Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ali Kemal Belviranlı

Ali Kemal Belviranlıİslam Prensipleri yazarı
Yazar
8.7/10
7 Kişi
42
Okunma
5
Beğeni
1.651
Görüntülenme

Hakkında

1923’te Konya’da doğan Ali Kemal Belviranlı, hafızlığını Esad Erbili el-Halidi halifelerinden babası Kaşıkçızade İsmail Hakkı Efendi ve Kadiri Şeyhi Ali Efendi’den tamamladığında 11 yaşındaydı. İslami ilimlerin yanında Arapça ve Farsça tahsil etti. 1933’te Kapı Camii’nde başhafız Ali Ulvi Kurucu ve Nuri Pişkin ile birlikte mukabele okudu. 1944’te Konya Lisesi’ni başarıyla bitiren Ali Kemal Belviranlı, aynı yıl girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1949’da mezun oldu. İngiltere'de dahiliye alanında uzmanlık eğitimi alan Belviranlı dahiliye uzmanı tıp doktoru olarak uzun yıllar Konya'da mesleğini icra etti. İstanbul’da bulunduğu yıllarda musiki, edebiyat, hat, kıraat ve edebiyat alanlarında kendisini geliştirdi. Daha öğrencilik yıllarından itibaren Osmanlı bakiyesi büyük şahsiyetlerle tanışmıştı. Gümüşhanevi Dergahı olarak bilinen silsilenin büyükleri Hasib Serezî, Abdülaziz Bekkine ve Mehmed Zahid Kotku, meşayihden bir süre şahsi tıbbi hizmetinde de bulunduğu Mahmud Sami Ramazanoğlu, Ali Öztaylan, Alasonyalı Hacı Cemal Öğüt ; Ladikli Ahmed Ağa ve son yıllarında büyük bir muhabbetle bağlandığı Muhammed Nazım Kıbrısi el-Haqqani ; ulemadan Hacıveyiszade Mustafa Efendi; Ömer Nasuhi Bilmen, Bekir Haki, Hasan Basri Çantay, A. Şeref Güzelyazıcı, Ahmed Tahir, Hüsrev Efendi ve Ömer Kirazoğlu gibi meclislerine devam ettiği ve sohbet ettiği şahsiyetlerin önde gelenleridir. Hâmid Aytaç ve Halim Özyazıcı hat sanatıyla irtibatını kuran üstadlardır. 1951-53 yılları arasında 24 sayılık bir hacme ulaşan "İslam’ın Nuru" mecmuasını çıkardı. Dergi, teknik kalitesi ve muhtevasıyla da göz alan, gönül çelen bir yayın organıydı. 3 Kasım 1998 Salı günü, İzmit - Fuar içi Venüs Restoran’da Kocaeli Aydınlar Ocağı’nın davetlisi olarak "Yaşayan Hatıralar Gecesinde Mustafa Yazgan" etkinliğinde “Gönül Dostum Mustafa Yazgan Ve Mücadelesi” konulu bir konferans verdi. 17 Ağustos 1999 depremine kadar uzunca bir süre Yalova'da yaşayan ve son eseri Beyanu'l-Hakk kitabını hazırlayan Ali Kemal Belviranlı deprem sonrasında baba toprağı Konya'ya dönmüştü. 14 Eylül 2003’de son yıllarda yakalandığı rahatsızlığı nedeniyle yattığı Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde vefat etti. Konya Hacıfettah kabristanındaki istirahatgahında sırlandı. Zengin bir kütüphanesi ve hat koleksiyonu olan Ali Kemal Belviranlı Osmanlı bakiyyesi zarif bir sufi ve bir insan-ı kamil olarak yaşadı.
Unvan:
Türk Yazar
Doğum:
Konya, 1923
Ölüm:
Konya, 14 Eylül 2003

Okurlar

5 okur beğendi.
42 okur okudu.
6 okur okuyor.
40 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İmân büyük lutûf, inançlı olmak büyük bahtiyarlık, akıl ve ilim ise bunlarla birlikte büyük ihsândır.
Sayfa 155
Reklam
Ne irfandır veren ahlâka yükseklik, ne vicdandır, Fazîlet hissi insanlarda: Allah korkusundandır.
Sayfa 181
Davada neden böyle kayıtsız duruşun var? Hissizliğe, binlerle özürler buluşun var?
Sayfa 104Kitabı okudu
Allah’a dayan sa'ye sarıl, hikmete râm ol. Yol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol.
Sayfa 179
1984 basım bir eser... Yeni arkadaşım. Sarı sayfaları ve mis gibi kokusuyla beni mest etti. Haydi Bismillah... 🪻😌
Ali Kemal Belviranlı
Ali Kemal Belviranlı
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
280 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Öncelikle Selamün Aleyküm sevgili okurlar... İslam prensipleri adlı bu eseri yıllar evvel bir sahaftan almıştım okumak bu güne kısmetmiş. ( Kitabın arka kapağından Yegane kurtuluş ve saadet yolu olan İslam'ın esaslarını itikadî, amelî, ahlakî, iktisadî ve sosyal cepheleriyle en sade, en pratik bir ifade ile öğrenmeleri için müracaat edecekleri yegane el kitabı. ) İçeriğini merak edenler için biraz değinelim. Başta müslüman nedir, iman etmek ne demektir konulu bazı suallere cevaplar verilerek kitaba başlanılmış. Daha sonra imanın şartları, İslam'ın şartları madde madde ayrıntıları ile izah edilmiş. İbadet ve temizlik gibi ilmihali bazı hususlardan bahsederek, müslümanın nasıl beslenmesi gerektiği ile alakalı da bir bölüme yer vermiş müellif. Diğer bir bölümde yurt dışındaki kardeşlerimizin meselelerinden bahsederek, günlük hayatta müslüman duruşunu tavsiye maddeleri halinde okuyucuya sunmuş. Şahsen müellifin dilini ve üslubunu çok beğenerek okudum, yazarın okuduğum ilk kitabı idi ilerleyen zamanlarda inşAllah başka eserlerinde okumak isterim. Şimdiden gözüme bir tanesini kestirdim.
Osmanlıca Rehberi 1
Osmanlıca Rehberi 1
Okumak isteyen herkese tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim. Vesselam. 🪻
İslam Prensipleri
İslam PrensipleriAli Kemal Belviranlı · Marifet Yayınları · 200523 okunma
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Osmanlı Türkçesini öğrenmeme en fazla katkısı olan eser. Hararetle tavsiye ederim. Bir de elimdeki eski (1976) baskıdan dolayı bazı harfleri soluk olmasaydı! Kitabı kıymetli eşimin yıllar önce alması ve bir kısmını eşimle beraber okumamız da benim açımdan önemli. Allah Dr.Ali Kemal Belviranlı’ya rahmet eylesin.
Osmanlıca Rehberi 1
Osmanlıca Rehberi 1Ali Kemal Belviranlı · Marifet Yayınları · 201210 okunma