anlaştığı tedaviyi kimin uygulayacağı ve de sivillerin, bu tarihsel sınavdan başarı ile çıkıp çıkamayacakları!..."
Tanrı'yı Kim Kullanır
Tanrı'yı Kim Kullanır
Ahmet Taner Kışlalı
Ahmet Taner Kışlalı
Ahmet Taner Kışlalı, 21 Ekim 1999'da Ankara'da evinin önünde Türkiye’nin laik, demokratik yapısının değiştirilmesini isteyen, Atatürk Devrimlerine karşı çıkan karanlık güçler tarafından alçakça bir saldırı sonucu katledilmişti.
Laiklik: Bilimin ve özgürlüğün tapusudur.
••• Şeriatçılar özgürlük istemiyor, kendilerinden farklı düşünenlerin özgürlüklerini elinden almak istiyorlar
Ahmet Taner Kışlalı
Ahmet Taner Kışlalı
•••

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
158 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
"Tanı kondu, kollar sıvandı, reçeteler yazıldı... Hasta ya iyileşecek ya iyileşecek! Şimdi bilinmeyen tek şey var. O da toplumun büyük çoğunluğunun üzerinde anlaştığı tedaviyi kimin uygulayacağı ve de sivillerin, bu tarihsel sınavdan başarı ile çıkıp çıkamayacakları!..." Bu sözler Ahmet Taner Kışlalı'nın Cumhuriyet Kitapları'nın
Tanrı'yı Kim Kullanır
Tanrı'yı Kim KullanırAhmet Taner Kışlalı · Cumhuriyet Kitapları · 201187 okunma
295 syf.
9/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Işıklar içinde...
Yine lise toyluğu ile alıp okuduğum tozlu kutulardan bulup çıkarıp yeniden göz gezdirdiğim eski dostum...
Ahmet Taner Kışlalı
Ahmet Taner Kışlalı
bu kitabını eşi Nilgün Kışlalı'nın ölümünün ardından yazıyor ve ne yazık ki ilk okuduğum dönemde kendisi de zalimce bir suikast ile aramızdan koparılıp alınmıştı. Kitap 90'ların Türk siyasi tarihi üzerine ama değişen yalnızca parti ve siyasî lider isimleri ne yazık ki... Geçen bunca zaman sonrasında yeniden okuduğum satırlar bana iyi gelmedi ve ziyadesiyle de üzdü açıkçası. Bugünlerimizi de arar hâle gelmeyiz umarım 20 yıl sonra. Yazar 78 79 yıllarında kültür bakanlığı yapmış, hitabet yeteneğini yazım alanında da göstermiş.
Bir Türkün Ölümü
Bir Türkün ÖlümüAhmet Taner Kışlalı · Ümit Yayıncılık · 199719 okunma
Reklam
368 syf.
10/10 puan verdi
Elim bir suikast sonucu aramızdan ayrılan Ahmet Taner Kışlalı'nın bu yapıtında ön plana çıkan kavramlar : İslam'ın özü, Kemalizm, sosyalizm, liberalizm... Özellikle Atatürk devrimlerine derinlemesine bir bakış açısıyla bakılmakta, laiklik ve demokrasi kavramları müthiş bir şekilde açıklanmaktadır. Kitabın diğer bir yönünü ise 1990'lı yıllarda Cumhuriyet gazetesinde yazdığı Süleyman Demirel, Turgut Özal, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz gibi o dönem siyasilerin kendilerini sık sık gösterdikleri köşe yazıları oluşturuyor. Bol bol aforizma niteliğindeki enfes cümlelerin yer aldığı bu çok kıymetli eser mutlaka okunmalı.
Kemalizm, Laiklik ve Demokrasi
Kemalizm, Laiklik ve DemokrasiAhmet Taner Kışlalı · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2018165 okunma