David Bodanis

8.1/10
9 Kişi
15
Okunma
1
Beğeni
977
Görüntülenme

Hakkında

Chicago’da (ABD) doğmuş olan David Bodanis, on yılını geçirdiği Fransa’nın ardından, yaşamını Londra’da sürdürmektedir. Chicago Üniversitesi’nde matematik, fizik ve tarih eğitimi almıştır ve uzun yıllar Oxford Üniversitesi’nde “Zihinsel Alet Kutusu” dersini vermiştir. Öykücülük ve düşüncenin gücü onu her zaman etkilemiştir. Yazarlığını yaptığı kitaplardan olan The Secret House (1986) 28 dile çevrilmiştir. Channel 4/PBS kanalı için belgesel haline getirilen ve 2010 yılında Southbank Award for Best British Dance ödülünü kazanan E=mc² (2001) adlı kitabı yılın en çok satan kitapları arasında yer almıştır. David Bodanis, The Royal Society yılın bilim kitabı ödülünü alan Electric Universe (2006) ve Passionate Minds (2007) adlı kitapların da yazarıdır. Son çalışması olan Einstein’ın En Büyük Hatası 2016’da yayımlanmış ve bir düzineden fazla dile çevrilmiştir.
Unvan:
Amerikalı Fütürist, Konuşmacı ve Yazar
Doğum:
Chicago, Amerika Birleşik Devletleri

Okurlar

1 okur beğendi.
15 okur okudu.
2 okur okuyor.
19 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Maja, kardeşine asla adam olmayacağını söyleyen lisedeki Yunanca öğretmeni hakkında konuşurken de şöyle diyecekti: "Aslına bakarsanız Einstein gerçekten de asla Yunan grameri profesörlüğünü elde edemedi."
Einstein ise dünyanın sanılandan farklı olduğunu anlamıştı. Sanki Tanrı bizi küçük bir portatif çocuk parkının içine, yeryüzüne bırakmış, hatta bizim bunun içinde gördüklerimizin var olan her şey olduğunu sanmamıza bile göz yummuştu. Ama buarada çevremizde hissedemediğimiz başka bir alan uzanmaktaydı, hep oradaydı ama biz göremiyorduk. Orada olanları yalnızca saf mantıkla kavrayabilirdik.
Reklam
Einstein sonraları "Duvarları yerden tavana kadar farklı dillerde yazılmış kitaplarla dolu dev bir kütüphaneye girmiş küçük bir çocuk gibiyiz" diyecekti. "Bir çocuk o kitapların biri tarafından yazılmış olması gerektiğini bilir. Kimin tarafından ve nasıl yazıldıklarını bilmez. Dillerini anlamaz. Çocuk yalnızca kitapların dizilişinde gizemli bir düzen olduğundan şüphelenir ama bunun da ne olduğunu bilmez." Einstein karanlıkta elini uzatıp O İhtiyar'ın, içinde E=mc² yazılı olan kitabını alma fırsatını bulunca kaçırmadı.
Einstein niye çok daha başarılıydı? Diğer herkesten daha zeki olduğu için demek çok kolay. Ama Einstein'ın Bern'deki arkadaşları da oldukça zekiydi. Poincaré gibi birinin zekâsıysa IQ testlerinin ötesindeydi. Thorstein Veblen'in yazdığı kısa, ilginç bir makalenin daha derin bir nedeni irdelediğine inanıyorum. Diyelim ki, diyordu Veblen, bir çocuk Kitabi Mukaddes'te yazan her şeyin doğru olduğunu öğreniyor. Sonra laik bir liseye ya da üniversiteye gidiyor ve ona Kitabı Mukaddes'te yazanların yanlış olduğu öğretiliyor. "Annenin dizinin dibinde öğrendiklerinin hepsi yanlış. Ama sana bura da öğrettiklerimizin hepsi doğru." Bazı öğrenciler, "Tamam, bunu kabul edebilirim" diyecektir. Ama bazıları konuya şüpheyle yaklaşacaktır. Daha önce geleneksel bir dünya görüşüne inanmakla aldanmışlardır zaten. Tekrar aldanmak isteme yeceklerdir. Kendilerine sunulanları öğrenecek ama daima sorgulayacaklardır.
Evrenimizdeki maddeler yakılabilir, sıkıştırılabilir, kesilebilir ya da çekiçle ezilebilir ama asla yok olmaz. Farklı türlere bürünerek birleşir ve ayrılır. Ama toplam kütle miktarı hep aynıdır.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok