Ernest Callenbach

Ernest CallenbachEkotopya yazarı
Yazar
8.2/10
26 Kişi
93
Okunma
4
Beğeni
1.431
Görüntülenme

Ernest Callenbach Sözleri ve Alıntıları

Ernest Callenbach sözleri ve alıntılarını, Ernest Callenbach kitap alıntılarını, Ernest Callenbach en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mikrop diyip geçmeyin. :)
"Mikroplar peynir, bira, şarap ve birçok kimyasalın üretiminde de çok önemlidir. Bizim için B İYOTEKNOLOJİ bile yaparlar; fakat mikropların esas önemi, dünyadaki yaşamı başlatmalarında ve besinleri geri dönüştürerek yaşamın sürekliliğini mümkün kılmalarında yatar. Bu yüzden Mars' a da yerleşsek, uzun uzay yolculuklarına da çıksak, yanımızda mikroplarla dolu bir kutu götürmemiz şartır."
Sayfa 105Kitabı okudu
Aslında ölenler belki bi çiçekte belki bi böcekte ama bizimle
İlk başta canlıların ölmesi ve ayrışması üzücü görünebilir. Fakat ölüm ve çürüme olmasaydı yeni hayatlar da oluşamazdı. ... Doğada, yaratma ve yok etme bir mıknatısın artı ve eksi kutupları gibidir; biri olmadan diğeri var olamaz. Bazı eski dinlerde yok etme tanrılarının ve tanrıçalarının olması bu yüzdendir. Ayrıca bedenin reenkarnasyonu da kelimenin düz anlamıyla doğrudur ve evrenseldir. Bedenlerimizi oluşturan tüm bileşenler başka canlılarda tekrar tekrar dünyaya geri döner. Çok sert maddeler olmalarına rağmen kemikler bile tamamen tüketilir ve geri dönüştürülür.
Reklam
Bakteriler neredeyse yaşamın başlangıcından beri gen aktarımı yapar ve bu işte gerçekten iyidirler. Bu insanlar için kötü haber olabilir çün­kü zararsız bakterilerdeki ilaca dirençli genler hastalık yaratan bakterile­re geçerse, antibiyotiklerin öldüremeyeceği dirençli bir bakteri nesli olu­şabilir. Bakterilerin genlerini çevrelerinde bulunan diğer bakterilere hız­lı bir şekilde aktarma yetenekleri sayesinde antibakteriyel ilaç direncin­den sorumlu genler bakteriler arasında hızla yayılabilmektedir. Bu gen aktarım mekanizmaları yüzünden birçok yeni antibiyotik piyasaya gir­dikten kısa bir süre sonra bakteriler üzerindeki etkinliklerini hızla yitir­mektedir.
Reklamlar bize dramadan kopmak için gerekli dinlenme zamanıni sağlar.
Sayfa 58 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Bakterilerin aynı zamanda bîyoteknolojîde kullanılan endüstriyel faydaları da vardır. İlaç ve hatta doğada çözülebilen biyolojik plastik üretiminde kullanılmak üzere “çoğaltılabilirler”.
Arkeobakteriler deniz kenarlarındaki tuz özütleme göletlerinde gördüğümüz, bazıları oksijene alerjik olduğu için büyükbaş hayvanların sindirim sistemlerinde, bazıları ise deniz dibin­deki sıcak sülfürik asit deliklerinde yaşayan ve tuz seven çeşitleri içer­mektedir.
Reklam
Ekolojik etkilerimizi hafifletmek için insan nüfusunun azalması gerekse bile medeniyet gelişmeye devam edebilir; böylelikle tüketim seviyesi yerine “yaşam kalitesini” artırmış oluruz.
Niş
Niş bir organizmanın yaşam biçimidir; hayatta kalabilmek için gereken besini, suyu, barınağı, çiftleşme bölgelerini bulmak ve diğer gereksi­nimlerini karşılamak için uyguladığı bir grup stratejidir. Doğal yaşam alanı bir türün yaşadığı yerdir; nişi ise nasıl yaşadığıdır, bir nevi iş tanımıdır.
Sayfa 106Kitabı okudu
