Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Duygu Kaçaranoğlu

Duygu KaçaranoğluSayıların Efendileri Matematikçiler yazarı
Yazar
Editör
9.0/10
29 Kişi
118
Okunma
0
Beğeni
1.999
Görüntülenme

Duygu Kaçaranoğlu Sözleri ve Alıntıları

Duygu Kaçaranoğlu sözleri ve alıntılarını, Duygu Kaçaranoğlu kitap alıntılarını, Duygu Kaçaranoğlu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Galileo şöyle ifade eder: “Evreni anlamak istiyorsanız önce onun yazıldığı dili öğrenmelisiniz. Evren matematik diliyle yazılmıştır.”
“Hocam, anlattığınız bu bilgileri öğrenmekle ben ne kazanacağım?” Öklid, yardımcısına seslenerek şöyle der: “Ona bir altın ver. Çünkü öğrendiği her şeyden bir şey kazanması gerekiyormuş!” Böylece öğrencisine bilginin sırf kendisi için kazanılmaya değer olduğunu göstermiş olur.
Reklam
"Birunî, insanların üç şey yüzünden mutsuz olacağını söylüyordu: •Kıskançlık, yaparak başkalarının elinde olana göz dikmek, •Kendini her konuda insanlardan üstün görmek, •Fal ve uğursuzluk gibi boş inançlara kapılmak."
Bir Asra Adını Veren Deha BİRUNİ
Biruni, insanların üç şey yüzünden mutsuz olacağını söylüyordu; - Kıskançlık yaparak başkalarının elinde olana göz dikmek. - Kendini her konuda insanlardan üstün görmek. - Fal ve uğursuzluk gibi boş inançlara kapılmak.
Sayfa 87 - TİMAŞ
Bir Asra Adını Veren Deha BİRUNİ
Büyük bilgin, kendisi için istediği iyi ve güzel şeyleri diğer insanlar için de isteyen, sadece kendini değil başkalarını da düşünen insanların gerçek kahramanlar olduklarını savundu...
Sayfa 87 - TİMAŞ
Hayatını Sayılara Adayan Bilge PİSAGOR
Pisagor, " İnsanlar " 1 " ile sayar, " 1 " ile düşünür. Derse " 1 " ile başlanır. " 1 " bilenle bilineni, düşünenle düşünüleni birleştiren ortak bir ölçüdür. Bu ölçünün öteki ucunu görebilmek için onunla birleşmek gerekir. İnsan, eşya gibi edilgen değil, " 1 " gibi etkin olmalıdır, kendini böylesine yükseltmek için sıkı çalışmalıdır. " diyordu.
Sayfa 23 - TİMAŞ
Reklam
Geometrinin Babası ÖKLİD
Öklid, İskenderiye Museum'un en saygın hocalarından biriydi. Mısır Kralı Ptolemy bazen Öklid'in derslerine katılırdı. Öklid'in geometri üzerine yazdığı kitabı okuyan kral, bazı konuları anlamakta zorlanmış olacak ki Öklid'e; " Geometri üzerine yazdığın kitap çok güzel ama bu eseri anlamakta biraz zorlandım. Bu bilgileri öğrenebileceğim daha kısa ve kolay bir yol yok mu? " diye sordu. Öklid, gayet sakin bir şekilde cevap verdi; " ÖZÜR DİLERİM EFENDİM AMA GEOMETRİYE GİDEN ÖZEL BİR KRAL YOLU YOKTUR! " Ünlü bilgin bu cevapla; hiç kimseye özel bir geometri öğrenme yönteminin olmadığını bir bilgine yakışır şekilde ifade etmiş oldu.
Sayfa 35 - TİMAŞ
Matematikle Şiir Yazan Bilgin ARYABHATTA
Öncelikle matematik de bir çeşit dildir, sayılarla konuşan bir dil. İtalyan bilgin Galileo bunu şöyle ifade eder; " Evreni anlamak istiyorsanız, önce onun yazıldığı dili öğrenmelisiniz. Evren matematik diliyle yazılmıştır. "
Sayfa 44 - TİMAŞ
Matematiğin Prensi CARL FRIEDRICH GAUSS
" Benim kadar sürekli ve yoğun bir şekilde matematik üzerinde düşünen herkes, benim buluşlarımı ortaya koyabilir. " Gauss'un bu sözleri, aslında bize başarısının sırrını da veriyor: - Yeni bilgileri öğrenmeyi istemek ve bundan mutluluk duymak. - Konu üzerinde yoğunlaşabilmek.
Sayfa 114 - TİMAŞ
Altın Oranın Kâşifi LEONARDO FIBONACCI
Altın oran, evrende canlı ve cansız birçok varlığın şeklinde bulunan özel bir orandır. Ünlü Yunan filozof Platon'un; " Kozmik fiziğin anahtarı. " dediği bu oranın nasıl ve ne şekilde keşfedildiğini bilmiyoruz. Ama altın oranın matematiksel karşılığını ortaya çıkaran matematikçi Leonardo Fibonecci'dir.
