Doğan Hızlan

Doğan HızlanTarihe Yön Veren 100 Lider yazarı
Yazar
Derleyen
Editör
7.8/10
65 Kişi
302
Okunma
34
Beğeni
5,7bin
Görüntülenme

Doğan Hızlan

302 okunma, 34 beğeni - Doğan Hızlan kitapları, eserleri, Doğan Hızlan kimdir, öz geçmişi, Doğan Hızlan nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Doğan Hızlan sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.

Hakkında

Doğan Hızlan, (d. 1937 İstanbul) Türk yazar. Pertevniyal Lisesi'ni bitirdi. Hukuk öğrenimine başladı. İlk yazısı 1954 yılında yayımlanan Doğan Hızlan, çeşitli edebiyat dergilerini ve aralarındaCumhuriyet'in de olduğu gazetelerin sanat sayfalarını yönetti. Bunun yanı sıra birçok gazete ve dergide eleştiriler yayımladı. 1980 yılında Bayram Gömleği adlı bir çocuk hikâyeleri güldestesi hazırladı. Ercümend Behzad Lav’ın Bütün Eserleri’ni yayıma hazırladı. Son olarakİhsan Yılmaz ile birlikte Celâl Sılay’ın Toplu Şiirleri’ni Hüsran Filizleri adıyla yayımladı. En yeni kitabı, Hürriyet Pazar'da yayımlanan kitap yazılarından oluşan Aynadaki Bakışlar'dır. 2012 yılının Şubat ayında Antalya Atatürk Kültür Parkı içinde, adına bir kütüphane açılmış olup bu kütüphaneye 20.000 (yirmibin) kitap bağışlamıştır Halen Hürriyet Gazetesi’nde yazıyor. Türk Edebiyatı'nın gelişmesine katkılarını sürdürüyor.
Unvan:
Türk yazar
Doğum:
İstanbul, 1937

Okurlar

34 okur beğendi.
302 okur okudu.
8 okur okuyor.
608 okur okuyacak.
7 okur yarım bıraktı.
Reklam

Editörlük Yaptığı Kitaplar

Tümünü Gör

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Kesinlikten kaçan bir şairin arkadaşı ancak virgül olur: Çünkü virgül kesinleşmemiştir, bitişi reddeder, devamın işaretidir.
"Kuşların bakışına göre değişir yeryüzü."
Sayfa 19 - Nazlı Bir Şiir Coğrafyası: Ülkü Tamer / SerçeKitabı okudu
Melih Cevdet Anday'ın dediği gibi, her şair zaten aynı şiiri yazar; ustalık bunu ayrı göstermekte, bizde farklı çağrışımlar yaratmasındadır.
Reklam
Doğan Hızlan
Doğan Hızlan
Hürriyet Gazetesi Kşe Yazısı İlham veren üç kitap 15 Şubat 2020 ‘Türkiye’de Feminist Yöntem’, ‘Köpekler İçin Gece Müziği’ ve ‘Mimarlar Odası Tarihinden Portreler’ dizisinin Çelen ve Güven Birkan’a adanan yeni kitabı, okuru kendine bağlayacak eserler. Elinizde çok kıymetli bir kitap bulunuyor.
Hürriyet Gazetesi Köşe Yazısı - Doğan Hızlan - 4.4.20
Cemal Süreya’yı özlüyoruz Kitabın ilk yazısı ‘Son Yudum Gibi Bir Ders’, Necati Tosuner’in: “Cemal Süreya demek ‘Üvercinka’ demektir. Onun ilk kitabı olan, 1958’de Yeditepe Yayınları’ndan çıkan ‘Üvercinka’, neredeyse daha ilk kitaptan Cemal Süreya’yı özetleyen çarpıcı bir yapıttır. Bu çarpıcılık büyük bir ilgi çekmiş ve ‘Üvercinka’ kısa sürede

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
184 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
" Bütün yazarları Kucaklamak istedim Kollarım yetişmedi " Arka fonda Dede Efendi'nin "Gördüm Bugün Canan-ı Dil bestesiyle hayal kapılarımı açtım. Ilk Tanpınar karşıladı ardından Yahya Kemal ile hasbihal ettik. Eserse bir eleştirmenin,denemecinin yazdıklarının işlevi/işlevleri sayılabilir mi? Önemine göre nasıl sıralanmalı? Eğer böyle bir sıralama yapılabilirse başa hangisini koymak gerekir? vs. soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Birçok dizesi belleğinizde olan,belki sıklıkla okumadığınız şairler hakkında da bilgiler bulacaksınız. Iyi okumalar dilerim.
Edebiyatımıza Dipnotlar
Edebiyatımıza DipnotlarDoğan Hızlan · Yapı Kredi Yayınları · 201012 okunma
Reklam
232 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Çeşitli sanat türlerine ait birikimlerine hayran olduğum Doğan Hızlan'ı, Cemal Süreya ile yaptığı söyleşide tanıma imkânı bulmuştum. Yapıtın tadı damağınızda kalıyor ve yeniden okumak fikri dönüp dolaşıyor zihninizde. Farklı dönemlerde eserler meydana getirmiş, birbirinden tamamen farklı görüşlere sahip yazarları özel bilgiler, anekdotlar eşliğinde okuyucuya sunuyor. Ayrıca her başlık altında yazınımızla ilgili "yeni bir bakış açısı " geliştirmemize katkı sağlıyor.
Yeniden Okumak
Yeniden OkumakDoğan Hızlan · İş Bankası Kültür Yayınları · 20179 okunma
188 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Doğan Hızlan, 'Şiirin Coğrafyası' adlı kitabında; Ülkü Tamer, Nazım Hikmet, Mahmut Temizyürek, Ahmet Oktay, Ahmet Telli, Nurullah Ataç, Hilmi Yavuz, Tevfik Fikret, Yahya Kemal Beyatlı, Refik Durbaş, Şükrü Erbaş, Egemen Berköz, Orhan Veli, Ataol Behramoğlu gibi isimlerin şiirlerini, düzyazılarını inceliyor. Genelde olumlu eleştiriler içeriyor kitap, bu yönüyle biraz dost işi de denilebilir. Fakat kitap baştan aşağı önemli tespitler içeriyor. İşte onlardan biri: "Yahya Kemal'den sonra şair yok dediler mi, anlayacaksınız ki o kişi Yahya Kemal Beyatlı'dan sonra hiçbir şairi hakkıyla okumamış. Biraz daha bugüne gelenler Orhan Veli Kanık'tan sonra şair yetişmedi dediğinde, onların şiiri bir dönemde bıraktığını anlayacaksınız. Bu topraklarda yenilikler hemen kabul edilmez, üstelik ben anlamadım diyenler çoğunluktur, hatta bazıları ben bile anlamıyorum diyerek kendini bilginin, yeniliği anlamanın eksen ölçüsü sayarlar."
Şiirin Coğrafyası
Şiirin CoğrafyasıDoğan Hızlan · Sel Yayıncılık · 20178 okunma