Erhan Afyoncu

Erhan AfyoncuSorularla Osmanlı İmparatorluğu yazarı
Yazar
Derleyen
Editör
8.0/10
591 Kişi
2.745
Okunma
257
Beğeni
12,6bin
Görüntülenme

Erhan Afyoncu

2.745 okunma, 257 beğeni - Erhan Afyoncu kitapları, eserleri, Erhan Afyoncu kimdir, öz geçmişi, Erhan Afyoncu nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Erhan Afyoncu sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.

Hakkında

İlk ve ortaöğrenimini doğum yeri de olan Tokat'ta gördü. Gazi Osman Paşa Lisesini tamamladıktan sonra 1984 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Bölümüne başladı.[1] 1988 yılında mezun olup bir yıl sonra aynı bölümde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Yüksek lisansını Necati Efendi Tarih-i Kırım (Rusya Sefaratnamesi) tezi ile yapıp, 1997 yılında Osmanlı Devlet Teşkilatında Defterhâne-i Âmire (XVI-XVIII. Yüzyıllar) tezi ile doktorasını tamamladı. 2000 yılında yardımcı doçentliğe, 2008 yılında doçentliğe, 2014 yılında ise profesörlüğe yükseldi.[1] 2001 yılında Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne geçiş yaptı. 2010 yılında Marmara Üniversitesi-Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü başkan yardımcısı oldu. 2016 yılı itibarıyla Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi dekanıdır. 2007 yılında 24 televizyonunda Geçmiş Zaman Olur ki adlı haftalık bir tarih programına katılmaktaydı. Habertürk televizyonunda Murat Bardakçı ve Pelin Batu ile birlikte Tarihin Arka Odası adlı bir tarih programı yaptı. Ayrıca ilk sayısı 30 Mayıs 2010'da çıkan ancak 22 Mayıs 2011'de yayın hayatı son bulan Habertürk Tarih dergisinde de pazar günleri yazdı. Ayrıca derginin akademik koordinasyonu görevini üstlenmişti. 2011 yılında Show TV'de yayınlanan Muhteşem Yüzyıl adlı dizinin ilk sezonunda tarih danışmanlığını yapan Afyoncu, dizinin ikinci sezonunda tarih danışmanlığını bıraktı. 11 Nisan 2012 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine getirildi. Bugün gazetesinde 2008 yılından Nisan 2014 tarihine kadar köşe yazıları yazdı. 17/25 Aralık olaylarından sonra bu gazetedeki görevinden ayrıldı. 2016 yılında Sabah gazetesinde köşe yazarlığına başladı. 4 Ekim 2016 tarihinde, 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 130. ve 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 5. maddeleri uyarınca, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın önerdiği ve Başbakan Binali Yıldırım'ın uygun gördüğü adaylar arasından Afyoncu'yu Millî Savunma Üniversitesi Rektörlüğü'ne atadı.
Unvan:
Türk Tarihçi, Akademisyen ve Yazar
Doğum:
Tokat, Türkiye, 20 Temmuz 1967

