Doğan Yurdakul

Doğan YurdakulBay Pipo yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
7.8/10
1.363 Kişi
6,5bin
Okunma
56
Beğeni
5,8bin
Görüntülenme

Doğan Yurdakul

6,5bin okunma, 56 beğeni - Doğan Yurdakul kitapları, eserleri, Doğan Yurdakul kimdir, öz geçmişi, Doğan Yurdakul nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Doğan Yurdakul sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.

Hakkında

Sivas eşrafından Muhasebecioğullarından Vali Şekip Yurdakul ile Cumhuriyet döneminin öğretmenlerinden Nermin Yurdakul’un oğlu, Doğan Avcıoğlu'nun eşi Sevil Yurdakul'un kardeşidir. 1946’da Bozdoğan’da (Aydın) doğdu. İlkokulu baba memleketi olan Sivas’ta okudu. Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi’ni ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Paris Sorbonne ve Vincennes üniversitelerinde lisansüstü eğitim yaptı. Cenevre Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Uygarlığı eğitimi gördü. Gazeteciliğe 17 yaşındayken, 1963 yılında Yenigün gazetesinde başladı; Ulus gazetesi, Kim, Yön ve Devrim dergilerinde devam etti. 12 Mart döneminde Mamak Askeri Cezaevi’nde iki yıla yakın tutuklu kaldı. 1974 yılında afla çıktıktan sonra Vatan gazetesinde çalıştı. Aydınlık gazetesinde köşe yazarlığı ve Ankara Temsilciliği yaptı. 12 Eylül döneminde Aydınlık kapatılınca Yankı dergisine yazı işleri müdürü oldu. Yazdığı yazılar nedeniyle toplam 222 yıl ceza alınca yurtdışına çıktı. Brüksel, Cenevre ve Paris’te çeşitli işlerde çalıştı. Türk Ceza Kanunu’nun 142. maddesi kaldırılınca 1991’de yurda döndü. Evrensel gazetesi Ankara temsilciliği, Siyah Beyaz gazetesi genel yayın yönetmenliği, Günaydın gazetesi Ankara haber müdürlüğü yaptı. 1997 yılında “32.Gün” programı Ankara temsilcisi iken kitap yazmak üzere kendi isteğiyle emekli oldu. 2008 yılından itibaren yaptığı Odatv yayın koordinatörlüğü sırasında 6 Mart 2011’de tutuklanıp Silivri Cezaevi’ne kapatıldı, 23 Şubat 2012’de tahliye oldu. Doğan Yurdakul, 3 Eylül 2017'de Datça'da kalp rahatsızlığı sonucu 71 yaşında öldü.
Unvan:
Türk gazeteci ve yazar
Doğum:
Bozdoğan, Aydın, Türkiye, 1946
Ölüm:
Datça, Türkiye, 3 Eylül 2017

Okurlar

56 okur beğendi.
6,5bin okur okudu.
114 okur okuyor.
1.596 okur okuyacak.
188 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
❝Sakın unutma: söz ağzımızda iken biz ona, ağzımızdan çıktıktan sonra o bize hâkim olur!❞
Sayfa 64 - Doğan KitapçılıkKitabı okudu
entelektüel görünme isteği..
Salonun bir köşesini kütüphane yaptırmıştı. Kitap okumaya değil 'biriktirmeye' karşı bir hevesi vardı.
Sayfa 15 - KırmızıkediKitabı okudu
1960 askeri hareketinin "Kudretli Albay"ı Alpaslan Türkeş, kendisi gibi Irkçı-Turancı görüşleri taşıyan ve "14'ler" adı verilen subay arkadaşlarıyla birlikte, 13 Kasım 1960'ta bir iç darbeyle Milli Birlik Komitesi'nden uzaklaştırılmış, yurt dışına sürgüne, Hindistan'a gönderilmişti. İki yıl sonra Türkiye'ye geri dönmüştü. Alpaslan Türkeş, artık ordu içinde güçsüzdü, ekibi tasfiye edilmişti. Darbe yolunun kapandığını görünce, sivil siyaset arenasına girerek iktidar olmayı istedi.
Harpte ilk patlayan tüfek Ödü patlayanınkiymiş. Patlasın bakalım, mermisi neymiş!...
Sayfa 74 - KırmızıkediKitabı okudu
Reklam
Arkadaşlar, en sevdiğiniz veya unutamadığınız kitapları paylaşalım. okumamış olan arkadaşlara rehber olur. yorumlarınızı merakla bekliyorum. edit: arkadaşlar bu paylaşımı büyütmek adına kitaplar hakkında yorumlarınızı da iletebilir misiniz. ilk defa okuyacak olan arkadaşların bir fikri oluşabilir diye düşünüyorum. Kendi beğendiğim kitapları

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
522 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Bay Pipo, Bir MİT Görevlisinin Sıradışı Yaşamı: Hiram ABAS İncelemesi.
Bu kitabın, değerli yazarlarımız Soner Yalçın ve Doğan Yurdakul tarafından ele alındığı yıllarda ben yurt dışındaydım ve o zamanlar gençliğinde vermiş olduğu bir yaşam hevesi ve enerjisi ile böylesi meselelere çok uzaktım. Özelikle 90’lı yıllar, Almanya’da yaşayan biz Türkler ve Türkiye’den çalışmak için oraya göç etmiş olanlar ile birlikte, başka
Bay Pipo
Bay PipoSoner Yalçın · Doğan Kitap · 20053,896 okunma
Reklam
522 syf.
10/10 puan verdi
·
27 günde okudu
Çocuklukla ilk gençlik arasında çok da anlayamadığımız ama her aklımıza geldiğinde karanlık zamanlar olduğunu hatırladığımız 90’lı yolların dehşet verici olaylarına dair bir
Soner Yalçın
Soner Yalçın
klasiği diyebilirim. Kendisinin külliyatı o yılların anlaşılması için bir rehber niteliğinde. Baktığımız zaman aynı olaylar benzer isimlerle günümüzde de devam etmekte, bu kısır döngülerin bitmesi ve tüm dünyanın daha mutlu günler yaşaması dileklerimle…
Bay Pipo
Bay PipoSoner Yalçın · Doğan Kitap · 20053,896 okunma
518 syf.
10/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Sabah evinden çıkıp işine gidecek olan bir adam. İstanbul'un ara sokaklarından birinde, hız önleyici tümseklerden birinden geçmek için vites küçültüp, hızını yavaşlatır. Tam bu sırada arkadan yaklaşan bir adamın susturucu takılmış tabancasından çıkan kurşunlarla oracıkta can verir. Kitap böyle romansı bir havayla başlar. Suikaste uğrayan adam MİT'in eski üst düzey görevlilerinde birisi olan Hiram Abas'tır. Kitabın devamında Hiram Abas'ın hayat hikayesini, MİT'in o dönemki faaliyetlerini, Abas'ın görevdeyken yaptığı çalışmaları okuyoruz. Ama sadece bu da değil. Hayat hikayesine paralel olarak, 1950-1990 yılları arasında Türkiye'de gerçekleşen siyasal olayların neredeyse hepsi anlatılıyor. Bu arada diziyi izleyenler bilir, Kurtlar Vadisi'ndeki Aslan Akbey karakterinin ölümü Hiram Abas'ın ölümünün birebir aynısıdır. Dizideki o sahne de bu olaydan esinlenmiştir.
Bay Pipo
Bay PipoSoner Yalçın · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20213,896 okunma