Beşir Ayvazoğlu

Beşir AyvazoğluGüller Kitabı yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
8.8/10
698 Kişi
3.325
Okunma
298
Beğeni
12,2bin
Gösterim

Beşir Ayvazoğlu Kimdir?

Beşir Ayvazoğlu (1953 Zara, Sivas), edebiyatçı, şair, yazar, gazeteci. Asıl ismi "Beşir Ayvaz" olup 11 şubat 1953 tarihinde Sivas’ın Zara ilçesinde doğmuştur. Sivas 'ta ilk ve orta öğreniminin ardından 1975'te Bursa Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü'nü tamamlamıştır. Çeşitli liselerde Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yapmış, TRT’de uzman olarak çalışmıştır. Lise yıllarında mahallî gazetelerde amatör olarak yürüttüğü gazetecilik mesleğine Hergün, Tercüman, Türkiye, Zaman ve Yeni Ufuk gazeteleriyle, Aksiyon dergisindeki köşe yazarlığı ve yöneticilik ile devam etmiştir. 1985-1991 yılları arasında Tercüman gazetesinin “Kültür-Sanat” yönetmenliği yapmıştır. Yeni Ufuk gazetesinde ise genel yönetmen olarak çalışmıştır. Dergâh, Kubbealtı Akademi, Hareket, Hisar, İzlenim, Türk Edebiyatı, Türkiye Günlüğü, Yeni Türkiye gibi dergilerde birçok deneme ve makale yayımlamışltır. Bir ara Kültür Bakanlığı danışmanı olarak görev yapmıştır.[1] ADTYK Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul Şehir Tiyatroları Repertuar Kurulu, TDV İslâm Ansiklopedisi Türk Dili ve Edebiyatı Merkez ilim ve Redaksiyon Kurulu üyeliklerinde bulunmuştur. Ayrıca CNN Türk’te Hilmi Yavuz’la birlikte iki yıl “Gökkubbemiz” adlı kültür programını hazırlamış ve Kasım 2001-Temmuz 2005 tarihleri arasında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.[2] TRT 2’de “Bir Tepeden” adlı bir kültür programı hazırlayan yazar, halen Türk Edebiyatı Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini yürütmekte ve Zaman gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır. Türkiye Yazarlar Birliği, iLESAM, Çocuk Vakfı ve Sezer Tansuğ Kültür ve Sanat Vakfı’nın kurucu üyeleri arasında yer alıp Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'in de üyesidir. Şiir, deneme, araştırma, inceleme ve biyografi alanında yayımlanmış çok sayıda kitabı bulunmaktadır.
Unvan:
Edebiyatçı, Şair, Yazar, Gazeteci
Doğum:
Sivas, Türkiye, 11 Şubat 1953

Okurlar

298 okur beğendi.
3.325 okur okudu.
131 okur okuyor.
2.043 okur okuyacak.
103 okur yarım bıraktı.

Beşir Ayvazoğlu Çevirdiği Kitapları

Tümünü gör

Beşir Ayvazoğlu Sözleri ve Alıntıları

Tümünü gör
O benim dünümdü; yazılarımda derim ya, dününü bilmeyen bugünü bilemez, yarını düşünemez
Şairin lisanı, ister nazım,ister nesir olsun, anlaşılmak değil hissedilmek üzere teşekkül etmiş, müsiki ile söz arasında mutavassıt bir lisandır.
Sayfa 114Kitabı okudu
"Çiçekleri hep sevdim; çiçek sevmeyen biri herhalde normal bir insan olarak kabul edilemez."
Sayfa 6 - Nâbedid'in Çiçekleri
Ahmet Hamdi Tanpınar, onun Bahariye caddesine bakan küçük odasının saksılarla süslenmiş geniş penceresinde, ses ve sadanın kesilip fenercinin caddedeki havagazı lâmbalarını yakmaya başladığı saatleri çok sevdiğini ve muhayyilesinin asıl boyutlarıbı bu saatte bulduğunu anlatır.
Sayfa 205Kitabı okudu
Cahil kafalarda bütün esrarını kaybeden İslam entelektüel kafalarda ne güzeldir.
Sayfa 56 - Kapı Yayınları 5.BaskıKitabı okudu

