Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Anna Banti

Anna BantiArtemisia yazarı
Yazar
8.6/10
5 Kişi
27
Okunma
5
Beğeni
1.348
Görüntülenme

Hakkında

Asıl adı Lucia Lopresti olan İtalyan romancı, sanat tarihçisi ve çevirmen. Roma Üniversitesi'nde sanat tarihi okuduktan sonra. 1940 yılında doğduğu şehir olan Floransa'ya döndü ve hep orada yaşadı. 1950 yılında, evlendiği ünlü sanat eleştirmeni Roberto Longhi ile birlikte Paragone dergisini kurdu ve kısa sürede saygın bir yer edinen derginin edebiyat bölümünü yönetti. Son derece üretken bir yazar olan Banti çeşitli kurmaca eserlerinin yanı sıra sanat tarihi monografileri de yazmış, Virginia Woolf ve Colette gibi yazarların bazı eserlerini İtalyancaya çevirmiştir. Edebiyat ve sinema alanında çok sayıda eleştiri yazısı da yazan Banti'nin, hem klasik hem çağdaş yazar ve sinemacıları ele aldığı bu son derece derinlikli yazılarından bir bölümü Opinioni (1961) adlı kitapta yayımlanmıştır. Banti'nin bu tür yazılarında üzerlerinde en çok durduğu isimler olan Stendhal, Balzac, Manzoni, Verga, Serao, Mansfield ve Woolf aynı zamanda kendi kurmaca eserlerinde de etkisi en çok hissedilen yazarlardır.
Unvan:
İtalyan Romancı, Sanat Tarihçisi ve Çevirmen
Doğum:
Floransa, 1895
Ölüm:
1985

Okurlar

5 okur beğendi.
27 okur okudu.
1 okur okuyor.
73 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Zamanın oyunu keşfedildi, bizler parçalarıyız bu dü­zeneğin ve işleyiş biçimini görebiliyoruz artık: Paslı ve asla yok edilemez, kaba saba bir alettir zaman, bozulan yegane parçası bü­yüsüdür.
Onu düşündüğünün farkında olmayalı ne kadar zaman geçmişti, bilemiyordu.
Reklam
Ölülerin tarafında artık o; hayat vermenin, hayata hizmet etmenin yorgunluğundan daha çok tiksindiği bir şey de yok.
Zamanın oyunu keşfedildi, bizler parçalarıyız bu düzeneğin ve işleyiş biçimini görebiliyoruz artık: Paslı ve asla yok edilemez, kaba saba bir alettir zaman, bozulan yegâne parçası büyüsüdür.
Karanlık her yerde, yer altında bile aynı karanlık var.
-Kadın erkek eşitliği;
“Sözleri ve eserleriyle erkek ve kadınların iş hayatında eşit hakları ve her iki cins arasında ruh eşitliği olması gerektiğini savunan ilk kadınlardandır’ -
Artemisia
Artemisia

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
256 syf.
·
Puan vermedi
·
32 saatte okudu
Artemisia Gentileschi, benim mücadeleci kadınım. Zamanında kendisi ile ilgili tez yazmış biri olarak beni kendisine hayran bırakan ve ayrıca sanat akademisine kabul edilen ilk kadın ressam. Barok döneminde yaşamış ve feminist sanat tarihçilerinin araştırmalarıyla hakkındaki bilgilere ulaşabildiğimiz Artemisia, İtalyan romancı ve sanat tarihçisi
Artemisia
ArtemisiaAnna Banti · Metis Yayıncılık · 201427 okunma
256 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
SONSÖZ FACİASI.. Artemisia çok etkileyici bir kitap. Konu evrensel, her kadının bir nebze kendini görebileceği türden bir kitap. Bir kadının yeteneğinin erkle mücadelesi, o erk dünyasında tutunmaya çalışması kitabın ana hattı. Fakat; bu hikayenin etkileyiciliğinin yanı sıra ilk 60 sayfa yazarın tekniği ile harmanlandığı için zor ilerliyor, yoğun geliyor. Romanı ilk 1944’te yazıyor. Savaşta yazdığı romanı kaybedince ikincisini yani Artemisia’yı yazıyor. Yazar bu metni oluştururken asıl biyografiye sadık kalmadan, üzerinde kendi kurgusunu yaratarak değişiklikler yapmış. O sebeple bir biyografi romanı diyemeyiz. Kitabı okurken baktığım tablolar ve o resimleri yorumlamak muazzam bir haz yarattı. Kitapla olan bağımı kuvvetlendirdi. Caravaggio’nun eserleri ile beraber yorumlamak da okuru sanat alanında geliştiriyor. Derinlemesine psikolojik çıkarımlarla, baba-kız ilişkisi üzerinden verilen tonla alt mesajla, Artemisia’nın Cenova’daki kadın karaktere içini dökmesiyle, kızı ile arasındaki ilişkisiyle, eşine davranış tarzıyla fakat davranışlarının karşılığını bekleme seviyesiyle, güçlü karakterinin altında yatan korkak yapısının okuyucuya işlemesiyle...(bunlar çok fazla çoğaltılabilir) bu metin aşırı iyi bir metin. Tek kötü tarafı çevirmenin sonsözü!! Tam bir facia. Bu kitaba o sonsöz gerçekten hiç ama hiç olmamış. Çok şey söylemek istiyorum sonsözle alakalı ama söylemeyeceğim ;)
Artemisia
ArtemisiaAnna Banti · Metis Yayıncılık · 201427 okunma
256 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
1600’lü yıllar ve bir kadın ressam Artemisia. Anna Banti o kadar güzel içselleştirmiş ki Artemisia’yı yer yer sanki onunla yaşamışçasına onunla konuşup dertleşiyor. Anlatımına , kelimelerin gücüne bayıldım. Postmodern izler taşıyan kitap farklı bir anlatımla özleşiyor . Yazarında aralarda Artemisia’ya olan hayranlığını , ona olan yorumlarını aktarıyor. Kimileri tarihsel roman dese de bence de son sözde yer aldığı gibi psikolojik bir roman aslında . Bir kadının erkek egemen toplumda nasıl yaşamını idame ettirdiği ile ilgili. Özellikle bir ressam olan Agostino Tassi on dört yaşında Artemisia’ ya tecavüz eder ve bu yaşadığı hırsı , kini : ‘Yudit Holofernes’i Katlederken’ adlı tablosunda anlatır. Bundan sonra gururlu ve kibirli bir karaktere bürünür Artemisia ki bence de haklıdır aslında. Erkeklerin dünyasında onlara kulak asmadan tablolarını yapmaya devam eder. O kadar çok etkilendim ki , aslında onun hakkında konuşacak çok şey var. Ama barok dönemde böylesine güçlü bir kadın karakteri okumak benim için muhteşem bi zevkti.
Artemisia
ArtemisiaAnna Banti · Metis Yayıncılık · 201427 okunma