Evrensel anlamda en yıkıcı olan ekolojik etkiler, bereketli arazileri ele geçirirken yapılan, masum veya kimi zaman ilginç görünen eylemlerimiz sonucunda oluşur. Geyik veya antilop gibi yerel otlayıcı hayvanları ortadan kaldırma pahasına yayla ve ovaları, tarlalara veya hayvan yetiştirme çiftliklerine dönüştürüyoruz; bölgeye yabancı otları getiriyor ve daha sonra bunları da aşırı otlatma yüzünden bitiriyoruz; ağaçları keserek ormanları yok ediyor ve bunun yerine çok az hayvan ve kuşun barınabileceği, tek türü içeren ağaç yetiştirme çiftlikleri koyuyoruz; verimli alanları caddeler, otoyollar ve binalar yapmak için asfaltlıyor, bölgeye has bitkileri katlediyor ve toprağı yabani hayvanlar, kuşlar ve hatta böcekler için bile yaşanmaz hale getiriyoruz; biyolojik olarak zengin, yağmur alan toprakları havaalanlarıyla, alışveriş merkezleriyle ve uydu kentlerle dolduruyoruz.
Amerikalıların kriz yönetimi
●Daha az et yemek veya vejetaryen olmak. ●Arabanıza olan bağımlılığınızı azaltmak. ●İki çocuktan fazlasını yapmamak. ●Evleri arkadaşlarla veya başka insanlarla paylaşmak.
Reklam
En iyi veda hiç veda etmemektir.
Sayfa 198 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Polinezyalı gezginler büyük kanolarıyla Güney Pasifik adalarını ve Hawaii’yi sö­mürgeleştirirken yanlarında yalnızca hindistancevizi ağaçlarını değil, ay­nı zamanda yerel bitki örtüsünü, narin kuşları ve küçük memelileri yok eden fareleri de getirmişlerdir. Küresel ticaret geliştikçe, istilacı sucul or­ganizmalar gemi gövdelerinde veya safraları içinde yolculuk yapmışlar­dır. Zararlı böcekler ve yabani ot tohumları hayvanların toynaklarıyla, tahıllarla, meyve ve sebzelerle beraber seyahat etmiş, bu yüzden birçok yabancı tür yavaş yavaş tüm dünyaya yayılmıştır.
Geyik veya antilop gibi yerel otlayıcı hayvanları ortadan kaldırma pahası­na yayla ve ovaları, tarlalara veya hayvan yetiştirme çiftliklerine dönüştü­rüyoruz; bölgeye yabancı otları getiriyor ve daha sonra bunları da aşırı ot­latma yüzünden bitiriyoruz; ağaçları keserek ormanları yok ediyor ve bu­nun yerine çok az hayvan ve kuşun barınabileceği, tek türü içeren ağaç ye­tiştirme çiftlikleri koyuyoruz; verimli alanları caddeler, otoyollar ve bina­lar yapmak için asfaltlıyor, bölgeye has bitkileri katlediyor ve toprağı ya­bani hayvanlar, kuşlar ve hatta böcekler için bile yaşanmaz hale getiriyo­ruz; biyolojik olarak zengin, yağmur alan toprakları havaalanlarıyla, alışve­riş merkezleriyle ve uydu kentlerle dolduruyoruz.
Avlanmak gereklidir ama DOĞRU avlanmak
Ne var ki yabani hayvanları seven bazı insanlar avlanmanın gerekliliğini kabul etmezler. Bazı hayvan türlerinin muazzam sayılarda ürediğini unuturlar. Çok fazla deniz kaplumbağası yavrusu vardır ama leyleklerin, rakunların ve yengeçlerin elinden kurtulanlar türlerinin devam etmesine yetecektir. Kaplumbağaların deniz kenarlarındaki yumurtalarını ve yavrularını sadece en acımasız avcılar olan insanlardan korumak gerekir. Hangi hayvanların “iyi”, hangilerinin “kötü” olduğuna biz karar verecek olursak, doğal dengeleri bozmuş ve sadece diğer canlı türlerine değil kendimize de zarar vermiş oluruz.
Bazı hayvanlar bazı insanlardan daha akıllı
Bir türde görülen nüfus seviyesi değişen besin kaynakları, hava şartları ve diğer sebepler yüzünden farklılık gösterebilir ama avlanma bu nüfusları ciddi bir şekilde etkiler. Fare sayısı çoğaldığında onları yiyen tilki ve baykuşların sayısı da artar. Fakat zaman içinde sayıları artan bu tilki ve baykuşlar, fareler artık kendilerine yetmeyecek kadar azaldığında avlanamaz olurlar ve sayıları azalmaya başlar. Kurtlar gibi bazı hayvan türleri ise, aşırı miktarda avlanmaktan kaçınarak avlarının nüfusunu hep belirli bir seviyede tutarlar. Aslında avcı hayvanlar insanlar gibi gereğinden fazla avlanmaz; doyacakları kadar ve sürdürülebilir miktarda av onlar için yeterlidir.
190 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.