Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ali Püsküllüoğlu

Ali PüsküllüoğluYaşar Kemal Sözlüğü yazarı
Yazar
Derleyen
7.8/10
52 Kişi
271
Okunma
26
Beğeni
3.357
Görüntülenme

Hakkında

1 Ocak 1935'te o dönemde Adana iline bağlı olan Kadirli'de doğdu. Ailesi çiftçiydi. İlk ve orta okulu Kadirli'de okudu. Mersin Lisesi'nde sürdürdüğü öğrenimini, sağlığı nedeniyle yarıda bırakarak Kadirli'de, Adana'da ve İstanbul'da çeşitli işlerde çalıştı. Bunlar arasında çiftçilik, gazete satıcılığı, sinema biletçiliği, avukat yazmanlığı, redaktörlük, gazetecilik ve yayımcılık sayılabilir. İstanbul'da Çevre Yayınevi'ni kurdu (1959). Kadirli'de Karacaoğlan adlı haftalık bir gazete çıkardı (29 Temmuz 1960, 12 sayı). 1960-83 arasında Türk Dil Kurumu'nda Yayın ve Tanıtma Kolu uzmanı olarak çalıştı, Kurum'a 1983'te el konulması üzerine istifa ederek ayrıldı. O tarihten sonra dil ve yazın çalışmalarını Ankara'da sürdürdü. Ankara Radyosu'nda Kitap Saati'ni (1962-63) ve Türkiye Radyoları'nda Türk Dil Kurumu adına Arı Dile Doğru,Ana Dilimiz, Öz Dilimiz programlarını hazırladı (1963-66). Türkiye Radyoları'nda her akşam olmak üzere bir yıl süreyle yayımlanan, Atatürk'ünSöylev'ini ilk kez günümüz diline aktararak sunanlar arasındaydı. Ulus gazetesinin haftalık sanat-edebiyat sayfasını yönetti (Nisan 1970-Nisan 1971, 51 sayı); Halkçı gazetesinin sanat-edebiyat sayfasını yönetti (1973); şiir dergisi Yusufçuk'u çıkardı (Ocak 1979-Aralık 1980, 24 sayı). Türk Dili dergisinin yazı kurullarında yer aldı. Çağdaş Türk Dili dergisinin kurulmasına ön ayak oldu ve dergiyi genel yayın yönetmeni olarak bir süre yönetti. Hürriyet topluluğunun yayımladığı Hürgün gazetesinde serbest yazar olarak çalıştı (1985). Öz Türkçe Sözlük kitabı 12 Mart döneminde toplatıldı ve bir buçuk yıl süren yargılama sonunda aklandı. Çocuklar için bir Türk şiiri seçkisi olan ve Kültür Bakanlığı'nca yayımlanan Kırlangıcın Kanat Vuruşu da 12 Eylül döneminde savcılıkça soruşturuldu ve kitap hakkında takipsizlik kararı verildi. Dil Derneği'nin ve Edebiyatçılar Derneği'nin kurucularındandır. 24 Haziran 2008 tarihinde, uzun süredir tedavi gördüğü evinde yaşamını kaybetti. Cenazesi, 25 Haziran 2008 Çarşamba günü öğle namazının ardından Ankara Küçükesat Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi .   (İdefix)
Unvan:
Türk Yazar, Şair ve Sözbilimci
Doğum:
Adana, Türkiye, 1 Ocak 1935
Ölüm:
Ankara, Türkiye, 24 Haziran 2008

Okurlar

26 okur beğendi.
271 okur okudu.
10 okur okuyor.
175 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bu ülkede 4 şey olmayacaksın; kadın, çocuk, ağaç, sokak hayvanı. Yaşar Kemal
Reklam
gönle doldu mu bir kez sevgi, daha da güzelleşir seven.
Sayfa 100 - Arkadaş yayınlarıKitabı okudu
Kapıları çalan benim kapıları birer birer. Gözünüze görünemem göze görünmez ölüler. Hiroşima'da öleli oluyor bir on yıl kadar. Yedi yaşında bir kızım büyümez ölü çocuklar. Saçlarım tutuştu önce, gözlerim yandı kavruldu. Bir avuç kül oluverdim, külüm havaya savruldu. Benim sizden kendim için hiçbir şey istediğim yok. Şeker bile yiyemez ki kâat gibi yanan çocuk. Çalıyorum kapınızı teyze, amca, bir imza ver. Çocuklar öldürülmesin şeker de yiyebilsinler.
Sayfa 42 - Kültür bakanlığı yayınları / KIZÇOCUĞUKitabı okudu
"Dünyada çok şey kolay da, insan olmak zor." Saygı, sevgi ve özlemle.. #YaşarKemal
Şaşarım hep Neden her sabah Mavi olmaz gökyüzü?
Sayfa 86 - PDFKitabı okudu
Düşteyim işte, çıkageldi bir güz yeli. Hafiften. Bir buğu gibiydi gök. Ey kendini saklayan geçmiş, ince tül ardında; Güz geldi ve yıldızlarını üstüme dök.
Ali Püsküllüoğlu
Ali Püsküllüoğlu
Reklam
SONSUZ BIR ŞIMDIKI ZAMAN Gümüştür Ay, altındır başak Yaz geldi yine, ey çılgın! Her sabah, ardından şu dağın Güneş biraz daha güzel doğacak. Söyle, sesini duymak, görmek seni Ne zamandır böyle yasak bana? Göçüm kalkar gider, ben çılgınca Koşardım, bilmeden bastığım yeri. Sonsuz bir şimdiki zamanda yaşar Düşler ki, artık avucumdadır; Gökyüzünü kocaman bir çadır Gibi üstüme örtüp yatar Ve gezinirdim uykularımda, Hiçbir şeye benzemez yara Acısa da, derinde, ta derinde. Şiirin o eski gümüş bahçelerinde Ozanları gördüm, şiirdir tek yasa Ah şiir ah, göğsümde ulu bir dağ!
Ali Püsküllüoğlu
Ali Püsküllüoğlu