Okurlar

257 okur beğendi.
2.745 okur okudu.
94 okur okuyor.
1.303 okur okuyacak.
64 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
"Ya Resulullah ben seni bırakamam"
Fahreddin Paşa, kuşatma başlamadan evvel kaleyi tahliye etmesini teklif eden İstanbul Hükümeti'ne; "Medine Kalesi'nden Türk bayrağını ben kendi elimle indiremem, eğer mutlaka tahliye edecekseniz buraya başka bir kumandan gönderin" cevabını vermiş ve İngilizler'le Araplar'a teslim olmaktansa Hazreti Peygamber'in mezarını havaya uçurarak kendisini feda edeceğine" dair yemin etmişti. Kuşatma sırasında Ravza-i Mutahhara'da, yani Peygamberimizin mezarında devamlı olarak dua eden Fahreddin Paşa duygularını şöyle ifade ediyordu: "Kalk! Kalk ya Muhammed!.. Allah'ın Resulü kalk! Ve sana inanan, senin için burada çarpışanlara görün!... Allah'ın yardımını bize ulaştır!". 2 Nisan 1918 Cuma günü Harem-i Şerif'te hutbe okuyan Fahreddin Paşa, Türk Sancağını göğsüne sarmış, sağ kolunu Peygamber Efendimizin mezarına doğru uzatarak yüksek bir sesle "Ya Resulullah ben seni bırakamam'" diye haykırmıştı.
Sayfa 300Kitabı okudu
Nerdesin Şevketlim, Sultan Hamid Han?
Meşhur Olmak İçin Hakaret Et!!! Tarih boyunca Avrupa'da Türkler'e, İslamiyet'e ve Peygamberimiz'eﷺ saldırmak, meşhur bir yazar olmak için ilk adımdı. Fransız yazar Henri de Bornier (1825-1901), Fransız Bilimler Akademisi'ne üye olmak istiyordu. Daha önce yazdığı “Roland'ın Kızı" isimli oyunda İslam düşmanlığı yapmış ama fazla ses getirememişti. Bornier, 1888'de "Muhammed" isimli Peygamberimiz'e hakaret eden oyununu yazmayı bitirdi. Comedie Français'de sahnelenecek oyunun provaları yapılırken piyesin Peygamberimiz'e karşı hakaret içerdiği haberleri gazetelerde çıktı. Oyun Yasaklandı ____________ Sultan Abdülhamid, Avrupa basınından durumu öğrenince oyunun engellenmesi için diplomatlara emir verdi. Osmanlı Hariciye Nazırı, yani Dışişleri Bakanı Said Paşa, Paris Elçisi Esad Paşa'ya telgraf çekerek harekete geçmesini istedi. Osmanlı yönetimi, Fransa'nın İstanbul elçisini defalarca uyardı. Osmanlılar'ın Paris ve Fransızlar'ın İstanbul elçilerinin teşebbüsleriyle oyunun sahnelenmesi engellendi. Henri de Bornier, Fransa'da yasaklatılınca oyununu İngiltere, italya ve ABD'de sahneletmek için harekete geçti. Ancak Osmanlı yönetimi yaptığı diplomatik teşebbüslerle oyunun sahnelenmesini engelledi. Oyunun yasaklanması ise bütün dünya Müslümanları arasında sevinç gösterilerine sahne oldu.
Sayfa 125 - II. ABDÜLHAMİD AVRUPA'DAKİ SOYTARILIKLARI YASAKLATTIRMIŞTIKitabı okudu
İnadına MOSKOF...
-"Ruslar pek kindardırlar. Hele Moskof tabirine çok kızarlar...
Sayfa 120 - Müslümanız Diye Bize DüşmanlarKitabı okudu
Araplar'ın güzel bir sözü var: 'Isbır feinne'd-dehre lâyesbir' (Sen sabret, çünkü zaman sabretmez) derler".
Sayfa 310Kitabı okudu
Paşayı Bağlayıp, Medine'yi Teslim Ettiler
Osmanlı İmparatorluğu 30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi'ni imzalamıştı. Mütareke şartlarına göre Medine'yi teslim etmesi istenen Fahreddin Paşa bunu kabul etmedi. Mondros'tan sonra 72 gün daha Medine'yi savundu. Fahreddin Paşa teslim olmayacaktı. Bunun üzerine İstanbul, paşayı komutanlıktan aldı. Yerine atanan Albay Ali Necib Bey ve yanındakiler, Peygamberimizin türbesinin yakınların da bir yerde bekleyip, teslim olmayan Fahreddin Paşa'nın, yanına gittiler. Hatırını sormaya geldiklerini zanneden Fahreddin Paşa'nın gözüne kül atıktan sonra üzerine atlayarak bağlayıp, 10 Ocak 1919'da İngilizler'e teslim ettiler.
Sayfa 301Kitabı okudu
Reklam
" Ne mi yapacaksınız? Tarihi jeologlardan öğrenmeyeceksiniz. " -
Erhan Afyoncu
Erhan Afyoncu