Sayfa 92 - TİMAŞ
Reklam
Biilim Dünyasının Batmayan Güneşi HAREZMİ
Eski çağlardan günümüze kadar gelen kil tabletlerden anlaşıldığına göre; insanlar matematik hesaplamaları yaparken önceleri sıfır yerine hiç bir şey koymamışlar. Babilliler, milattan önce günümüzde kıllandığımızdan farklı olan bir basamak değerli sayı sistemi kullanmış. Ne var ki " 0 " rakamını kullanmadıkları için bazı karışıklıklar olmuş. Mesela; 1018 sayısı sıfır koymadan yazıldığında 118 olarak okunur. Bu karışıklığı ortadan kaldıran yüzler basamağındaki " 0 " rakamıdır. Bu durumun hesaplamalarda karışıklığa yol açtığı fark edilince, boşluk bırakmayı tercih etmişler. Ama boşluk, sayıları ayırmak için de kullanıldığından iyi bir çözüm olmamış. Daha sonra, hesaplamalarda sıfır konulacak yere nokta gibi başka ifadeler kullanılmaya başlanmış. ... Böylece sıfır, matematik işlemlerinde ne kadar değerli ve önemli olduğunu açıklayacak, ona bir kimlik kazandıracak başka bir bilginin gelmesini ve keşfedilmeyi beklemeye başlamış. İki asır sonra gelecek ünlü matematik dehası Harezmi'ye kadar...
Sayfa 59 - TİMAŞ
Bir Asra Adını Veren Deha BİRUNİ
İnsanın hem içinin hem de dışının temiz olması gerektiğini söyleyen bilgin, iyi niyetli ve güzel ahlaklı olmayı iç temizliğinin anahtarı olarak gördü. Her insanın kendini eğitebileceğini, eğer bazı kötü huyları varsa, istediği takdirde onları düzeltebileceğini söyledi. Çünkü Biruni'ye göre güzel ahlaklı olmak kişinin kendi elindeydi. Mutlu olmayı sağlayacak en önemli özellik de güzel ahlaklı olmaktı.
Sayfa 87 - TİMAŞ
Matematiği Hayatının Merkezine Koyan Bilgin CAHİT ARF
İngiliz matematikçi Duval bir konferans için İstanbul'a gelmişti. Onu dinleyenler arasında Cahit Arf da vardı. Duval, matematikle ilgili bir teorisini açıklıyordu. Salonun ön taraflarında oturan Arf, İngiliz matematikçiye sürekli sorular soruyordu. Sonunda Duval'e, anlattıklarının sadece geometrik yöntemlerle değil cebirle de çözülebileceğini söyledi. İngiliz matematikçi " O ZAMAN SÖYLEDİĞİNİZİ İSPATLAYIN! " diye cevap verdi. Bunun üzerine ünlü matematikçi bir hafta evine kapandı ve Arf Halkaları olarak bilinen buluşunu ortaya koydu.
Sayfa 134 - TİMAŞ
Değeri Ölümünden Sonra Anlaşılan Genç Matematikçi NIELS HENRIK ABEL
Abel, matematikle ilgili ilk önemli çalışmasını 22 yaşındayken yaptı. Genç matematikçi beşinci dereceden denklemlerin çözümünün imkânsızlığını ispat etmeyi başardı.
Sayfa 126 - TİMAŞ
Karşına Çıkan Bütün Engellere Rağmen Yılmayan Matematikçi SOPHIE GERMAIN
Romalılar Sirakuza'yı ele geçirip şehre girmişlerdi. Bu sırada, Arşimet bir geometri sorusu üzerinde çalışıyordu. Çalışmasına o kadar yoğunlaşmış ve dikkatini vermişti ki ne Romalıların şehre girdiğini ne de şehrin alındığını fark etti. Sonunda Romalı bir asker hızla Arşimet'in yanına geldi. Arşimet'e; " Roma generali Marcellus seni bekliyor. " dedi. Askeri dikkate almayan Arşimet, çalışmasına devam ederek: " Şimdi bir problem üzerinde çalışıyorum sonra gidebilirim. " diye cevap verdi. Bu cevaba öfkelenen asker ünlü matematikçi Arşimet'i orada öldürdü. Sophie, Arşimet'in ölüm hikâyesini duyduğunda çok etkilendi. Başında onu öldürebilecek bir asker beklerken nasıl oluyordu da bir matematik problemi üzerinde bu kadar yoğunlaşabiliyordu. Küçük Sophie " Matematik çok ilginç bir alan olmalı! " diye düşündü ve o anda kararını verdi.
Sayfa 118 - TİMAŞ
18 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.