Ara Güler

Ara Güler100 Yüz yazarı
Yazar
8.8/10
69 People
346
Reads
104
Likes
13.1k
Views

About

1928'de Beyoğlu, İstanbul'da doğdu. Çocukken sinemadan çok etkilendi. 1951 yılında Getronagan Ermeni Lisesi'nden mezun oldu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalıştı. Muhsin Ertuğrul'un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi almaya başladı. Amacı rejisör veya oyun yazarı olmaktı. 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başladı. Bu yıllarda Ermenice gazete ve edebiyat dergilerinde öyküleri yayınlandı. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne devam ediyordu. Ancak fotoğrafçı ve gazeteci olmaya karar verdi. 1961 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 1961'de İngiltere'de yayınlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği'ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye'den tek üyesi oldu. Fotoğraf dünyasının çok önemli yayınlarında fotoğrafları kullanıldı, kendisinden bahsedildi. ABD'de, Almanya'da, Paris'te çeşitli sergiler açtı. Bu arada, Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti, röportajlar yaptı. 1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülünü aldı. 1980'de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılık tarafından kitap haline getirildi. 1986'da Hürriyet Vakfı'nca basılan, Prof. Abdullah Kuran'ın yazdığı Mimar Sinan kitabını fotoğrafladı. Bu kitap 1987de Institute of Turkish Studies tarafından İngilizce olarak yayınlandı. 1989'da Hil Yayınları Ara Güler'in Sinemacıları kitabını yayınladı. Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları, 1992'de Fransa'da Edition Arthaud, ABD ve İngiltere'de Thomas and Hudson, Singapur'da Archipelago Press tarafından Turkish Style başlığıyla, Fransa'da ise Albin Michel yayınevi tarafından Demeures Ottomanes de Turquie adıyla yayınlandı. Dünya Şirketler Grubu 1994'te Eski İstanbul Anıları, 1995'te Yitirilmiş Renkler kitabını yayınladı. Ana Yayıncılık ise 1994'te Bir Devir Böyle Geçti, Kalanlara Selam Olsun ve 1995'te Yüzlerinde Yeryüzü adlı kitapları yayınladı. Ara Güler'in fotoğraflarının büyük bir bölümü Fransa, ABD ve Almanya'da çeşitli müzelerde sergilenmekledir. Fotoğraflarında Leica makinasını kullanmıştır. Fotoğrafın sanat dalı olmadığını düşünmektedir. 18 Ağustos 2018 günü 90.doğum gününde İstanbul'da Ara Güler Müzesi açılmıştır. Ara Güler 17 ekim 2018 günü saat 23.30'da yoğun bakımda bulunduğu Florance Nightingale hastanesinde vefat etmiştir.
Title:
Ermeni Asıllı Türk Fotoğrafçı, Fotoğraf Muhabiri ve Yazar
Birth:
Beyoğlu, İstanbul, Türkiye, 16 Ağustos 1928
Death:
İstanbul, Türkiye, 17 Ekim 2018

Readers

104 okur beğendi.
346 okur okudu.
3 okur okuyor.
380 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

See All
“Eğer ben bu insanların fotoğrafını çekmese idim, Türk Edebiyatı (100’süz) kalacaktı.” 
“Cahilsin; okur, öğrenirsin. Gerisin; ilerlersin. Adam yok; yetiştirirsin, günün birinde meydana çıkıverir. Paran yok; kazanırsın. Her şeyin bir çaresi vardır. Fakat insan bozuldu mu, bunun çaresi yoktur. “ Tanpınar “Mahur Beste”
Reklam
Gerçekten öyle degil mi .
Rastgele çekindiğimiz fotoğraflar daha güzel çıkıyor. Tıpkı tesadüfen tanıştığımız insanlar gibi....... ARA GÜLER
“Yaşam size verilmiş boş bir film. Her karesini mükemmel bir biçimde doldurmaya çalışın.”
“- Oğlum Behçet, sen bir medeniyetin iflâsı nedir, bilir misin? dedi. İnsan bozulur, insan kalmaz; bir medeniyet insanı yapan manevi kıymetler manzumesidir.” Tanpınar “Mahur Beste”