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
368 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Osmanlı imparatorluğunun gerileme döneminin nedenlerini herkes tarafından az çok bilinir. Mâli bozukluklar, Batı kadar gelişememe üzerine kaybedilen savaşlar vs... İşin bir de iç yani var ki, yine bu mesuliyet Osmanlı devlet büyüklerine aittir. Osmanlı devletinde çıkan askerî isyanların her biri Osmanlı'nın kalbine darbe indirmiş zaten kötü olan
Osmanlı İmparatorluğu'nda Askeri İsyanlar ve Darbeler
Osmanlı İmparatorluğu'nda Askeri İsyanlar ve DarbelerErhan Afyoncu · Yeditepe Yayınevi · 2010185 okunma
Reklam
852 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
58 günde okudu
Okuduğum En İntizamlı Tarih Kitabı
. Tarih okumanın toplumu anlamak için elzem olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda ilk sosyolog
İbn-i Haldun
İbn-i Haldun
un aynı zamanda tarihçi olması da rastlantı değildir. Bu sebeple ben de son birkaç senemi tarih okumaya vakfettim. Bilhassa
İlber Ortaylı
İlber Ortaylı
ve
Yılmaz Öztuna
Yılmaz Öztuna
nın eserlerini okudum. Lakin bu uğraşlar sonunda Osmanlı tarihini parça parça bilmeme karşın bir bütün olarak kavrayamadığımı fark etmeye başladım. Bu eksikliği gidermek için ilk adımım
Lord Kinross
Lord Kinross
’un
Osmanlı - İmparatorluğun Yükselişi ve Çöküşü
Osmanlı - İmparatorluğun Yükselişi ve Çöküşü
kitabı oldu. Fakat bu kitap da bana istediğimi veremedi. Kafamda hala oturmayan parçalar vardı. Akabinde sıra sayın Afyoncunun kitabına geldi. Kitabı şüpheler içinde elime almama rağmen kitap mükemmeldi, resmen akıyordu. Sorularla ilerlediği için konu bütünlüğü muazzamdı. Hamaset üzerinden bir anlatım olmadığı gibi Osmanlıya dair eleştirilere de yer veriyordu. Bu anlamda kitabı gerçekçi ve tarafsız buldum. Hatta o kadar ki okuduğum en intizamlı, tarafsız ve akıcı tarih kitabı olduğunu bile söyleyebilirim. Osmanlı askeri tarihinin yanında kültür ve devlet teşkilatı tarihini de anlatması ise beni ayrıca mest etti. Kitap bittiğinde canım sıkıldı, üzüldüm, moralim bozuldu :) Kısacası mükemmel bir kitap arkadaşlar. Özellikle benim gibi Osmanlı tarihini bir bütün olarak öğrenmek isteyenlere tavsiye ediyorum. Peki kitabın eksiği yok muydu derseniz. Elbette var, kitap ne yazık ki I. Meşrutiyet'in fes edilmesi ile sona eriyor. Şahsen ben II. Abdülhamid dönemini ele Afyoncunun kaleminden okumayı çok isterdim. Kim bilir belki ileride nasip olur?
İlber Ortaylı
İlber Ortaylı
Yılmaz Öztuna
Yılmaz Öztuna
Lord Kinross
Lord Kinross
İbn-i Haldun
İbn-i Haldun
Osmanlı - İmparatorluğun Yükselişi ve Çöküşü
Osmanlı - İmparatorluğun Yükselişi ve Çöküşü
Etimoloji İçerikli Youtube Sayfamıza Göz Atmak İçin ↓ youtube.com/channel/UCf5PEm...
Sorularla Osmanlı İmparatorluğu
Sorularla Osmanlı İmparatorluğuErhan Afyoncu · Yeditepe Yayınevi · 2010372 okunma
288 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
22 saatte okudu
Osmanlı Tarihi
Kitap Adı :
Herkes İçin Kısa Osmanlı Tarihi
Herkes İçin Kısa Osmanlı Tarihi
Yazarın Adı :
Erhan Afyoncu
Erhan Afyoncu
Tür : Tarihi Sayfa: 288 Yayınevi: Gençlik Spor Yayınları Osmanlı İmparatorluğu, tarihin gördüğü en büyük imparatorluklardan birisiydi. 16. yüzyılda dünya siyasetine yön vererek, bugünkü dünyanın siyasi ve dini yapısının oluşmasına büyük katkıda bulundu. Osmanlı İmparatorluğu, tarih sahnesinden çekilmesine rağmen hâlâ izleri duruyor. Ancak hayatımızın hemen hemen her safhasında izleriyle karşılaşmamıza rağmen Osmanlı tarihi özellikle akademik dünyanın dışındaki okurlar için hâlâ karanlıklar içerisinde. Son 50-60 yılda bütün dünyada Osmanlı tarih yazıcılığı büyük aşama kaydetmesine rağmen, akademik araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlar ülkemizde kamuoyuna fazla ulaşamadı. Bu kitapta Osmanlı tarihi ana hatlarıyla anlatılırken akademik araştırmaların sonucunda ortaya çıkan bilgilerden hareket edilmiş, ancak konular anlaşılır bir üslupla verilmeye çalışılmıştır.
Herkes İçin Kısa Osmanlı Tarihi
Herkes İçin Kısa Osmanlı TarihiErhan Afyoncu · Yeditepe Yayınevi · 2017284 okunma