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
104 syf.
9/10 puan verdi
Nasıl oldu da bunu atladım! Sözlük okuma sapıklığımın bir parçası olan bu kitap hakkında bir kaç kelam etmek isterim. Yaşar Kemal hakkında sayfalar dolusu yazıp söyleyebiliriz. Ama bu sözlüğün farklı bir yanı var. "Yaşar Kemal Sözlüğü". Başka bir yazara özel hazırlanmış bir sözlük var mı bilmiyorum. Bu sözlüğü edindiğimde, İnce Memed de geçen bilemediğim kelimelere tekrar tekrar bakmak oldu ilk işim. Kelimelerin tamamı Yaşar Kemal kitaplarında bulunan kelimelerdir. Üstelik sözlüğün yapısı enfes. Hangi kelime hangi kitapta, hangi yayın evinde hangi basımda hangi sayfada geçmiş, nokta atışı yapmış sayın Ali Püsküllüoğlu. Üstelik ilgili cümleyi de eklemeyi ihmal etmemiş. Kelimeler büyük çoğunlukla Çukurova dolaylarına özgü. Kalıplar, deyimler birbirinden güzel. Zaten Yaşar Kemal okuyanlar şakkadanak anlayacaklardır bazı kelimeleri. Hatta çoğusu ağzınıza yuva bile yapacak. Keşke kelimesi artık dimağımdaki yerini "keski" ye bıraktı mesela. Keşke kullanmıyorum her nedense. Sözlük okuma adeti olan olmayan her Yaşar Kemal severin okuması halinde, müthiş yararı olacağını düşündüğüm kitap/sözlük. Ali Püsküllüoğlu'na bu değerli çalışması için teşekkür ederim. Okuyacak olanlara iyi okumalar dilerim.
Yaşar Kemal Sözlüğü
Yaşar Kemal SözlüğüAli Püsküllüoğlu · Arkadaş Yayıncılık · 201429 okunma
·
Puan vermedi
Evet, okunur. Roman, hikaye ya da şiir okur gibi sözlük de okunur. Hem yeni kelimeler öğrenmek için hem de kullandığınız kelimelerin kökeni ve genel kullanımı dışında geldiği anlamları kavrayabilmek için. Yeni öğrendiğiniz kelimeyi yazılı ya da sözlü iletişimde kullanmak zorunda da değilsiniz. Biliyor olmanız sözcük dağarcığı ve sözcük bilinci açısından yeterli olacaktır. Sözlük okumanın dil becerisine ve okuduğunuzu anlamaya olan katkısını çok kısa bir sürede gözlemleyebilirsiniz. Emin olun. Düşünme biçimimizi önemli derecede şekillendiren "grafikler" bütününü ve ardındaki evrenleri kavrayabilmek adına, sizi göstergelerin dünyasına davet ediyorum! Ekstra
Şeytanın Sözlüğü
Şeytanın Sözlüğü
Büyük Argo Sözlüğü
Büyük Argo Sözlüğü
Sözlerin Soyağacı
Sözlerin Soyağacı
100 Güzel Kelime
100 Güzel Kelime
Sevgiler,
Türkçe Sözlük
Türkçe SözlükAli Püsküllüoğlu · Arkadaş Yayıncılık · 20129 okunma
Reklam
195 syf.
8/10 puan verdi
Argo: dilimize Fransızca yolu ile girmiş olduğunu söylüyor kaynaklar. Fransızca biçimi "argot", söylerken sondaki "t" ünsüzü söylenmiyor imiş. Argo için The Oxford Universal Dictionary (1967) şu bilgileri vermiş; 1890 dan beri kullanılıyor.Fransızca ve kökeni bilinmiyor.Jargon, slang ya da hırsız, serseri sınıfının özel söz
Türkçenin Argo Sözlüğü
Türkçenin Argo SözlüğüAli Püsküllüoğlu · Arkadaş Yayıncılık · 20049 okunma