Cem Eroğul

Cem EroğulDemokrat Parti yazarı
Yazar
Çevirmen
8.4/10
65 Kişi
312
Okunma
16
Beğeni
2.232
Görüntülenme

Hakkında

1944 yılında İzmir'de doğdu. İlk ve orta dereceli öğrenimini bu şehirde tamamladıktan sonra 1960 yılında İstanbul, Saint Joseph Lisesi'nden mezun oldu. 1964 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. Yüksek lisansını 1965 yılında Diplôme d’Etudes supérieures (DES), Faculté de Droit et de Science économique (Paris), doktorasını ise 1969 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamladı. 1966 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Anayasa Hukuku asistanı olarak iş yaşamına başlayan Eroğul, 1973 yılında aynı fakültede Anayasa Hukuku doçenti oldu. 1982 yılında yine aynı bölümde profesör ünvanını aldı. 1983 yılında Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı'nın emriyle üniversiteden uzaklaştırıldı. 1990 yılında alınan Danıştay'ın içtihadı birleştirme kararı uyarınca A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki Anayasa Hukuku profesörlüğüne geri döndü. Bu ara dönemde Ankara Fransız Kültür Merkezi’nde Fransızca öğretmenliği ve Ankara Fransız Charles de Gaulle Lisesi’nde Türkçe öğretmenliği yaptı.
Unvan:
Türk Hukukçu
Doğum:
İzmir, Türkiye, 1944

Okurlar

16 okur beğendi.
312 okur okudu.
9 okur okuyor.
195 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Beyaz ya da Siyah, Güzel ya da Çirkin...
Saf nesneler ancak laboratuvarlarda uğraşarak üretilir. Yani saflık yapaydır. Gerçek dünyada nesneler, " ya şu ya da bu" değil, "hem şu hem de bu"dur.
Sayfa 25 - Yordam Kitap
Reklam
Devletin gerçek doğası görünüşteki rol ve yapılarda asla belirgin değildir.
Sayfa 13 - İmge Yayınları. 1. Baskı. 1990
Gözü kara sanayileşme ve tüketim çılgınlığımızla, yeryüzünü neredeyse geri dönülmez ölçüde kirlettik. İklimleri bile şaşırttık. Kültürümüz sayesinde, doğayı önce yaşanır hale getirdik, sonra da yaşanmaz.
"Eğer bir idare insan haklarını tanımaz, baskı rejimi kurarsa, o memlekette ihtilâl behemehal olur."
Sayfa 174 - Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları, 1. Baskı (1970)Kitabı okudu
Dürtüsellik
Herhangi bir belirlemenin sonucu, belirleyenin değil, belirlenenin niteliğine bağlıdır.
Sayfa 20 - İmge Yayınları. 1. Baskı. 1990
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
304 syf.
8/10 puan verdi
Cem Eroğul, kitabın çeşitli baskılarına yazmış olduğu önsözlerde kendisi ve kitap hakkında değerlendirmelerde bulunurken hâkim bakış açısının, benimsemiş olduğu Marksist değerler olduğunu söylüyor. Dönemi ve Demokrat Parti’yi Marksist bakış açısıyla yazdığını söylemesi, metnin anlaşılmasında anlamlı bir zemin meydana getiriyor. Niyetini ve bakış
Demokrat Parti
Demokrat PartiCem Eroğul · Yordam Kitap · 201496 okunma
224 syf.
10/10 puan verdi
Sınıf ayrımı gelişim için gerekli midir?
Prof Dr Cem Eroğul, Ankara Üniversitesi SBF eski hocalarındandır. Bu eserini esasen İngilizce yazmış ve sonra Türkçe'ye çevirmiştir. Profesörlük tezidir. Eserinde ilk olarak siyaset ve devlet kavramlarını birbirinden ayırır. Buna göre, her siyasal olan devlete ilişkin değildir fakat devletin her işi siyasaldır. Eserini, daha girişte ortaya koyduğu ve Marksist Yaklaşımı kah temel alıp kah eleştirerek berkittigi, siyasetin üç işlevi üzerine oturmuştur. Siyasal uğraş temelde devlet tarafından yerine getirilen üç temel işlevden oluşur: toplumun genel çıkarına hizmet etmek, egemen sınıfın çıkarına hizmet etmek ve devlet yöneticilerinin (perosnelin) çıkarına hizmet etmek. Nasıl ki Ortaçağ gibi kara bir deneyim Avrupa'nın düşünsel palazlanmasına imkan verdiyse, aslında sınıflı toplum da gelişmenin ve ilerlemenin aracıdır. "Eğer toplumsal dayanışma sınıf ayrımını önleyecek kadar güçlü olsaydı, herhalde bunun sonucu ilkel bir gelişim düzeyinde sonsuz bir durgunluk olurdu." "Toplumsal gelişimin anahtarı, üretim araçlarının bir azınlıkça gaspedilmesi sonucu olarak artık-ürünün eşitsiz bölüşümü aracılığıyla yaratılan sınıf ayrımından kaynaklanan toplumsal sömürüdür." Bu kısımlar zihin açıcı ve çarpıcı idi. Kitabın tamamı okunmaya ve üzerinde düşünülmeye değer. Hoca kitabı 1980de Brighton'da yazmış ama kesinlikle hala güncel. Çünkü devletin değişmez genel teorisinden söz ediyor. Bitirirken de çağa ilişkin öngörülerde bulunuyor ki hala içinde yaşıyoruz.
Devlet Nedir?
Devlet Nedir?Cem Eroğul · Yordam Kitap · 201462 okunma
304 syf.
9/10 puan verdi
1940-1960 Arasını Anlamak İçin
Aslında bir doktora dersinde ödevim için gerekmese belki ancak başka bir tesadüfle okur ama kesinlikle kitapçı rafında görüp heveslenmezdim bu kitaba. DP mi kaldı, neden okuyayım diye düşünebilirdim. Ama okurken bu düşüncenin yanlışlığını gördüm. Bir hikaye okur gibi akıcı idi. Çünkü güncel siyasal tutumlarımız ile alakası kalmadığından herhangi bir önyargı ya da taraf olmadan okuyoruz. O yüzden yalnızca son noktasını bildiğim hikayenin tamamını okumuş oldum. Ne yanlış bilgilerimiz, ne çok önyargılarımız var hala. Cem Hoca İnönü yönetiminin de DP'nin de hem olumlu hem olumsuz icraat ve fikirlerini açıklıkla ortaya koyuyor. Sonlara doğru yorumlarını eklendiğinde hocanın devrimci kimliği seziliyor elbette. Fakat bu çok ayan beyan. Hoca fikrinizi değiştirmeye çalışmıyor, sadece düşüncesini ortaya koyuyor bu belli. Zaten kendi fikirlerini beyana gelene kadar da yaşananları çok iyi analiz ediyor. Bitirirken de, İnönü'ye ve DPye hak verdiği ve eleştirdiği noktaları (siyaset bilimi ve hukuk disiplini içinde kalarak elbet) ortaya açıkça koyuyor. Velhasıl, Atatürk sonrası nasıl onmadığımızı çeşitli ayrıntılar (meclis tartışmaları, siyasi atışmalar, çeşitli illerde çıkan olaylar vs vs) ile görmek isterseniz (ki görülmeye değer) buyrunuz.
Demokrat Parti
Demokrat PartiCem Eroğul · Yordam Kitap · 201496 okunma
Resim