İletiler

See All
Rastgele çekildiğimiz fotoğraflar daha güzel çıkıyor, tıpkı tesadüfen tanıştığımız insanlar gibi.
Ara Güler
Ara Güler
✨Rastgele çekildiğimiz fotoğraflar daha güzel çıkıyor, tıpkı tesadüfen tanıştığımız insanlar gibi.✨
Ara Güler
Ara Güler
Reklam
"Rastgele çekilen fotoğraflar daha güzel çıkar, tesadüfen tanışılan insanlarla daha mutlu oluruz. Kıyıda köşede uyuyakalmak uykunun en keyiflisidir, plansız hadi denilerek yapılan aktiviteler daha eğlencelidir. Her şeyin kendiliğinden olanı güzeldir.."
Ara Güler
Ara Güler

Yorumlar ve İncelemeler

See All
248 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Evvel İstanbul’da Düşlem ve Zaman
Kentin hafızası toplumun kolektif bir fotoğrafını çeker. Şiir de en az fotoğraf kadar şehri ve şehirlileri dizelere hapseder, burada ölümsüzleştirir. İstanbul’un önemli dilsel ve görsel temsilcilerinden
Ahmet Hamdi Tanpınar
Ahmet Hamdi Tanpınar
ve
Ara Güler
Ara Güler
’in buluştuğu “Aynı Rüyanın İçinde” kitabı mekânın
Aynı Rüyanın İçinde
Aynı Rüyanın İçindeAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 202038 okunma
248 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Selam️ Ara Güler & Ahmet Hamdi Tanpınar “aynı rüyanın içinde”.. Eserin sunuş kısmında “ilki, bir tarihin entelektüel hafızası; öteki, bir tarihin görsel kayıt ustası.” yazıyor, iki ismi buluşturan kitabın nitelikli kaynaklarını özetliyor. Ali Sina Özüstün projesinin hayat bulmuş halini göremeden, tıpkı fotoğraflarının
Aynı Rüyanın İçinde
Aynı Rüyanın İçindeAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 202038 okunma
54 syf.
10/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
İlham verenler..
Fotoğraf adına bir şeyler başarmış insanlar bana hep ilham vermiştir hayatım boyunca. Ara Güler'in şu dediğinden mütevellit olabilir bu durum "Fotoğrafçı çok dolu olmalı... Resim bilecek, müzik bilecek, tiyatrodan anlayacak, çok okuyacak, anında karar verebilecek, yani çok zeki olacak... Zevkleri çok gelişmiş olacak, kültürü olacak... Bun­lar varsa fotoğrafçı olur..." kendimi bildim bileli çok yönlü insanlara hep imrenmişimdir. Benim de dahil olduğum, fotoğrafta kendine amatör sıfatını takan insanları da bir güzel yermiş Ara Güler bu kitabında."Pazar günleri çıkıp fo­toğraf çekmekle olmaz bu iş. Mesela sen amatör bir beyin cerrahına beynini teslim eder misin?" Hayır, kimse etmez tabii ki, bu cümle dahi silkelenmek için yeterli. Sadık Üçok son zamanlarda yaptığı bütün işler bana ilham veren birisi. Ara Güler'in röportajında anlattığı 'Fotoğrafçı' tanımına birebir uyan birisi şahsımca. Yakın zamanda üniversite ödevim vesilesi ile ben de kendisi ile bir röportaj yapmıştım ( Not olarak '25' veren hocama selamlar) ve bu kitabı okuduktan sonra çok iyi anladım ki iyi fotoğrafçıların kafası aynı şekilde çalışıyor. Anı yakalamalı, anı fark etmeli ve anı bilmeli insan. Sürekli daha iyi objektif daha iyi kamera kafasından çıkılmalı, çünkü gerçekten tüm olay zihnin ve gözün kurduğu kompozisyonda bitiyor. Henri Cartier'in dediği gibi "Fotoğraf çekmek aynı anda beynin gözün ve kalbin bir olayı hedeflemesidir." İlham verici, mükemmel bir röportaj!
İnsansız Anı Olmaz
İnsansız Anı OlmazAra Güler · YGS Yayınları · 200517 okunma
Resim