Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ellen Meiksins Wood

Ellen Meiksins WoodYurttaşlardan Lordlara yazarı
Yazar
8.6/10
34 Kişi
145
Okunma
20
Beğeni
1.811
Görüntülenme

Hakkında

Siyasal bilimler profesörüdür. The Pristine Culture of Capitalism (1991), Peasant- Citizen and Slave (1988) ve Deutscher anısına Ödül'ü kazanan The Retreat from Class kitaplarının yazarıdır.
Unvan:
Marksist tarihçi ve Bilim İnsanı
Doğum:
New York, 1942

Okurlar

20 okur beğendi.
145 okur okudu.
5 okur okuyor.
199 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Son kez söylüyorum: Unutmayın ki imparatorluklar diktikleri çarmıhlarda ancak adaleti sağlayabilirler. Ahlak ve erdem çöktüğünde devleti yönetemezsiniz.
Başkaldıranlara ve direnenlere doğrudan kulak verebilseydik çok daha fazla şey öğrenebilirdik.
Sayfa 38
Reklam
Marx ve Engels 1840’larda girdikleri en etkileyici polemiklerden bazılarını, “hakiki” sosyalizm olarak tanımlanan bir entelektüel akıma karşı yöneltmişlerdi. “ ‘Hakiki’ sosyalistler,” diye yazıyorlardı Alman İdeolojisi’nde, “sorunun, belirli bir sınıfa ve belirli bir zamana özgü gereksinmeler değil, “en akla yatkın” toplumsal düzen olduğu... yanılsamasına safça inanıyorlar…. [Bunlar] gerçek tarihsel temeli terk edip ideoloji temeline dönüş yapmışlardır.... Artık gerçek insanlarla değil de “İnsan”la ilgilenmeye başlayan hakiki sosyalizm, bütün devrimci coşkusunu yitirmiştir; onun yerine, evrensel insanlık sevgisini ortaya atmaktadır.”
Kapitalizm, toplumsal çalışmanın büyük kısmını mülksüz işçilerin yaptığı bir sistemdir, işçi geçinebilmek ve çalışabilmek için gerekli araçlara erişmek maksadıyla işgücünü ücret karşılığında satmak zorundadır. İşçiler toplumun ihtiyaç ve isteklerini karşılarken aynı zamanda işgücünü satın alanlar hesabına kâr üretir. Nitekim mal ve hizmet üretimi sermaye üretimine ve kapitalist kâr üretimine tabidir. Başka bir ifadeyle, kapitalist sistemin temel amacı sermaye üretmek ve onu artırmaktır.
Sayfa 13
İşçi sınıfı sermayenin bir kopyasıdır; “sermayenin rasyonelliğini sağlamaktan başka bir işlev görmeyen yürürlükteki üretici güçlere, çıkarlarıyla, yetenekleriyle ve becerileriyle işlerlik sağlayan” bir sınıftır. Ayrıca, bizzat emek sürecinin biçimi ve yapısı nedeniyle gücü parçalanmış olan bir sınıftır.
Ellen Meiksins Wood'un yerinde bir tabirle ifade ettiği "Sınıftan Kaçış" (
Sınıftan Kaçış
Sınıftan Kaçış
) günümüz sol-sosyalist kurumların içinde cebelleştiği bir eğilim olarak tezahür ediyor. Türkiye özelinde bir blok ulusalcı-şovenist kampda yoğunlaşırken, diğer taraf ise liberalizmin çoğulcu sahillerinde geziniyor. Aşağıda paylaşacağım yazı, ihtiyacımız olanı tespit ediyor: Güc siyasetinin inşası. Özne olmaktan çıkarılmış, ya da farklı özneler arasından imtiyazsız bir özne olarak görülen işçi sınıfının güc siyasetinin inşası bir metafizik ve ya teolojik öngörüye değil, maddi güce dayanmaktadır. Emre Yeksan- Güc siyasetinin inşası e-komite.com/2023/guc-siyase...

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
224 syf.
9/10 puan verdi
·
26 günde okudu
Marksist okumaları tam olarak kavrayabilmek adına kapitalizmin kökenini iyice kavramak gerekiyor. Ben de bu yönde bir okuma yapmak istemiştim ve bu kitabı başlangıç olarak seçtim. Ancak beni çok zorladı, uzun zamandır bu kadar zorlandığım bir kitap olmamıştı. Kitabın ilk beş bölümü zaten literatüre aşina olmayan beni allak bullak etti. Marksist tartışmalardan, geçişlerden, alternatiflerden ve bu konu üzerine yazılan eserlere cevaplardan ibaretti. Kitap genişletilmiş baskı olduğundan böyle galiba. Kapitalizmin kökenine geldiği kısımlarda kafamdaki fikri iyice muğlaklaştırdı, geleneksel tüm açıklamaları bertaraf etti. Hollanda'nın nasıl kapitalist toplum olmadığını, aynı şekilde feodal beyliklerin de mutlakiyet rejimi olduklarını açıkladı. İngiltere'nin tarım kapitalizminden itibaren konuya vakıf olmaya başladım. Sonlara doğru yazarın özellikle toparlaması ve parçaları birleştirmesi hayranlık vericiydi, elimden bırakamadım. Konuya iyice hakim olunca tekrar okumayı düşünüyorum, değerli bir eser.
Kapitalizmin Kökeni
Kapitalizmin KökeniEllen Meiksins Wood · Yordam Kitap Yayınları · 202126 okunma
272 syf.
7/10 puan verdi
·
114 günde okudu
Günümüzde ne hale geldiği daha açık seçik olan "Yeni Hakiki Sosyalizm"i teşhir eden Sınıftan Kaçış kitabı, bazı noktalarda bu akım ile paralel düşse de bu akımı teşhir eden iyi kitaplardan biri. 1989'da, henüz dijital çağın yeni başladığı günlerde ve SSCB'nin ayakta olduğu günlerde post-modernizmin ve işbirlikçi sosyal demokrasinin "işçi sınıfı mücadelesine saldırı" yaptığı sürecin bugünkü hali ise daha vahim boyutlarda. SSCB "geri sıçramaya" uğradı. Afganistan, Irak, Libya, Suriye işgal edildi, parçalandı. Sırada İran ve Türkiye var. Ve bu işgallerin koçbaşlarından biri de "işçi sınıfı mücadelesi bitti" diyen post-modern sol, otonom komünist ve sosyal demokrat işbirlikçilerden geldi. Türkiye'de ise "Yeni Hakiki Sosyalist" bulmak zor değil, özellikle HDP içinde Cliff takipçisi ekiplerin YHS ile aynı şeyleri söylediğini görebiliriz. Ancak "hayvan terli"... İşçi sınıfı mücadelesinin su gibi bir ihtiyaç olduğu artık açık.
Sınıftan Kaçış
Sınıftan KaçışEllen Meiksins Wood · Yordam Kitap · 201522 okunma
256 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Klasik antikcagdan ortacaglara (feodalizmin yasanan krizlerle birlikte dönüsümünden dolayi 14. yüzyilin ortalarina kadar) siyaset teorisinin toplumsal tarihinin tarihsel materyalist anlatimi. Siyaset teorisinin ne oldugu sorusuyla baslayan yazar, girisi, siyaset teorisinin toplumsal tarihi, kökeni ve siyaset tarihine genel bakis ile yapiyor ve
Yurttaşlardan Lordlara
Yurttaşlardan LordlaraEllen Meiksins Wood · Yordam Kitap · 200934 okunma