Beşir Ayvazoğlu İletileri

Tümünü gör
Defaatle Okunası İncelemelerin Listesi;
Gayreti için
Ömer Gezen
Ömer Gezen
' e ve tüm dostlara teşekkür ederim.Sizler de bu anlamlı harekete katılmak isterseniz #51007323 {Liste Güncellenecektir. Yoruma Siz de Sevdiğiniz İncelemeleri İliştirebilirsiniz.} *Gülnaz Eliaçık

Beşir Ayvazoğlu Yorum ve İncelemeleri

Tümünü gör
262 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
"Güle versin bağban gülzârı zahmet çekmesin"
Türk edebiyatının son dönem yazarlarından Beşir Ayvazoğlu, Güller Kitabı ile bizleri kültürümüzün uzun ince ve çiçeklerle bezeli yollarında zevkli bir yolculuğa çıkarıyor. Hem bir araştırmacı hassasiyeti hem de bir edebiyatçı zerafetiyle ile yazılmış olan kitap, kültür tarihimiz açısından ortaya
Güller Kitabı
Güller KitabıBeşir Ayvazoğlu · Kapı Yayınları · 2021411 okunma
272 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
33 saatte okudu
Yunus Emre ve Münevverân-ı Türkî
Beşir Ayvazoğlu’a ait bu eser, Cumhuriyet sonrası dönemde sanatkârlarımızın ve münevverlerimizin Yunus Emre’ye karşı nasıl yaklaşımlar sergilediğini, onun etrafında dönen tartışmaları, halk nazarında ona duyulan sevginin ve hürmetin boyutlarını, onun adını yaşatmak ve ona olan borcu ödemek için nasıl edebi ve sanatsal girişimlerde bulunulduğunu anlatıyor. Dolu dolu bir eser, ben okurken aşırı keyif aldım. Yazarın kendini geri planda tutması, yargıçlıktan ziyade bir tanık gibi tartışmalara pek müdahil olmaması çok samimi ve dürüstçe göründü bana. Yunus Emre’ye ve Cumhuriyet dönemi aydınlarımıza alaka duyanların mutlaka okumak isteyeceğini düşündüğüm bir eser. Gönül rahatlığıyla tavsiye edilir. Beşir Ayvazoğlu Bey yine harika bir işe imza atmış.
Yunus, Ne Hoş Demişsin
Yunus, Ne Hoş DemişsinBeşir Ayvazoğlu · Kapı Yayınları · 201469 okunma
351 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Bir Fotoğrafın Uzun Hikâyesi'nde, Mehmet Akif Safahat'ı yayınlandıktan Mithat Cemal tarafından düzenlenen ve dönemin hatrı sayılır münevverlerinin davet edildiği kutlama yemeğinde çekilen bir fotoğrafın hikayesi anlatılır. Fotoğrafın ve kitabın merkezinde yer alan kişi Mehmet Akif'tir, Beşir Ayvazoğlu Mehmet Akif'i eserin merkezine alarak fotoğrafta yer alan Abdülhak Hamid'i, Süleyman Nazif'i, Cenab Şehabettin'i, Sami Paşazade Sezai'yi ve Mithat Cemal Kuntay'ı Mehmet Akif'le olan ilişkilerinden başlayarak anlatır. Fotoğrafta yer alan münevverler paralel şekilde incelenmiş; yaşadıkları dönemin edebî, siyasi, sosyal, akademik ve daha birçok farklı alanında bilgiler verilmiş. Eser yoğun ve sağlam bir araştırmanın ürünü, ele alınan kişilerin çokluğu eserin kapsamını genisletmekle birlikte, kişilerin yaşadığı dönemin karmaşası düşünülünce ve doğru, sağlam bir kaynak bulmanın zorluğu hesaba katıldığında Beşir Ayvazoğlu'nun yaptığı işin ne kadar övgüye değer olduğunu anlıyoruz. Dönem okuması yapmayı seven herkese tavsiye edebileceğim güzel kitap, keyifli okumalar dilerim.
1924 Bir Fotoğrafın Uzun Hikâyesi
1924 Bir Fotoğrafın Uzun HikâyesiBeşir Ayvazoğlu · Kapı Yayınları · 2022210 okunma